..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

CIA και μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας

Ιστορίες κατασκόπων : New York Times &  Washington Post                                                     


 
Σε ένα μακροσκελές άρθρο των «New York Times», δύο Αμερικανοί δημοσιογράφοι που ασχολούνται για χρόνια με τον υπόγειο κόσμο των μυστικών υπηρεσιών, παρουσιάζουν τη «σύσφιξη» των σχέσεων ανάμεσα στη  Central Intelligence Agency (CIA) και τις μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας.

Σύμφωνα λοιπόν με το δημοσίευμα, η CIA έχει αναβαθμίσει σημαντικά τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, τόσο τον εξοπλισμό, όσο και την εκπαίδευσή τους.

Μάλιστα, οι Αμερικανοί έχουν εκπαιδεύσει μια νέα γενιά Ουκρανών πρακτόρων, που έδρασαν στη Ρωσία, στην Ευρώπη, στην Κούβα και σε άλλα μέρη όπου η Ρωσία διατηρεί έντονη παρουσία και μεγάλα συμφέροντα, ενώ οι υποδομές που διατηρούνται στο ουκρανικό έδαφος αποτελούν πλέον ένα σημαντικό πλεονέκτημα των Ευρωατλαντικών για την παρακολούθηση των αντιπάλων τους. 

Οι σχέσεις αυτές «ενισχύθηκαν» μετά το 2014, από το ίδιο βράδυ που ο πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίας φυγαδεύθηκε στη Ρωσία, στη διάρκεια του «Ευρωμαϊντάν».

Οι «Νew Υork Τimes» δημοσιεύουν τη μαρτυρία ενός Ουκρανού αξιωματούχου, που ανέλαβε νέος επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών όταν πλέον το πραξικόπημα είχε επικρατήσει με τη στήριξη των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και ο Γιανουκόβιτς εγκατέλειψε τη χώρα. 

Ο αξιωματούχος αναφέρει πως εκείνο το βράδυ, κοντά μεσάνυχτα, συναντήθηκε με εκπροσώπους της αμερικανικής CIA και της βρετανικής MI6 για να συζητήσουν «την ανοικοδόμηση της (μυστικής) υπηρεσίας από την αρχή, στη βάση μιας τριμερούς συνεργασίας».

 Βέβαια, οι σχέσεις των μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ και Ουκρανίας δεν ξεκίνησαν εκείνο το βράδυ, αφού είναι πλέον γνωστός ο ρόλος που έπαιξαν ο Πάιατ και η Νούλαντ στο πραξικόπημα, σε συνεργασία με ένα τμήμα της αστικής τάξης και τα ερείσματά του στον κρατικό μηχανισμό και τις μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας. 

Σήμερα, 10 χρόνια μετά από εκείνα τα δραματικά γεγονότα, οι εξελίξεις είναι αποκαλυπτικές για το πού οδήγησε η ωμή επέμβαση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην Ουκρανία, στον ανταγωνισμό τους με την καπιταλιστική Ρωσία, σε βάρος δύο λαών, που για 70 χρόνια ζούσαν αρμονικά στην κοινή σοβιετική πατρίδα.

Η Ουκρανία έχει λάβει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) των Ηνωμένων Πολιτειών για την ανάπτυξη των ειδικών υπηρεσιών της, όπως αναφέρει η Washington Post.

«Σύμφωνα με νυν και πρώην Ουκρανούς και Αμερικανούς αξιωματούχους, ελίτ ομάδες Ουκρανών πρακτόρων που σχηματίστηκαν, εκπαιδεύτηκαν και εξοπλίστηκαν σε στενή συνεργασία με τη CIA συμμετείχαν στις αποστολές της Ουκρανίας», ανέφερε το δημοσίευμα.

Στόχος του πρακτορείου ήταν να μετατρέψει τις σοβιετικού τύπου ειδικές υπηρεσίες της Ουκρανίας σε συμμάχους στον αγώνα κατά της Μόσχας.

Η Ουκρανία απέκτησε συστήματα επιτήρησης αιχμής από τη CIA. Οι Αμερικανοί εκπαίδευαν νεοσύλλεκτους σε τοποθεσίες τόσο στην Ουκρανία όσο και στις ΗΠΑ, και η ανταλλαγή πληροφοριών έλαβε χώρα σε μια κλίμακα που ήταν ασύλληπτη πριν από την κατοχή της Κριμαίας από τη Ρωσία και το ξέσπασμα του πολέμου στην ανατολική Ουκρανία, υποστηρίζει η Washington Post.

Τα αρχικά στάδια της συνεργασίας ήταν δοκιμαστικά, δεδομένων των ανησυχιών και των δύο πλευρών για τη συνεχιζόμενη διείσδυση των ουκρανικών υπηρεσιών από την FSB της Ρωσίας. Ως εκ τούτου, η CIA συνεργάστηκε με την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) για τη δημιουργία ενός νέου τμήματος που θα επικεντρωνόταν σε «ενεργά μέτρα» κατά της Ρωσίας και θα απομονωθεί από άλλες μονάδες SBU.

Σύμφωνα με επίσημες πηγές που επικαλείται η Washington Post, οι αρχικές αποστολές επικεντρώθηκαν στη στρατολόγηση πληροφοριοδοτών μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων πληρεξουσίου και σε προσπάθειες στον κυβερνοχώρο και στις ηλεκτρονικές υποκλοπές. Η SBU άρχισε επίσης να διεξάγει επιχειρήσεις δολιοφθοράς και αποστολές για τη σύλληψη ηγετών αυτονομιστών και Ουκρανών συνεργατών, μερικοί από τους οποίους μεταφέρθηκαν σε αδιευκρίνιστους χώρους κράτησης.

Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, οι συνέπειες αυτών των επιχειρήσεων άρχισαν να γίνονται θανατηφόρες, συνεχίζει η Washington Post. Κατά τη διάρκεια τριών ετών, τουλάχιστον μισή ντουζίνα Ρώσοι πράκτορες, υψηλόβαθμοι αυτονομιστές διοικητές ή συνεργάτες έχουν εξαλειφθεί ως αποτέλεσμα ενεργειών που συχνά αποδίδονται σε εσωτερική διευθέτηση λογαριασμών, αλλά στην πραγματικότητα ήταν έργο της SBU.

THE GAZE ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 29022024


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog