..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Δευτέρα 14 Απριλίου 2025

Εγινε και αυτό: Η Αστυνομία εισέβαλε σε θεατρική παράσταση μαθητών για να ελέγξει το έργο μετά από ανώνυμη καταγγελία!

Πηγή: Associated Press

Ένα πρωτοφανές περιστατικό απόπειρας λογοκρισίας θεατρικής παράστασης -και μάλιστα μαθητικής- καταγράφηκε κατά τη διάρκεια του 1ου Πανελλήνιου Μαθητικού Φεστιβάλ Θεάτρου στην Ιεράπετρα Λασιθίου, πριν μερικές ημέρες.

Μετά από ανώνυμη καταγγελία, τρεις αστυνομικοί μπήκαν στον χώρο όπου παιζόταν η παράσταση για να κάνουν έλεγχο, επειδή κάποιος «ενοχλήθηκε» από μια σκηνή του έργου.

Οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου παρουσίαζαν το έργο «Ο Εχθρός της Τάξης» του Νάιτζελ Γουίλιαμς. Μετά από ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία στο Αστυνομικό Τμήμα, για μια σκηνή όπου μια μαθήτρια τραβάει μια γιρλάντα με ελληνικές σημαίες, η Αστυνομία έσπευσε στο χώρο του Φεστιβάλ την ώρα της παράστασης και κατέγραψε τα στοιχεία των υπεύθυνων καθηγητών. 

Η ΕΛΜΕ Λασιθίου σε ανακοίνωσή της δηλώνει «την απερίφραστη στήριξή μας στους συντελεστές της παράστασης και ξεκαθαρίζουμε πως θα είμαστε -εκ του ρόλου μας ορμώμενοι- πάντα αρωγοί της ανθρώπινης δημιουργικότητας και υπερασπιστές του ιερού δικαιώματος που έχει ο άνθρωπος στην ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση».

                                      Καμία ανοχή στη φίμωση της καλλιτεχνικής δημιουργίας

Η ΤΕ Λασιθίου του ΚΚΕ καταδικάζει την πρωτοφανή, σκοταδιστικού τύπου καταγγελία και τα όσα ακολούθησαν, σημειώνοντας πως «η τέχνη είναι πεδίο αισθητικής και ιδεολογικής έκφρασης, κριτικής και διαλεκτικής σκέψης, συχνά και διαπάλης, που διεξάγεται με όρους διαλόγου και σεβασμού στην καλλιτεχνική δημιουργία. Όντας κοινωνική λειτουργία δεν μπορεί να περιορίζεται και να φιμώνεται.

Η ελευθερία της αληθινής τέχνης, που εκφράζει τις σκέψεις και τις απόψεις του καλλιτέχνη και του κοινωνικού γίγνεσθαι της εποχής του, δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Στηρίζουμε την ελευθερία έκφρασης και την ελεύθερη διάδοση των ιδεών και των έργων της ανθρώπινης δημιουργίας, την ανάγκη να δοθούν όλες οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες στους καλλιτέχνες για να δημιουργήσουν με κίνητρο το κοινό συμφέρον των λαών, με εφαλτήριο την κοσμοθεωρητική αντίληψή τους, με εργαλείο την αισθητική οπτική τους. Θερμά συγχαρητήρια στους συντελεστές του Φεστιβάλ, σε όλα τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν και κυρίως στα παιδιά και τους καθηγητές του 1ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου».

902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog