..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

Ερώτηση του ΚΚΕ για τον λαιμητόμο νόμο «Κατρούγκαλου»

Αυξήσεις στις συντάξεις με βελτίωση των ποσοστών αναπλήρωσης

Ερώτηση προς τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στην οποία αναφέρεται στον λαιμητόμο νόμο «Κατρούγκαλου» στον επανυπολογισμό συντάξεων, κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ. 

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ πριν την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας τον Ιούλιο του 2019, παραπλανώντας τον λαό και ειδικότερα τους συνταξιούχους, υποσχέθηκε ότι θα καταργήσει τον βάρβαρο, αντιλαϊκό και αντιασφαλιστικό νόμο λαιμητόμο "Κατρούγκαλου" (ν.4387/2016) και θα εφαρμόσει ένα νέο βιώσιμο ασφαλιστικό νόμο. Αυτά όμως προεκλογικά. Αμέσως μετά, όχι μόνο δεν κατάργησε τον υπόψη νόμο, αλλά τον διατήρησε, τηρώντας τις δεσμεύσεις της στην ΕΕ και το κεφάλαιο, επικαιροποιώντας τις σφαγιαστικές για τους συνταξιούχους διατάξεις του με έναν νέο νόμο λαιμητόμο, τον νόμο "Βρούτση" (ν.4670/2020).

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν σταμάτησε όμως μόνο εκεί. Με νομιμοφανείς διοικητικές ενέργειες, αποδίδοντας διοικητικούς οφειλόμενους βαθμούς (κάποιους μάλιστα μετά από δικαστικές αποφάσεις), προσπάθησε σιωπηρά να περικόψει τις συντάξεις από όποιον συνταξιούχο μπορούσε, ως τιμωρητική ενέργεια. Μια τέτοια περίπτωση είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ανώτατου αξιωματικού του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ) (μεταξύ και άλλων αξιωματικών του ΠΣ και της ΕΛ.ΑΣ.). Το 2016 (24-06-2016), η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποστράτευσε αυτεπάγγελτα ως "ευδοκίμως τερματίσαντα τη σταδιοδρομία του για το έτος 2016" τον υπόψη αξιωματικό, με τον βαθμό του Αντιστρατήγου ΠΣ και όχι του Αντιστρατήγου - Υπαρχηγού Π.Σ. για τον οποίο τον επέλεξε το αρμόδιο συμβούλιο του Π.Σ. και τον ενέγραψε στα στελέχη της εφεδρείας από 24 Ιούνη 2016, λαμβάνοντας και σύνταξη.

Μετά από πέντε (5) περίπου χρόνια, η κυβέρνηση της ΝΔ με την από 16-02-2022 Απόφαση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (ΦΕΚ Γ΄ 336), ανακάλεσε το από 23-12-2016 ΠΔ (με το οποίο τον αποστράτευσε), τον προήγαγε αναδρομικά από 16-03-2015 στο βαθμό του Αντιστρατήγου - Υπαρχηγού και τον αποστράτευσε (εσφαλμένα) από 17-10-2016 και όχι από 24-06-2016 όπως αρχικώς είχε αποστρατευτεί, τον ενέγραψε δε στην εφεδρεία την αμέσως επόμενη ημέρα (από 18-10-2016). Αποτέλεσμα της ως άνω εσφαλμένης αυθαίρετης ημερομηνίας αποστρατείας, των μόλις τεσσάρων (4) περίπου μηνών διαφορά [εάν η αποστρατεία θεωρούταν από 24-06-2016 (όπως ήδη προϋπήρχε) αντί της 17-10-2016], με έσωθεν διοικητικές ενέργειες της κυβέρνησης της ΝΔ, είναι ο υπόψη απόστρατος αξιωματικός να καλείται να επιστρέψει χιλιάδες ευρώ ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, αφού η απώλεια της σύνταξής του για μόλις τους τέσσερις (4) ως άνω μήνες αγγίζει τα τριακόσια (300) περίπου ευρώ μηνιαίως, αφού υπολογίστηκε με τις διατάξεις του καταστροφικού νόμου "Κατρούγκαλου" (ισχύς από 01-07-2016).

Η στάση της κυβέρνησης της ΝΔ είναι προκλητική, αφού εφαρμόζει τις βασικές διατάξεις του ν. Κατρούγκαλου τις οποίες υποσχόταν ότι θα καταργήσει. Αποτελεί μια κραυγαλέα απόδειξη ότι τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ κινούνται στις ίδιες αντιλαϊκές κατευθύνσεις. Όλες οι κυβερνήσεις από κοινού συνέβαλαν στη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, τσάκισαν τις συντάξεις οδηγώντας ακόμα και σε μειώσεις 30-40%, εξανέμισαν την προβλεπόμενη δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό, νομιμοποίησαν την κλοπή δισεκατομμυρίων ευρώ από τα αποθεματικά των ταμείων.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:

- Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

- Αυξήσεις στις συντάξεις, με βελτίωση των ποσοστών αναπλήρωσης και αύξηση των δαπανών από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

- Επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών.

- Αποκατάσταση της αδικίας στην ημερομηνία αποστρατείας των αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας»

πηγή 902. gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog