..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Ζελένσκι: Δώστε μας περισσότερους «Patriot» και μαχητικά F-16. Πούτιν: Θα τα καταστρέψουμε όπου και αν κρύβονται

Επιπλέον συστήματα αεράμυνας ζήτησε σήμερα η Ουκρανία, στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ουκρανίας που πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο πρέσβεων, σε μια φάση που οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται αντιμέτωπες με ελλείψεις εξοπλισμών και πυρομαχικών.

Η ουκρανική αποστολή στο ΝΑΤΟ ανέφερε την ανάγκη για περισσότερους πυραύλους «Patriot» και άλλα συστήματα αεράμυνας μετά και τις μαζικές ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις σε κρίσιμης σημασίας ενεργειακές υποδομές. Την περασμένη Παρασκευή η Ρωσία πραγματοποίησε τις μεγαλύτερες αεροπορικές επιδρομές στο ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας από την έναρξη της εισβολής. Την ίδια στιγμή, εντείνονται και οι ουκρανικές επιθέσεις με drones και βομβαρδισμούς σε ρωσικό έδαφος.

Παράλληλα, ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι, δήλωσε σήμερα ότι «η ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας και η επιτάχυνση της παράδοσης F-16 είναι αποστολές ζωτικής σημασίας», κρίνοντας πως δεν υπάρχει «καμιά δικαιολογία» για το ότι δεν έχουν διατεθεί στο Κίεβο περισσότερα πυραυλικά συστήματα αεράμυνας «Patriot», αφού «υπάρχουν πολλά στον κόσμο», προκειμένου να «προστατεύουν τους αιθέρες στο Χάρκοβο και στις άλλες πόλεις και κοινότητες που υφίστανται επιθέσεις από τους Ρώσους τρομοκράτες».

Θα καταρρίψουμε τα F-16 και θα βομβαρδίσουμε όπου κρύβονται δήλωσε ο Πούτιν

Τον κίνδυνο κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας έξω από τα σύνορα της Ουκρανίας επιβεβαίωσαν οι δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, ο οποίος τόνισε ότι αν η Δύση προσφέρει αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, αυτά θα καταρρίπτονται από τις ρωσικές δυνάμεις, ενώ υπενθύμισε ότι είναι ικανά να φέρουν πυρηνικά όπλα.

«Θα καταστρέψουμε αυτά τα αεροσκάφη, όπως σήμερα καταστρέφουμε άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα και άλλον εξοπλισμό, περιλαμβανομένων εκτοξευτήρων πολλαπλών ρουκετών», είπε μιλώντας σε πιλότους της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ εκτίμησε ότι τα F-16 δεν θα αλλάξουν την κατάσταση επί του πεδίου. «Φυσικά, αν χρησιμοποιηθούν αεροδρόμια τρίτων χωρών, γίνονται νόμιμοι στόχοι, όπου κι αν βρίσκονται», τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει να επιτεθεί σε καμία χώρα του ΝΑΤΟ: «Η άποψη ότι θα επιτεθούμε σε κάποια άλλη χώρα - την Πολωνία, τις χώρες της Βαλτικής και οι Τσέχοι φοβούνται - είναι εντελώς ανόητη (...) Δεν έχουμε επιθετικούς σκοπούς προς τις χώρες αυτές».

Τα πρώτα F-16 αναμένονται στην Ουκρανία τους επόμενους μήνες, ίσως και το καλοκαίρι. Το Βέλγιο, η Δανία, η Νορβηγία και η Ολλανδία έχουν δεσμευτεί να στείλουν δεκάδες F-16 στο Κίεβο, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στη Ρουμανία, στη Δανία και αλλού.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», «Ria Novosti»)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog