..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

Τα «Pass» των...ανέργων!!!!!!!!!!!!!!!

Στην απαράδεκτη λογική των pass και των διαφόρων «καλαθιών» εντάσσεται και το επίδομα ανεργίας με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το «μίνι Ασφαλιστικό».

Το νομοσχέδιο προβλέπει αφενός ότι το επίδομα θα καταβάλλεται αποκλειστικά με τη μορφή προπληρωμένης κάρτας και αφετέρου ότι θα επιτρέπεται η ανάληψη μετρητών μόνο κατά το 50% του επιδόματος, ενώ το υπόλοιπο θα καταναλώνεται υποχρεωτικά σε εμπορικά καταστήματα.

Η κυβέρνηση, σε συνέχεια όλων των προηγούμενων, κλιμακώνει την επίθεση στα μεγαλύτερα θύματα της αντιλαϊκής πολιτικής, καθορίζοντας μέχρι και το πώς θα ξοδευτεί το ψευτοεπίδομα των 430 ευρώ που παίρνει μόνο το 12% - 14% από το 1 εκατ. περίπου εγγεγραμμένων ανέργων!

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, για το μισό του επιδόματος θα μπορεί να γίνει ανάληψη σε μετρητά, ενώ το άλλο μισό θα πρέπει αναγκαστικά να καταναλωθεί σε αγορές προϊόντων ή υπηρεσιών με την προπληρωμένη κάρτα. Λες κι υπήρχε περίπτωση ο άνεργος να ...αποταμιεύσει τα χρήματα και να μην τα ξοδέψει μέχρι τελευταίας δεκάρας για τις πιο ζωτικές ανάγκες επιβίωσης!

Θυμίζουμε ότι στην ίδια λογική κινήθηκε και ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση το 2022 για τη μετατροπή του ΟΑΕΔ σε ΔΥΠΑ, με τον οποίο θεσπίστηκε το «ποινολόγιο των ανέργων».

Ο νόμος αυτός αντιμετωπίζει τους ανέργους εξ ορισμού ως τεμπέληδες και μπαταχτσήδες και «ντύθηκε» προπαγανδιστικά με την αισχρή κυβερνητική προπαγάνδα για «ψευτο-άνεργους με βίλες», που «κλέβουν το κράτος» κ.λπ.

Με τον νόμο αυτό θεσπίστηκε η διαγραφή των ανέργων από τα μητρώα του νέου οργανισμού σε περίπτωση άρνησης «κατάλληλης θέσης εργασίας», αλλά και η ευθύνη του άνεργου να αποδεικνύει ο ίδιος στην υπηρεσία ότι «αναζητά εργασία», αλλιώς του κόβεται το επίδομα.

Σε συνέχεια όλων αυτών, έρχεται άλλη μια ντροπιαστική διάταξη, που μετατρέπει ακόμα και αυτό το επίδομα σε «συγκεκριμένης και περιορισμένης χρήσης».

Η κυβέρνηση επιχειρεί να κατοχυρώσει ως «κανονικότητα» ότι η όποια «κρατική στήριξη» δεν θα ξεφεύγει από τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας, και μάλιστα με pass, voucher και άλλα παρόμοια προγράμματα, που θα βρίσκονται διαρκώς στη μέγγενη των «αντοχών» της οικονομίας.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι ο προϋπολογισμός του 2024 δεν προβλέπει ουσιαστική αύξηση της «δαπάνης» για το επίδομα ανεργίας, ενώ η μισή επιχορήγηση του Οργανισμού πάει απευθείας σε επιχειρήσεις για τα γνωστά «προγράμματα απασχόλησης», την παροχή δηλαδή τζάμπα εργατικού δυναμικού.

Κι αν η διαρκής συμπίεση των όποιων παροχών προς ανέργους και εργαζόμενους είναι η μία όψη, η άλλη είναι αυτή της δίχως όρια στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, τις φοροαπαλλαγές, τα κάθε λογής «αναπτυξιακά» προγράμματα που φορτώνονται μέσω του προϋπολογισμού στα εργατικά - λαϊκά στρώματα.

Για τον λαό που υποφέρει από την ακρίβεια, για τους ανέργους που ζουν διαρκώς στο περιθώριο, για τους εργαζόμενους που πληρώνουν το μάρμαρο της καπιταλιστικής ανάπτυξης και κρίσης, με διάλυση των εργασιακών σχέσεων και διαρκή επίθεση στο εισόδημα, ένα πράγμα είναι καθαρό: Οι ανάγκες τους για ικανοποιητικό μισθό, για μόνιμη και σταθερή δουλειά δεν συναντιούνται πουθενά με μέτρα όπως τα παραπάνω, με τα «κοστολογημένα» ψίχουλα που μοιράζουν οι κυβερνήσεις στο όνομα της «συνοχής».

Το «φτάνει πια», η διεκδίκηση αυξήσεων για εργαζόμενους και ανέργους, για την ενίσχυση συνολικά του λαϊκού εισοδήματος, μπορεί να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά στα μεγάλα συλλαλητήρια σωματείων και φορέων που είναι σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα και κορυφώνονται αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Από τη στήλη του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ η άποψή μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog