..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

ΜΙΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΠΟΥ ΑΦΗΣΕ ΕΠΟΧΗ

Η συγκεκριμένη εγκύκλιος, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ριζοσπάστης, αποτυπώνει το χαρακτήρα μιας ολόκληρης εποχής , τη δημοκρατικότητα και την ποιότητα των πολιτικών εκπροσώπων της Ελλάδας.
Η ιστορία ενός έθνους επαναλαμβάνεται κάθε 20-30 χρόνια. Κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες διαμορφώνεται και η εκάστοτε πολιτική, η προπαγάνδα, η προβοκάτσια, οι δολοπλοκίες, η σαπίλα, η τρομοκρατία των πολιτών……….
Η εγκύκλιος φέρει την υπογραφή του τότε πρωθυπουργού και υπουργού Παιδείας, του βαπτισθέντα και ως «Γέρου της ……..Δημοκρατίας» του Γ. Παπανδρέου παππού του σημερινού πρωθυπουργού.
«Απολαύστε την»
Εμπιστευτικόν
Εν Αθήναις τη 11 Μαρτίου 1965
Προς τους Γενικούς Επιθεωρητάς Μέσης Εκπαιδεύσεως
Εφιστώ την προσοχήν όλων των καθηγητών των Γυμνασίων και τους καθιστώ υπεύθυνους δια πάσαν σχετικήν δραστηριότητα της νεολαίας Λαμπράκη. Ο κομμουνισμός είναι ο εχθρός και του Έθνους και της Δημοκρατίας. Και τούτο πρέπει να καταστή συνείδησης της Νέας Γενιάς. Ο εθνικός φρονηματισμός, καθώς και η ηθική και πολιτική αγωγή των μαθητών είναι η πρώτη αποστολή του διδασκάλου. Τα δικά μας ιδανικά είναι ιδανικά του ΕΛΛΗΝΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Ελευθερία και Δικαιοσύνη. Αγάπη και θυσία. Αυτά είναι τα ιδεώδη μας και με αυτά πρέπει να εμποτισθή η Νέα Γενεά. Ελλάς και Δημοκρατία. Αληθής Δημοκρατία.
Πάσα εκτροπή πρέπει να κολάζεται αυστηρότατα. Και αν συμβή να υπάρξουν διδάσκαλοι, όχι ανήκοντες, αλλά και απλώς συμπαθούντες ή ανεχόμενοι την κομμουνιστικήν προπαγάνδα δεν έχουν θέσιν εις την Εκπαίδευσιν. Όσοι πιστεύουν εις τα ιδεώδη των, τα υπερασπίζουν. Και την υπεράσπισιν των ιδανικών μας  και την έμπευσιν της Νέας Γενιάς έχει αναθέσει η Ελληνική Κυβέρνηση εις τον εκπαιδευτικόν κόσμον. Γνωρίζω ότι έχουν μέχρι τούδε εκδοθεί υπό του υπουργείου Παιδείας πολλαί σχετικαί εγκύκλιοι. Αλλά ΕΠΕΘΥΜΟΥΝ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ, ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΣ ΜΕΘ’ΥΜΩΝ. Παρακαλώ, όπως εις το τέλος εκάστου μηνός υποβάλλητε ( Υπουργείον Παιδείας, Γραφείον Υπουργού – εμπιστευτικώς) σχετικήν έκθεσιν. Δεχθήτε και διαβιβάσητε προς άπαντας, διδάσκοντας και διδασκομένους, τους εγκαρδίους χαιρετισμούς μου.                    
                                                                   ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
      Πρόεδρος κυβερνήσεως και υπουργός Εθν. Παιδείας και θρησκευμάτων.
ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΤΟΝ. Αυτός που φυγαδεύτηκε, άγνωστο από ποιους, και έκανε «αντίσταση» από τη Μέση Ανατολή, στους κατακτητές Γερμανούς, είχε το θράσος να στέλνει εγκυκλίους κατηγορώντας, ως εχθρό του Έθνους, αυτούς που πολέμησαν τον κατακτητή. Που φυλακίστηκαν. Βασανίστηκαν. Εκτελέστηκαν. Του δώσανε και το προσωνύμιο Γέρο της ………. «Δημοκρατίας» ΝΤΡΟΠΗ.                               Μετά από 2 χρόνια το 1967 ο πρόεδρος της κυβερνήσεως, της ΧΟΥΝΤΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΩΝ     ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ  στο παραλήρημα του διαγγέλματος του, έλεγε: …………….υπήρχεν μιαν αναρχικήν αντίληψιν η οποία είχεν επιβληθή σχεδόν εις όλα τα άτομα της κοινωνίας , είχε δημιουργήσει τον έσχατον κίνδυνο να αλωθεί η χώρα από τον κομμουνισμόν. ………… Διαυτόν τον λόγον αναλάβαμεν τα ηνίαν της χώρας……………..
ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΕΦΗΜ. Ο ΠΟΛΙΤΗΣ 11/04/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog