..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ δεν γίνεται!!!!!!Σε δήλωσή του στις 27/12, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δ. Τρίμης αναφέρεται στη συρρίκνωση του προσωπικού στον «Ριζοσπάστη», λέγοντας μεταξύ άλλων:
«Ως εκπρόσωπος ενός σωματείου τα μέλη του οποίου έχουν ίδια δικαιώματα, ως πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, οφείλω να υπερασπιστώ και τους συναδέλφους του "Ριζοσπάστη" ή του "902" που απολύονται. Πολύ περισσότερο, όφειλα να ανταποκριθώ στις καταγγελίες που έγιναν από τους ίδιους και να κινήσω τις διαδικασίες που προβλέπει το καταστατικό της Ένωσης, φέρνοντας το θέμα στο ΔΣ και καλώντας σε διαβούλευση τους εκλεγμένους εκπροσώπους στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ από τον "Ριζοσπάστη" και τον "902", άσχετα από την εχθρική ή αδιάφορη αντιμετώπιση που συνάντησα».
Σε άλλο σημείο, επιτίθεται προκαταβολικά στο ΚΚΕ, λέγοντας: «Σε όσους βλέπουν πίσω από αυτή τη στοιχειώδη λειτουργία του σωματείου "πολιτικές συνωμοσίες" και "ιδιοτελή πολιτικά κίνητρα", υπενθυμίζω ότι από τις ανάλογες συνδικαλιστικές ενέργειες δεν έχει εξαιρεθεί κανένα μέσο που ανήκει ή ελέγχεται από κόμματα, είτε της Αριστεράς, είτε της Δεξιάς. Και όσοι πιστεύουν ότι οι συνδικαλιστικές αρχές πρέπει να εφαρμόζονται α λα καρτ, φοβούμαι ότι συνεργούν στην αποδυνάμωση του σωματείου και στην υποβάθμιση της όποιας αξιοπιστίας του απομένει. Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός».
Λίγο πιο πάνω, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ αναγνώριζε ότι «η κρίση που έχει προκαλέσει η καταστροφική πολιτική των μνημονίων, της τρόικας και της κυβέρνησης δεν θα μπορούσε να κάνει εξαιρέσεις στα θύματά της» και σημείωνε: «Είναι κατανοητό ότι και οι επιχειρήσεις του ΚΚΕ που δραστηριοποιούνται στις εκδόσεις έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ίσως και προβλήματα επιβίωσης. Αλλά, εξίσου κατανοητό είναι ότι δεν υπάρχουν "καλές" και "κακές" απολύσεις όταν οδηγούν δημοσιογράφους και άλλους εργαζόμενους στην ανεργία, και μάλιστα άγνωστης διάρκειας, υπό τις συνθήκες κατάρρευσης που επικρατούν στον κλάδο των ΜΜΕ.
Πριν σπεύσουν κάποιοι να με συμπεριλάβουν στους "εχθρούς και άσπονδους φίλους" του ΚΚΕ, υπογραμμίζω πως αντιλαμβάνομαι ότι ούτε το ΚΚΕ, ούτε η διοίκηση του "Ριζοσπάστη" ή του "902" είναι "εργοδότες σαν όλους τους άλλους". Και οι επιχειρήσεις τους δεν εξομοιώνονται με τις "αστικές κερδοσκοπικές επιχειρήσεις"».
Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ δηλώνει πως δε θεωρεί τη διοίκηση του «Ριζοσπάστη» και του «902» «εργοδότες σαν όλους τους άλλους», η όλη επιχειρηματολογία του καταλήγει να τσουβαλιάζει τα Μέσα προπαγάνδας του ΚΚΕ με τα ΜΜΕ των αστών, που τυπώνονται και εκπέμπουν για να υπηρετούν τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα, να στηρίζουν την κυρίαρχη αντεργατική πολιτική, η οποία χτυπάει σήμερα αλύπητα και τους εργαζόμενους στον κλάδο των ΜΜΕ.
Το ΚΚΕ και τα Μέσα του αντιπαλεύουν αυτή την πολιτική και αυτό είναι προς το συμφέρον όλων των εργαζόμενων, άρα και αυτών που δουλεύουν στον Τύπο. Την πολιτική του ΚΚΕ προπαγανδίζουν ο «Ριζοσπάστης» και ο «902», για να μπορούν όλοι οι άνεργοι να έχουν ουσιαστική προστασία και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα εξαλείψουν την ανεργία, με ανατροπή του συστήματος που την παράγει. Όλα αυτά «τα κάνει γαργάρα» ο Δ. Τρίμης, για να δείξει ότι είναι και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ.
Σε ό,τι αφορά τα όσα λέει για τους εκπροσώπους του «Ριζοσπάστη» και του «902» στο Μεικτό, αντί άλλου σχολίου παραθέτουμε αυτούσιες τις επιστολές που έστειλαν  ο Χρήστος Μανταλόβας, εκπρόσωπος του «Ριζοσπάστη» στο Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, η Φωτεινή Κουμαντζέλη, εκπρόσωπος εργαζομένων στο ραδιόφωνο του «902» και ο  Τάκης Σέγκος, εκπρόσωπος εργαζομένων στην τηλεόραση του «902».
Στην επιστολή του ο Χρ. Μανταλόβας σημειώνει:
«Προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ
Η έγγραφη πρόσκλησή σας σε συνάντηση "προκειμένου να συζητήσουμε εργασιακά ζητήματα τα οποία αφορούν στην εφημερίδα" επιβεβαιώνει ότι έχουμε διαμετρικά αντίθετη αντίληψη για το τι είναι ο "Ριζοσπάστης" και το ρόλο των συνδικάτων. Κυριολεκτικά "βάζετε στο ίδιο τσουβάλι" τα αστικά μέσα ενημέρωσης με τις εργατικές εφημερίδες (στις οποίες ανήκει ο "Ρ"). Τα δύο είδη μέσων ενημέρωσης εξυπηρετούν όχι απλώς διαφορετικά, αλλά συγκρουόμενα συμφέροντα και ανάγκες. Για αυτό θεωρώ αναγκαίο να αποσαφηνίσω τη δική μας αντίληψη, την αντίληψη των κομμουνιστών για αυτό το ζήτημα.
Ιδιοκτήτες των αστικών μέσων ενημέρωσης, όπως ο ίδιος ο όρος αποκαλύπτει, είναι εκπρόσωποι της αστικής τάξης που χρησιμοποιούν τα μέσα αυτά για να στηρίξουν τα συμφέροντά τους. Να στηρίξουν δηλαδή τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, ο οποίος αντικειμενικά γεννά και τρέφει την ανεργία, συρρικνώνει διαρκώς τα δικαιώματα των εργαζομένων προκειμένου να διασφαλίσει και να αυξήσει την κερδοφορία των κεφαλαιοκρατών. 
Στην αντίπερα όχθη, ο "Ριζοσπάστης" δεν είναι ιδιοκτησία κεφαλαιοκρατών. Ανήκει στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, είναι όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Αποτελεί βασικό μέσο διαφώτισης, προπαγάνδας και ενημέρωσης των μελών του ΚΚΕ, των εργαζομένων γενικότερα, οργάνωσης της πάλης που τελικό στόχο έχει την ανατροπή του καπιταλισμού. (Αν και προφανές από τα παραπάνω, το σημειώνουμε για όσους κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. Ο "Ριζοσπάστης" δεν είναι καπιταλιστική επιχείρηση, στόχος του δεν είναι η στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Ειδικά για τον "Ριζοσπάστη", οι όποιες λειτουργίες του προσομοιάζουν με αυτές μιας καπιταλιστικής επιχείρησης αφορούν αποκλειστικά και αναγκαστικά στη νομική του υπόσταση, έτσι όπως ορίζει η κυρίαρχη αστική αντίληψη. Επίσης αξίζει να υπενθυμίσουμε τη δημόσια δήλωση του ΚΚΕ ότι χρηματοδοτεί τα δικά του μέσα ενημέρωσης). Στον "Ριζοσπάστη" απασχολούνται μέλη και οπαδοί του Κόμματος, που στόχο έχουν να υπηρετήσουν τον παραπάνω στόχο. Δεν υπάρχει σχέση εργοδοσίας - εργαζόμενου, όπου ο εργαζόμενος είναι ξένος, απαλλοτριωμένος ως προς το αντικείμενο που παράγει. Η έκδοση του "Ριζοσπάστη" είναι συνειδητή επιλογή μας και υπόθεση όλων μας. 
Η οικονομική κρίση του καπιταλιστικού κοινωνικού συστήματος πλήττει αντικειμενικά και το ΚΚΕ. Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΚΚΕ είναι γνωστά στο λαό. Όπως γνωστές είναι και οι συνέπειες που παράγουν. Οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται για την αντιμετώπισή τους, σε ό,τι αφορά και τα εργασιακά ζητήματα, σε καμιά περίπτωση δεν υπηρετούν τη στήριξη της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. 
Ρόλος κάθε σωματείου είναι να οργανώσει την πάλη των εργαζομένων κατά κλάδο, προκειμένου να εμποδίσει τους αντεργατικούς σχεδιασμούς της εργοδοσίας, να διαμορφώσει καλύτερους όρους πώλησης της εργατικής δύναμης. Τελικά, να συμβάλει στην ανάπτυξη ενιαίας αγωνιστικής δράσης που θα έρχεται σε ρήξη με την εξουσία των κεφαλαιοκρατών. 
Τη δράση αυτή τη στηρίζει σε καθημερινό επίπεδο ο "Ριζοσπάστης" αναδεικνύοντας τους εργατικούς αγώνες, τη δράση των σωματείων, αποκαλύπτοντας τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες και τους αντεργατικούς σχεδιασμούς στους χώρους δουλειάς (απεναντίας τα αστικά ΜΜΕ - με οποία μας τσουβαλιάζετε - συγκαλύπτουν, παραπλανούν, διαστρεβλώνουν με στόχο να υπονομεύσουν τους αγώνες των εργαζομένων ενάντια στους καπιταλιστές). 
Με βάση τα παραπάνω, ακόμα και αν αποδεχθούμε ότι η αντίληψη της πλειοψηφίας στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ υπηρετεί τη λογική του αγώνα, μπαίνει το εξής ερώτημα: Απέναντι σε ποιον θα εκπροσωπούσε η ΕΣΗΕΑ τα μέλη και τους οπαδούς του ΚΚΕ που δουλεύουν στον "Ριζοσπάστη" και με ποιο στόχο; Να το πούμε λίγο πιο λιανά: Ισχυρίζεστε ότι θα εκπροσωπήσετε κομμάτι του ΚΚΕ απέναντι στο ΚΚΕ, με στόχο να αναδείξετε την αντίθεση των συμφερόντων κεφαλαίου - εργατικής τάξης και το αναγκαίο της ανατροπής του καπιταλισμού; Αν αυτός δεν είναι ατόφιος παραλογισμός (στην υπηρεσία του κεφαλαίου θα προσθέταμε) τότε τι είναι;».
Στην κοινή επιστολή τους η Φ. Κουμαντζέλη και ο Τ. Σέγκος αναφέρουν:
«Απαντώντας στην επιστολή σας, καταρχήν πρέπει να επισημάνουμε ότι έχουμε εντελώς διαφορετική αντίληψη για το ρόλο του 902 (Αριστερά στα FM και της τηλεόρασης).
Ο 902 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ  ένα αστικό μέσο ενημέρωσης, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των καπιταλιστών ιδιοκτητών του και των ομοίων της τάξης τους, εις βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Δεν είναι καπιταλιστική επιχείρηση.
Ο 902 ΕΙΝΑΙ μέσο προπαγάνδας του ΚΚΕ. Είναι μέσο προβολής των θέσεων και των προτάσεων του ΚΚΕ σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Δημιουργήθηκε, για να προβάλλει την πολιτική του, να υπηρετεί την καθημερινή ενημέρωση των εργαζομένων, του λαού, αποκαλύπτοντας την αντιλαϊκή πολιτική, προβάλλοντας τους εργατικούς, γενικότερα τους λαϊκούς αγώνες που συστηματικά αποσιωπούν ή συκοφαντούν τα αστικά ΜΜΕ.
Το γεγονός αυτό σφραγίζει το χαρακτήρα, τη λειτουργία, την καθημερινή δραστηριότητα του σταθμού, όπως και τη συμμετοχή όλων όσοι απασχολούμαστε στον 902.
Ο 902 για τη λειτουργία του χρηματοδοτείται από το ΚΚΕ, όπως είναι γνωστό. Επίσης, είναι γνωστά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΚΚΕ και το οποίο, αναγκαστικά, προχώρησε σε μείωση προσωπικού, και αυτό όχι για να στηρίξει την καπιταλιστική κερδοφορία. (Ενδεικτικό στοιχείο της κατάστασης είναι η απόφαση για παύση της λειτουργίας της τηλεόρασης του 902, παρά το σοβαρό κενό και τη δυσκολία που δημιούργησε στο χώρο της τηλεοπτικής προπαγάνδας.)
Τέλος, να επισημάνουμε ότι το ΚΚΕ (και κατ’ επέκταση και ο 902 από το δικό του μετερίζι αγώνα) έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η προστασία των ανέργων πρέπει να γίνει υπόθεση όλου του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η εξάλειψη της ανεργίας αποτελεί για το ΚΚΕ κεντρικό πρόβλημα που η λύση του συνδέεται με ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της οικονομίας και εξουσίας»
 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog