..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Μερική απασχόληση - Μερική ζωή!!!!!!!!



Έκρηξη της μερικής απασχόλησης καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) για το 2012, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία».
Ρεκόρ καταγράφτηκε στις προσλήψεις εργαζομένων με μειωμένα ωράρια (μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία) και αντίστοιχα μειωμένους μισθούς.
Έγιναν 683.443 προσλήψεις (-10,24% σε σύγκριση με το 2011) και το 45% από αυτές (οι 307.600) ήταν με μερική απασχόληση (τετράωρο και μισό μισθό, στη συντριπτική πλειοψηφία) ή εκ περιτροπής εργασία (για μερικές ημέρες την εβδομάδα).
Οι προσλήψεις με πλήρη απασχόληση από 746.911 που ήταν το 2009 μειώθηκαν το 2012 σε 375.843, ενώ οι προσλήψεις με «ευέλικτες» συμβάσεις αυξήθηκαν από 198.227 το 2009 σε 307.600 το 2012.
Μετατράπηκαν οι συμβάσεις 84.490 εργαζομένων από πλήρους απασχόλησης σε μερικής απασχόλησης μέσω μετατροπής των συμβάσεών τους, μείωση ωραρίου και αποδοχών.
Να που ολοκληρώνεται σταθερά η επιδίωξη της ΕΕ, των καπιταλιστών να ανατρέψουν με όλους τους τρόπους ό,τι κατακτήθηκε με αίμα τον περασμένο αιώνα από τους εργαζόμενους.
Ανατροπές μελετημένες από καιρό που γίνονται πιο εύκολα στη διάρκεια της κρίσης, αφού κυρίως στοχεύουν στο να εξασφαλιστεί η διατήρηση και η αύξηση της κερδοφορίας με τη λήξη της κρίσης και στην περίοδο της όποιας ανάκαμψης.

Η επιχείρηση «μερική απασχόληση», που αποτελεί μια από τις βασικές εκφράσεις της ευελιξίας και πανάκεια για την ανεργία, πλασαρίστηκε αρχικά στις γυναίκες με ένα ελκυστικό περιτύλιγμα της ΕΕ, του «Συγκερασμού των Εργασιακών και Οικογενειακών Υποχρεώσεων».
Το ΚΚΕ, το ταξικό εργατικό κίνημα, το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα από την πρώτη στιγμή αντέδρασαν με κάθε τρόπο, προειδοποιώντας, όχι μόνο τις εργαζόμενες, ότι το μέτρο προσφέρεται αρχικά στις γυναίκες μέχρι να επεκταθεί σε όλους.
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αδιαμφισβήτητο ότι έχουν  διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και το κόμμα τους έχει καταγραφεί ως ΣΥΝεταίρος στη μερική απασχόληση:
Οι εκλεγμένοι με τον ΣΥΝ δήμαρχοι και η στάση τους και μέσα από τα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι πρωτομάστορες στην εφαρμογή των Τοπικών Συμφώνων Εργασίας, τα οποία, εκτός όλων των άλλων, αποτέλεσαν και γροθιά στο στομάχι των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που προσπαθούν να καταργήσουν σήμερα.
Παρόλο το μοίρασμα της μιας θέσης εργασίας σε δύο και τρεις ή τα διάφορα τερτίπια για να κοροϊδεύουν τους άνεργους και τις άνεργες, οι κυβερνήσεις αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τη «Λερναία Ύδρα» της ανεργίας που έφτασε το 27%, ακριβώς επειδή είναι σύμφυτη με το καπιταλιστικό σύστημα. Στα νούμερα αυτά της ανεργίας δεν υπολογίζονται όσοι, κυρίως νέοι, ζητούν δουλειά για πρώτη φορά. Δεν υπολογίζεται η ανεργία των αυτοαπασχολούμενων που κλείνουν τα μαγαζιά τους, καθώς και των αγροτών που ξεκληρίζονται. Δεν υπολογίζονται οι εποχιακά εργαζόμενοι, οι μισοάνεργοι ή αυτοί που δουλεύουν για ορισμένες ώρες την εβδομάδα.
Οι άνεργοι και οι άνεργες, πεταμένοι στον Καιάδα της εξαθλίωσης, χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας , οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες που ζουν μόνιμα με μισθούς πείνας, με παροχές προνοιακού χαρακτήρα, με μερική δουλειά, μερική αμοιβή και μερική ζωή, θα βρεθούν κάτω από το πανό της οργάνωσης, της ρήξης και της ανατροπής των εκμεταλλευτών του μόχθου τους. Το χρωστούν στην τάξη τους, στους ίδιους και στα παιδιά που μεγαλώνουν.
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog