..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Δανία: Απολύσεις χωρίς ........μνημόνιο!!!!!!!!!!!



Περισσότεροι από 30.000 δημοτικοί υπάλληλοι έχουν απολυθεί τα τελευταία 3 χρόνια στους 98 συνολικά δήμους, στο πλαίσιο της αυστηρής πολιτικής περικοπών του, αντίστοιχου με την Ελλάδα, σχεδίου «Καλλικράτης».
Συγκεκριμένα έχουν απολυθεί:
·        6.167 δάσκαλοι
·       5.136 κοινωνικοί λειτουργοί
·        3.780 υπάλληλοι βοήθειας στο σπίτι
       2.420 παιδαγωγοί
·        3.323 βοηθητικοί υπάλληλοι παιδικών σταθμών
·       2.114 διοικητικοί και τεχνικοί υπάλληλοι
Οι παραπάνω περικοπές έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών. Για παράδειγμα στους γέροντες η βοήθεια στο σπίτι από καθε δεύτερη βδομάδα έχει γίνει κάθε τέταρτη.
Οι δάσκαλοι έχουν αναγκαστεί και με ευθύνη της εργοδοτικής ομοσπονδίας να διδάσκουν κατά 30% περισσότερες ώρες σε βάρος της προετοιμασίας για τη διδασκαλία.
Στους παιδικούς σταθμούς γίνεται αισθητή η έλλειψη παιδαγωγών και τακτικά συμπληρώνεται από ανειδίκευτους και κακοπληρωμένους νέους.
Και όλα αυτά με μια κυβέρνηση που αυτοαποκαλείται αριστερή και αναδείχθηκε χάρη στις υποσχέσεις που έδωσε για μια καλύτερη κοινωνική πολιτική.
Μάλιστα, σε συνέντευξή της στη μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα «Jyllands Posten», η Δανέζα σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Χέλε Τόρνινγ ξεκαθαρίζει ωμά ότι τα μέτρα θα συνεχιστούν. Μεταξύ άλλων δηλώνει: «Πολλοί έχουν την εντύπωση ότι το 2012 ήταν η χρονιά ριζικών μεταρρυθμίσεων και αυστηρών μέτρων και τώρα τελειώσαμε. Θα ήθελα να προειδοποιήσω τον δανέζικο λαό και αυτό θα 'ναι και το κύριο σημείο στην πρωτοχρονιάτικη ομιλία μου, ότι θα πρέπει να κατανοήσει ότι βρισκόμαστε σε μία νέα οικονομική πραγματικότητα η οποία απαιτεί συνεχείς μεταρρυθμίσεις και προσαρμογές.
Είμαστε υποχρεωμένοι από την μεριά μας να εξασφαλίσουμε, όταν η κρίση ξεπεραστεί, να υπάρχει επάρκεια εργατικού δυναμικού. Αλλιώς χάσαμε το παιγνίδι. Στην πορεία αυτή θα πάρουμε μια σειρά μέτρα που θα εμποδίσουν κάθε παροχή επιδομάτων σε νεώτερες ηλικίες και θα εξαναγκάσουν την γρήγορη είσοδο των νέων στο εκπαιδευτικό σύστημα».
Την ίδια ώρα, εντύπωση προκαλούν και οι αντιδράσεις διάφορων γνωστών εργατοπατέρων προέδρων των μεγαλύτερων εργατικών ομοσπονδιών όπως το 3F και ΗΚ, που είναι εκτεθειμένοι απέναντι στους εργαζόμενους αφού στήριξαν τον προεκλογικό αγώνα των «αριστερών δυνάμεων» δηλαδή των σοσιαλδημοκρατών και οπορτουνιστών με μπόλικα εκατομμύρια και σήμερα παριστάνουν τους έκπληκτους δηλώνοντας, ότι: «η πρωθυπουργός θα μπορούσε να βάλει λίγο νερό στο κρασί της αφού όλες οι προβλέψεις δείχνουν ότι και τον επόμενο χρόνο θα αυξηθούν οι άνεργοι».
Και η εμπειρία της Δανίας, αν μη τί άλλο, δείχνει ότι το κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι με πρόσχημα την κρίση χτυπούν τα εργασιακά δικαιώματα, απώλειες που δεν είναι προσωρινές, αλλά θα παραμείνουν και μετά την κρίση, ώστε το κεφάλαιο από καλύτερη και ενισχυμένη θέση να συνεχίσει την απρόσκοπτη κερδοφορία του. 
 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog