..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

Τέρμα τα ψέματα. 450% αυξήσεις στις τιμές 800....σκευασμάτων !!!!!!!!!!!

Παραμονές της μεγάλης πανυγειονομικής απεργίας, ο ανεκδιήγητος υπουργός Υγείας πήρε σβάρνα τα κανάλια για να καταγγείλει τους γιατρούς που «βάζουν μέσα» τον ΕΟΠΥΥ 50 εκατ. ευρώ τον χρόνο από συνταγογραφήσεις φαρμάκων που δεν είναι αναγκαίες!

Αξιοποιώντας υπαρκτά φαινόμενα διαφθοράς και υπερσυνταγογράφησης, που φύονται στο έδαφος της εμπορευματοποίησης του Φαρμάκου και της Υγείας, ο υπουργός προσπάθησε να βγει κι από πάνω!

Η ευθύνη για τη σημερινή άθλια κατάσταση στην Υγεία, όμως, είναι πέρα για πέρα ευθύνη του κράτους και της κυβέρνησης. Είναι το αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης, της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης από όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις και την ΕΕ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, που για λόγους εντυπώσεων ρίχνει τους προβολείς στις καταχρηστικές συνταγογραφήσεις μία μέρα πριν την απεργία, είναι η ίδια που «στοκάρει» διαρκώς σκευάσματα στη λίστα με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα οποία πληρώνουν εξολοκλήρου από την τσέπη τους οι ασθενείς.

Η δαπάνη των ασθενών γι' αυτά τα φάρμακα έφτασε τα 391 εκατ. ευρώ το 2023, από 349 εκατ. ευρώ το 2022. Αυξήθηκε δηλαδή κατά περίπου 50 εκατ. ευρώ σε έναν χρόνο.

Αν σε αυτά προστεθούν και τα φάρμακα της λεγόμενης «αρνητικής λίστας», που συνταγογραφούνται μεν αλλά δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και τα φάρμακα που αποζημιώνονται αλλά οι ασθενείς τα πληρώνουν από την τσέπη τους, επειδή η επίσκεψη στον γιατρό για τη συνταγή κοστίζει περισσότερο από το φάρμακο, τότε οι απευθείας πληρωμές από την τσέπη του λαού εκτοξεύονται στα 1,8 δισ. ευρώ για το 2023.

Η κυβέρνηση και ο υπουργός, που επιτίθενται συλλήβδην στους γιατρούς και συκοφαντούν όποιον διεκδικεί ως «συμμορία της μιζέριας», στέκονται «σούζα» μπροστά στους φαρμακοβιομήχανους και στις μεγάλες φαρμακαποθήκες, που ελέγχουν την παραγωγή και τη διανομή του Φαρμάκου - εμπόρευμα.

Εν ριπή οφθαλμού, πριν λίγους μήνες, ο υπουργός Υγείας έκανε δεκτό το αίτημά τους να αυξήσει έως και 450% τις τιμές σε πάνω από 800 σκευάσματα, κλέβοντας άλλα 30 εκατ. ευρώ τον χρόνο από τον λαό, με αύξηση της ιδιωτικής φαρμακευτικής δαπάνης.

Ολα αυτά βέβαια δεν ακούστηκαν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Υγείας. Ούτε βέβαια ότι το κράτος «μπουκώνει» τους φαρμακοβιομήχανους με προνόμια και ενισχύσεις, για να κάνουν πιο κερδοφόρες τις επενδύσεις τους.

Πάνω από 1,5 δισ. ευρώ επενδύσεις σχεδιάζει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μέχρι το 2026 και ένα μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης, το υπερμνημόνιο που πληρώνει ο λαός.

Και όταν η κυβέρνηση δεν μοιράζει «ζεστό» χρήμα στα μονοπώλια του Φαρμάκου, αυξάνει τις τιμές των εμπορευμάτων τους και απειλεί τους ασθενείς ότι διαφορετικά δεν θα βρίσκουν τη θεραπεία τους. Τόσο ξεδιάντροποι και κυνικοί απέναντι σε ανθρώπινες ζωές που μπορεί και να κρέμονται από ένα φάρμακο.

Ομως τα ψέματα για την κυβέρνηση και τον θρασύ υπουργό Υγείας τελείωσαν. Σήμερα χιλιάδες υγειονομικοί σε όλη τη χώρα απεργούν, και στην Αθήνα δίνουν ραντεβού στο υπουργείο Υγείας.

Διεκδικούν αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία στο ύψος των πραγματικών αναγκών, προσλήψεις και σύγχρονες υποδομές, ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και αξιοπρεπείς μισθούς.

Παλεύουν ενάντια στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας, ενάντια στο Φάρμακο - εμπόρευμα, διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους.

Ο αγώνας αυτός είναι αγώνας όλων μας! Γι' αυτό έχει τη στήριξη εκατοντάδων σωματείων και φορέων, που θα διαδηλώσουν μαζί με τους υγειονομικούς στις απεργιακές συγκεντρώσεις τους σε όλη τη χώρα.

Γιατί είναι έγκλημα η πολιτική που μοιράζει με τη σέσουλα χρήμα στα μονοπώλια, αλλά όταν πρόκειται για τον λαό και τις ανάγκες του το ταμείο είναι πάντα μείον!

Που ενσωματώνει και την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στα υπερσύγχρονα πολεμικά συστήματα στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ και χρηματοδοτεί με εκατοντάδες δισ. ευρώ τη βιομηχανία του πολέμου σε όλη την ΕΕ, ενώ για την Υγεία δεν υπάρχει φράγκο, μεγαλώνοντας το χάσμα ανάμεσα στις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για υψηλού επιπέδου πρόληψη - θεραπεία και στις άθλιες συνθήκες που αντιμετωπίζουν καθημερινά υγειονομικοί και ασθενείς.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 17102Ο24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog