..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

ΕΣΑΚ-ΑΤΕ: ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ δέχτηκαν τις μειώσεις μισθών των τραπεζιτών!!!!

οτοε


 Την Πέμπτη 25 Απρίλη συνεδρίασε η ΕΓ της ΟΤΟΕ με θέμα τις εξελίξεις για την υπογραφή κλαδικής σύμβασης και τη λήψη απόφασης.

Έγινε ενημέρωση για τις εξελίξεις και συγκεκριμένα ότι οι τραπεζίτες ζήτησαν σε άτυπη επαφή πως για να αποδεχτούν τη λεγόμενη ρήτρα μη απόλυσης, δηλαδή τη «μη απόλυση για οικονομοτεχνικούς λόγους», θέλουν μείωση αποδοχών κατά 8,5% αντί για 7%, που είχαν αρχικά ζητήσει, συν όλα τα άλλα (κατάργηση επιδόματος ισολογισμού, ωράριο κεντρικών υπηρεσιών 8πμ-8μμ κλπ).
 Οι ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ υπερθεμάτισαν στην αναγκαιότητα υπογραφής κλαδικής σύμβασης, ακόμα και με μειώσεις μισθών, και υποστήριξαν ότι θεωρούν απαραίτητη τη ρήτρα μη απόλυσης, όπως την αποκαλούν. Η υπογραφή κλαδικής σύμβασης είναι πάνω από όλα και δεν έχουν τόση σημασία οι μειώσεις. Επικέντρωσαν στις κινητοποιήσεις με διαφορετικές προτάσεις για ημερομηνίες απεργιακών κινητοποιήσεων (Τρίτη – Τετάρτη ή Τετάρτη – Πέμπτη, προκήρυξη 48ης από τώρα).

 Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ επέμειναν στη μορφή των αγωνιστικών κινητοποιήσεων - πότε θα είναι καλλίτερα - και έβαλαν το ζήτημα της συνέχειας των απεργιακών κινητοποιήσεων και την εβδομάδα μετά το ΠΑΣΧΑ.

Το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (ΕΣΑΚ) επεσήμανε για άλλη μια φορά ότι ο στόχος των τραπεζιτών ήταν συγκεκριμένος εδώ και αρκετό καιρό. Αυτός  είναι η μείωση του λειτουργικού κόστους, δηλαδή μειώσεις μισθών, αφαίρεση δικαιωμάτων, κατάργηση κλαδικής σύμβασης. 

Το ΑΜ κατήγγειλε ότι η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ σκόπιμα καθυστέρησε την οργάνωση των εργαζομένων για τη διεκδίκηση κλαδικής σύμβασης.  Σχεδιασμένα φέρνει τους εργαζόμενους μπροστά στο δίλλημα υπογραφή με μειώσεις ή καθόλου σύμβαση. Εκβιάζει σχεδιασμένα τους εργαζόμενους να διαλέξουν ανάμεσα σε μειώσεις και στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Με κάλπικα διλλήματα η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ στην ουσία εξυπηρετεί τα σχέδια των τραπεζιτών για μείωση του λειτουργικού τους κόστους. 

Με τη στάση τους οι ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ υπονομεύουν την υπογραφή κλαδικής σύμβασης, όταν διακηρύττουν σε όλους του τόνους ότι πρέπει να πετύχει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο σύλλογος της ΕΤΕ συναντιέται με επενδυτές για να τους πείσει να συμμετάσχουν στην ΑΜΚ. Το ταμείο υγείας της ΕΤΕ αποφασίζει τη συμμετοχή του με τα αποθεματικά του στην ΑΜΚ της ΕΤΕ. Ο σύλλογος της ΑΛΦΑ συμμετέχει ενεργά στις συγκεντρώσεις της διοίκησης της ΑΛΦΑ και καλεί τους εργαζόμενους να κάνουν τα πάντα για να πετύχει η ΑΜΚ της ΑΛΦΑ. Πώς είναι δυνατόν ο εργαζόμενος να διεκδικήσει έτσι τα συμφέροντά του και την κλαδική σύμβαση; Υπηρετούν πιστά τη γραμμή ότι είμαστε κοινωνικοί εταίροι με τους τραπεζίτες, ότι έχουμε κοινά συμφέροντα, ότι μας δίνουν δουλειά. 


Είναι αποπροσανατολιστική η διαμάχη για το πότε θα γίνει η απεργία, γιατί θέλουν να κρύψουν ότι είναι διατεθειμένοι να υπογράψουν σύμβαση με μειώσεις μισθών, κατάργηση του ωραρίου. Στην ουσία είναι έτοιμοι να αποδεχτούν μειώσεις  (αν δεν έχουν ήδη συμφωνήσει κατά τις άτυπες συνομιλίες).

Για το ΑΜ οι κινητοποιήσεις είναι εργαλείο για να πετύχουν οι εργαζόμενοι το στόχο τους, τις μορφές των οποίων πρέπει να επιλέξουν οι ίδιοι. Φυσικά και η απάντηση των εργαζομένων θα είναι αγωνιστική, δεν έχει σημασία αν θα είναι Τρίτη και Τετάρτη ή Τετάρτη και Πέμπτη. Χρειάζεται πρόγραμμα κλιμάκωσης με σχέδιο, με τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων, ώστε να δημιουργούνται προϋποθέσεις μαζικής συμμετοχής στον αγώνα.

Για το ΑΜ το κύριο είναι το πλαίσιο: δεν υπογράφουμε σύμβαση με μειώσεις μισθών, αύξηση ωραρίου, δεν δεχόμαστε καμία απόλυση. 
 ΕΣΑΚ-ΑΤΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog