Οι κατηγορίες σε βάρος της Ρωσίας, την οποία η Δύση θεωρεί υπεύθυνη για το παγκόσμιο πρόβλημα ανεφοδιασμού με σιτηρά λόγω της επίθεσής της στην Ουκρανία είναι «αβάσιμες», υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αυστριακό καγκελάριο, Καρλ Νεχάμερ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο, ο Πούτιν «υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες να καταστεί η Ρωσία υπεύθυνη για τις δυσκολίες στην παράδοση γεωργικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές είναι αβάσιμες». Ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε ότι η αιτία της επισιτιστικής κρίσης είναι «οι αντιρωσικές κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης».
Μιλώντας στον Νεχάμερ, ο Πούτιν κάλεσε επίσης τους Ουκρανούς «να αποναρκοθετήσουν το συντομότερο δυνατόν τα λιμάνια, ώστε να επιτρέψουν να περάσουν τα μπλοκαρισμένα πλοία».
Σύμφωνα με τον διευθυντή του ρωσικού Εθνικού Κέντρου Διαχείρισης της Άμυνας, Μιχαήλ Μιζίντσεφ, οι ρωσικές δυνάμεις ανοίγουν καθημερινά δύο θαλάσσιους διαδρόμους, από τις 8 π.μ. μέχρι τις 7 μ.μ. για να μπορέσουν τα πλοία να βγουν από τα λιμάνια της Μαριούπολης (στην Αζοφική) και της Χερσώνας, του Μικολάιφ, του Τσορνομόρσκ, του Οτσάκιφ και της Οδησσού (στη Μαύρη Θάλασσα).
Τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας 80 λεπτών, για τον πόλεμο στην Ουκρανία είχαν σήμερα από κοινού ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.
Την σχετική είδηση ανακοίνωσε η γερμανική καγκελαρία, η οποία υποστήριξε ότι οι δύο ηγέτες ζήτησαν από τον Πούτιν την άμεση κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κάλεσαν τον Ρώσο πρόεδρο να συμμετάσχει σε σοβαρές απευθείας διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου να εξευρεθεί διπλωματική λύση, ενώ του ζήτησαν να διασφαλίσει τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης του άμαχου πληθυσμού. Σημείωσαν πάντως θετικά τη δέσμευση του Βλαντίμιρ Πούτιν να μεταχειρίζεται τους αιχμαλώτους σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, ιδίως τη Σύμβαση της Γενεύης, και να επιτρέψει την απρόσκοπτη πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού.
Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε επίσης για την παγκόσμια επισιτιστική κατάσταση. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της καγκελαρίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν διαβεβαίωσε ότι θα επιτρέψει την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία, ειδικά δια θαλάσσης. Επιπλέον, δεσμεύθηκε ότι το άνοιγμα της ζώνης των ναρκοπεδίων που δημιουργήθηκαν για την προστασία των ουκρανικών λιμανιών, θα χρησιμοποιηθεί μόνο για την εξαγωγή των σιτηρών και όχι για στρατιωτικές επιθετικές ενέργειες. Οι τρεις ηγέτες, τονίζει η καγκελαρία, συμφώνησαν ακόμη στον κεντρικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη και την εφαρμογή της σχετικής συμφωνίας.
(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Ria Novosti», «Reuters», «Deutsche Welle»)902.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου