..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Τα χαράτσια του Δεκέμβρη!!!!!!!!



«Φορτωμένος» με φόρους έρχεται ο Δεκέμβριος. Οι φορολογούμενοι καλούνται τον επόμενο μήνα να πληρώσουν φόρους και τέλη που συνολικά ανέρχονται σε 5,36 δισ. ευρώ. Ο «λογαριασμός» της εφορίας τον Δεκέμβριο θα είναι ιδιαίτερα «φουσκωμένος», καθώς λήγουν πολλές από τις προθεσμίες που έχουν οι φορολογούμενοι για να πληρώσουν τα «χαράτσια».
Μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα τα νοικοκυριά θα πρέπει να εξοφλήσουν την επόμενη δόση του φόρου εισοδήματος και του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010, ενώ παράλληλα θα πρέπει να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2013.
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα ταχυδρομήσει τα πρώτα 120.000 ειδοποιητήρια στους φορολογουμένους για την καταβολή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2010. Τα σημειώματα θα αποσταλούν κατά προτεραιότητα σε όσους δεν πλήρωσαν το περασμένο καλοκαίρι το ΕΤΑΚ του 2009.
xaratsi22222.jpg

ΔΥΣΚΟΛΟΣ ΣΤΟΧΟΣ
Ειδικότερα το υπουργείο Οικονομικών αναμένει να εισπράξει:
-1,11 δισ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος που καταβάλλουν οι φορολογούμενοι με δόσεις. Το υπουργείο Οικονομικών περιμένει σημαντικά έσοδα τον ερχόμενο μήνα από τη φορολογία εισοδήματος. Είναι αμφίβολο όμως αν τελικά θα τα εισπράξει, καθώς πολλά νοικοκυριά, λόγω της οικονομικής αδυναμίας, αφήνουν απλήρωτες τις δόσεις προσδοκώντας ότι θα τις ρυθμίσουν μελλοντικά ως ληξιπρόθεσμο χρέος. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αρχή του έτους μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου τα «νέα» ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο ανήλθαν σε 11 δισ. ευρώ και προστέθηκαν στην τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
-1,12 δισ. ευρώ από ΦΠΑ, στόχος που θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολος λόγω της κατακόρυφης πτώσης της κατανάλωσης που καταγράφεται μήνα με τον μήνα. Το πρόβλημα επιδεινώνεται και από το γεγονός ότι πολλοί επιχειρηματίες, ενώ μεν εισπράττουν τον ΦΠΑ δεν τον αποδίδουν τελικά στην εφορία, καθώς αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας και χρησιμοποιούν τα ποσά του ΦΠΑ για την πληρωμή μισθών, αγορά εμπορευμάτων κ.ά. Εντυπωσιακό στοιχείο, που αποτυπώνει την αδυναμία εκπλήρωσης φορολογικών υποχρεώσεων από τους φορολογούμενους είναι και το γεγονός ότι περίπου ένας στους πέντε επιτηδευματίες δεν υποβάλλουν πλέον περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΠΣ:
-Από την αρχή του τρέχοντος έτους μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα έπρεπε να είχαν υποβληθεί 4.190.185 περιοδικές δηλώσεις, αλλά τελικά υποβλήθηκαν 3.277.451. ---Συνολικά 895.428 περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ δεν υποβλήθηκαν.
-Το σύνολο των επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών που υποχρεούνται να υποβάλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ είναι 1,1 εκατομμύριο. Από αυτούς, τουλάχιστον 239.100, που αντιστοιχούν στο 21,7% του συνόλου, δεν υπέβαλαν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ στους πρώτους δέκα μήνες του 2012.
-1,8 δισ. ευρώ από τον ειδικό φόρο που επιβάλλεται στα τσιγάρα, τα ποτά τα καύσιμα και ειδικά από τον ΕΦΚ που επιβάλλεται στο πετρέλαιο θέρμανσης. Το τελικό αποτέλεσμα, όμως, θα εξαρτηθεί από την κατανάλωση πετρελαίου που ήδη εμφανίζει κάμψη 20% σε σχέση με πέρυσι, καθώς τα νοικοκυριά στρέφονται σε εναλλακτικές μεθόδους θέρμανσης.
-231 εκατ. ευρώ από τις δόσεις του ειδικού τέλους ακινήτων και από τον φόρο ακίνητης περιουσίας του 2010.
-1,1 δισ. ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας που πρέπει να καταβληθούν μέχρι τις 31Δεκεμβρίου 2012.

Φόροι στα ακίνητα
Οσον αφορά στο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010, υπόχρεοι στην καταβολή του είναι περίπου 350.000 φορολογούμενοι. Το ατομικό αφορολόγητο όριο βρίσκεται στα 400.000 ευρώ και από αυτό το ποσό και πάνω επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 0,1% Η εκκαθάριση του ΦΑΠ θα γίνει ξεχωριστά για κάθε σύζυγο, ο φόρος θα πληρωθεί σε μια δόση, ενώ το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα εισπράξει από αυτό το χαράτσι περίπου 420 εκατ. ευρώ. Η ΓΓΠΣ εκτιμά ότι τα περισσότερα σημειώματα για την καταβολή του ΦΑΠ του 2010 θα ταχυδρομηθούν μέσα στον Δεκέμβριο και τα υπόλοιπα μέσα στον ερχόμενο Ιανουάριο.
Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί και η εκκαθάριση των δηλώσεων Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το 2011. Ο ΦΑΠ του 2011 υπολογίζεται ότι θα επιβληθεί σε περισσότερους από 500.000 ιδιοκτήτες, καθώς το αφορολόγητο όριο είναι χαμηλότερο, στις 200.000 ευρώ, ενώ ο συντελεστής αυξάνεται στο 0,2%. Συνολικά το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι θα εισπράξει περίπου 600 εκατ. ευρώ από τον ΦΑΠ του 2011. Ο μεγαλύτερος όγκος των ειδοποιητηρίων για την καταβολή του ΦΑΠ του 2011 θα αποσταλεί μέσα στον Ιανουάριο. Προτεραιότητα θα δοθεί σε όσους δεν πλήρωσαν τον ΦΑΠ του 2010, καθώς το ακίνητό του ήταν κάτω από το αφορολόγητο όριο.
Μέσα στο προσεχές διάστημα θα καταφθάσει και η τρίτη από τις πέντε δόσεις του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, που έχει ενσωματωθεί στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Το ειδικό τέλος θα πληρώνεται σταδιακά κάθε δίμηνο έως και τον Ιούνιο του 2013, με στόχο να εισπραχθούν έσοδα της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ.
Τα τέσσερα χαράτσια του Δεκεμβρίου

Να σημειωθεί ότι οι φόροι στα ακίνητα θα αποτελέσουν τη μεγάλη πηγή εσόδων και για το 2013 και τα επόμενα χρόνια. Το 2013 έρχεται ο νέος ενιαίος φόρος στα ακίνητα που θα επιβάλλεται σε ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας 50.000 ευρώ και πάνω. Με το νέο καθεστώς, όσοι μεταβιβάζουν ακίνητα θα πληρώνουν φόρο υπεραξίας 20% επί του τιμήματος από πώληση ακινήτου, ενώ όσοι έχουν εισόδημα από ενοίκια θα φορολογούνται αυτοτελώς με 10% για μισθώματα έως 12.000 και με 33% για το επιπλέον ποσό.
ΦΑΠ
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, η ΓΓΠΣ θα τα- χυδρομήσει τα πρώτα 120.000 ειδοποιητήρια στους φορολογουμένους για την καταβολή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2010. Τα σημειώματα θα αποστα- λούν κατά προτε- ραιότητα σε όσους δεν πλήρωσαν το Καλοκαίρι το ΕΤΑΚ του 2009.
ΦΠΑ
1,12 δισ. ευρώ από ΦΠΑ, στόχος που θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολος λόγω της κατακόρυφης πτώσης της κατανάλωσης που καταγράφεται μήνα με τον μήνα.
Ο φορολογικός «λογαριασμός» του Δεκεμβρίου:
-Φόρος εισοδήματος: 1,11 δισ. ευρώ
-ΦΠΑ: 1,12 δισ. ευρώ.
-Ειδικοί φόροι κατανάλωσης: 1,8 δις ευρώ
-Φόροι στην περιουσία: 231 εκατ. ευρώ.
-Τέλη κυκλοφορίας: 1,1 δισ. ευρώ
Σύνολο φόρων: 5,36 δισ. ευρώ
πηγή: imerisia.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog