Δεν πέρασε πολύς καιρός που διαβάζαμε αναλύσεις στον Τύπο ότι ο Τραμπ, αν εκλεγεί, θα φέρει ειρήνη στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία.
Αλλοι τα έγραφαν υποστηρίζοντας ότι ...θέλει το Νόμπελ Ειρήνης και άλλοι ότι θα τα καταφέρει επειδή είναι «μαέστρος στα deals».
Τελικά ο «ειρηνοποιός» Τραμπ μοιράστηκε το όραμά του κατά τη συνάντηση με τον Νετανιάχου και έχει ως εξής:
«Οι ΗΠΑ θα πάρουν τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας και θα κάνουμε δουλειά μ' αυτή». Είπε επίσης ότι η Γάζα αποτελεί πλέον «εργοτάξιο κατεδάφισης» και ότι η κυβέρνησή του θα φροντίσει να «ξεφορτωθεί» τα κτίρια που «έχουν καταστραφεί».
Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι άλλες χώρες στην περιοχή «λατρεύουν την ιδέα οι ΗΠΑ να κατέχουν αυτό το κομμάτι γης» και ότι έτσι η «σταθερότητα» θα επιστρέψει στη Γάζα «και ίσως σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή». Βέβαια, στο όραμα του Τραμπ δεν χωράνε οι Παλαιστίνιοι, τους οποίους σκοπεύει να εκδιώξει στην Ιορδανία ή στην Αίγυπτο.
Τα σχέδια των ιμπεριαλιστών - ανεξάρτητα από το πώς θα ξεδιπλωθούν - σπέρνουν νέα καύσιμη ύλη στη Μέση Ανατολή και προετοιμάζουν τις επόμενες πολεμικές συγκρούσεις.
Οσο για τους πεφτοσυννεφάκηδες, ή για εκείνους που χαρακτηρίζουν γραφικότητες τα σχέδια των ΗΠΑ για τον Παναμά, τη Γροιλανδία και τη Γάζα, να θυμίσουμε πως την προηγούμενη βδομάδα, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», αμερικανική εταιρεία «ασφαλείας» προσέλαβε δεκάδες βετεράνους των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων για να αναλάβουν τη διαχείριση σημείου ελέγχου στη Γάζα όσο διαρκεί η εκεχειρία...
Δικαιώματα πρόσβασης στις πολύτιμες πρώτες ύλες και κυρίως τις σπάνιες γαιες της Ουκρανίας, αξιώνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σε αντάλλαγμα για τη συνέχιση της αμερικανικής βοήθειας στο Κίεβο.
«Προσπαθούμε να κάνουμε μια συμφωνία με την Ουκρανία, όπου θα εξασφαλίσουν ό,τι τους δίνουμε βοήθεια με αντάλλαγμα τις σπάνιες γαίες τους και άλλα πράγματα», είπε ο πρόεδρος Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο.
«Θέλουμε εγγυήσεις», είπε χαρακτηριστικά, δίνοντας ξεκάθαρο το στίγμα της συναλλακτικής, επιχειρηματικής του προσέγγισης, στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
Η Ουκρανία είναι πλούσια σε σπάνιες γαίες, όπως το λίθιο, το ουράνιο και το τιτάνιο, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την κατασκευή ενός ευρέος φάσματος σύγχρονων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των κινητήρων ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, η χώρα διαθέτει περίπου 20 εξερευνημένα πεδία με στρατηγικά σημαντικές σπάνιες γαίες.
«Επενδύουμε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Έχουν μεγάλα αποθέματα σπανίων γαιών», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. Υποστήριξε μάλιστα ότι «η Ουκρανία είναι έτοιμη να δεχτεί» το αίτημα. Το Κίεβο έχει ήδη τονίσει ότι αν οι ΗΠΑ υποστηρίξουν την πολεμική του προσπάθεια, θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στον ορυκτό πλούτο της χώρας.
Με την ευκαιρία πάντως, ο Τραμπ επέκρινε και πάλι δριμύτατα τον προκάτοχό του, Τζο Μπάιντεν, και τον κατηγόρησε ότι άφησε τους Ουκρανούς να τον… εξαπατήσουν! «Ο Μπάιντεν δεν τους ζήτησε ποτέ χρήματα. Ποτέ δεν είπε “Πρέπει να πληρώσετε”. Απλώς μοίραζε χρήματα», είπε ο πρόεδρος Τραμπ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου