..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Μετά τις πουτάνες και οι καπνοβιομήχανοι χορηγοί στα.....σχολεία!!!!!



Χορηγοί ανέλαβαν να καλύψουν τα μεγάλα κενά που έχουν προκύψει από την πολιτική υποχρηματοδότησης στα σχολεία της Καβάλας με την άδεια του Υπ. Παιδείας και της Διεύθυνσης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Καβάλας αλλά και της Δημοτικής και Περιφερειακής αρχής. Συγκεκριμένα, χορηγοί, πολυεθνικές αλλά και και τοπικά πολυκαταστήματα ανέλαβαν να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης σχολείων αλλά και τροφίμων και ρουχισμού σε οικογένειες μαθητών που έχουν ανάγκη. Με αυτό τον τρόπο μετατρέπουν τους μαθητές και τις οικογένειές τους σε συνένοχους στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί κατά την οποία τα βάρη λειτουργίας των σχολείων μετακυλύονται στους ίδιους αλλά και στα σχολεία.
ΕΙΡΩΝΕΙΑ: Το πρόγραμμα με εφοδιασμό πετρελαίου σε σχολεία από την ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΑΒΕΣ - Philip Morris International (PMI), αφορά σε καπνοχώρια της Β. Ελλάδας, όπου υπάρχουν μεν τα καπνοχώρια, αλλά χωρίς παραγωγή καπνού και καπνοπαραγωγών, γιατί στα πλαίσια της πολιτικής της ΕΕ για την καλλιέργεια του καπνού, κατ’ απαίτηση των πολυεθνικών εταιριών τσιγάρων, οι οποίες βρίσκουν καπνά σε χώρες εκτός ΕΕ, ξεκληρίστηκαν οι καπνοπαραγωγοί μαζί με την καπνοκαλλιέργεια».

Την ώρα που το δημόσιο σχολείο, η εκπαίδευση, ο εκπαιδευτικός και το έργο του περνάνε σε όλο και μεγαλύτερη απαξίωση, με δραματικές ελλείψεις σε καθηγητές, με σχολικές επιτροπές χωρίς χρήματα ούτε για πετρέλαιο, ούτε για τα βασικά αναλώσιμα, όταν ο μισθός πετσοκόβεται ενώ αυξάνονται οι ώρες διδασκαλίας, την ώρα που δρομολογούνται απολύσεις εκπαιδευτικών μέσω της «αξιολόγησης», το Υπουργείο Παιδείας ανοίγει διάπλατα τις πόρτες στους ιδιώτες!
Οι εξελίξεις αυτές δεν ήρθαν από τη μια στιγμή στην άλλη.
Αρκεί να ανατρέξει κανείς στις εκθέσεις του ΟΑΣΑ, τις συνθήκες της Ε.Ε. της Μπολόνια και της Λισαβώνα, αλλά ακόμα και τα δικά μας –που είναι καθαρές εφαρμογές των παραπάνω εντολών- όπως η εγκύκλιος  αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας, ή το Π.Δ. για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, τον νόμο πλαίσιο για ΑΕΙ-ΤΕΙ, το πρόσφατο σχέδιο «ΑΘΗΝΑ». Εκεί θα δει καθαρά ότι προετοιμάζεται το έδαφος για την είσοδο των ιδιωτών και επιχειρήσεων στα σχολεία.
Πρώτα, όπως γίνεται και σ’ αυτήν την περίπτωση, με τη μορφή χορηγιών (ή όπως πριν λίγο καιρό στη Θεσσαλονίκη, όπου η Κόκα Κόλα, θα έφτιαχνε ένα σχολείο) και σε λίγο καιρό, με τις επιχειρήσεις να είναι οι ρυθμιστές του προγράμματος σπουδών, πάντα προς όφελός τους. Πάει πολύ όμως πολυεθνικοί όμιλοι που κλείνουν και ανοίγουν τα εργοστάσιά τους, ανάλογα με τα κέρδη τους, εταιρείες που τσακίζουν τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργατών, να εμφανίζονται ως κοινωνικά ευαίσθητοι για τα παιδιά του λαού μας!

Και είναι τουλάχιστον αφελές να θεωρεί κανείς ότι όλα αυτά γίνονται επειδή η Κυβέρνηση δεν είναι καλή ή επειδή βρισκόμαστε σε κρίση. Στην Ε.Ε. των καπιταλιστών αυτά είναι  κοινή πρακτική. Μεγάλες εταιρείες να διευθύνουν και να
κατευθύνουν σχολεία και πανεπιστήμια, με μαθητές, γονείς, φοιτητές και καθηγητές να είναι οι μόνοι χαμένοι στην υπόθεση αυτή. Όχι μόνο οικονομικά ή εργασιακά αλλά ακόμα και για αυτή καθεαυτή την ουσία: τη μόρφωση. Είναι λοιπόν φανερό ότι
όσοι υποστηρίζουν ταυτόχρονα και την Ε.Ε., αλλά και το δικαίωμα του λαού στη μόρφωση λένε συνειδητά ψέματα, συσκοτίζουν την αλήθεια, σπέρνουν αυταπάτες. Δεν γίνεται κάποιος να υποστηρίζει και την ανταγωνιστικότητατης οικονομίας και τη διδασκαλία της επιστημονικής και ιστορικής
αλήθειας. Δηλαδή, να είναι και με το «χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα». Η Ε.Ε. είναι ένωση του κεφαλαίου
Κατανοούμε βέβαια τους γονείς και τους μαθητές, που δε θέλουν να κάνουν μάθημα μέσα στο κρύο και προκειμένου να έχουν θέρμανση και σωστές συνθήκες για το μάθημα, θα δεχτούν ακόμα και αυτό. Αλλά πρέπει την αδικία αυτή που νιώθουν και την οργή που τους πνίγει να την κάνουν μαζική και οργανωμένη δράση, μαζί με τα συνδικάτα και τους άλλους εργαζόμενους και να διεκδικήσουν, πιο δυναμικά από ποτέ την κάλυψη όλων των αναγκών των σχολείων από τον καθ’ ύλιν αρμόδιο, ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.
 902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog