Το μαύρο άσπρο κάνει η κυβέρνηση για το σιγοντάρισμα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην τουρκική προκλητικότητα
Ενα ακόμα «πανηγυρικό άδειασμα» στα ευρωατλαντικά παραμύθια της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων περί «ασφάλειας και σταθερότητας» από την αναβάθμιση στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, περιλάμβανε η απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με τις πρόσφατες προκλήσεις της τουρκικής κυβέρνησης, που την περασμένη Τετάρτη έστειλε μαχητικά της αεροσκάφη μόλις 2,5 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη, χώρια τις άλλες προκλήσεις καθημερινά στον χώρο του Αιγαίου, π.χ. τις 40 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία χτες.
Επιβεβαιώνοντας ότι τα σχέδια των ΗΠΑ και της «διασφάλισης της ΝΑΤΟικής συνοχής» αποτελούν το καλύτερο εκκολαπτήριο της επιθετικότητας της τουρκικής αστικής τάξης, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, έσπευσε το Σάββατο να βαφτίσει τις κινήσεις αυτές ...«διαφωνίες σχετικά με τα όρια του εναέριου χώρου μιας χώρας», συνιστώντας «συντονισμό και συζήτηση»... Κατά τα άλλα, είπε ότι «ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες να σέβονται τον κυρίαρχο εναέριο χώρο άλλων χωρών και να χρησιμοποιούν κυβερνητικά αεροσκάφη λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας των πολιτικών αεροσκαφών», αλλά και ότι «ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».
Ετσι οι ΗΠΑ μιλούν, για άλλη μια φορά, για διμερείς «διαφορές» για τα όρια του εναέριου χώρου αλλά και τις θαλάσσιες ζώνες, ρίχνοντας «νερό στο μύλο» των τουρκικών διεκδικήσεων σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και συνιστώντας ...διάλογο επί αυτών.
Κάνοντας «γαργάρα» το σιγοντάρισμα των ΗΠΑ, ερωτηθείς σχετικά χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου επαναλάμβανε τα περί «ενόχλησης» της Τουρκίας «για τη γενικότερη αναβάθμιση της χώρας μας» και κάνοντας το μαύρο άσπρο «διάβαζε» στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι «διαφαίνεται η καταδίκη αυτών των προκλητικών ενεργειών πάρα πολύ καθαρά»!
Εξάλλου, σε ερώτηση αν θα υπάρξει κάποια επαφή Μητσοτάκη - Ερντογάν στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τέλη Ιούνη στη Μαδρίτη, ο Οικονόμου είπε ότι ο πρωθυπουργός «πάντοτε είναι ανοιχτός σε συνομιλίες», θυμίζοντας ότι «υπήρχε μια συνομιλία σε πολύ καλό κλίμα με τον Τούρκο Πρόεδρο πριν από λίγο καιρό» και πως όσα μεσολάβησαν ήταν «εκτός του κλίματος που διαμορφώθηκε σε εκείνη τη συνομιλία». Και έσπευδε να παρουσιάσει ως προϋπόθεση της όποιας συζήτησης τη «συναντίληψη με βάση τα όσα γενικότερα συμβαίνουν στον κόσμο για το πώς πρέπει να είναι η κατάσταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στην πτέρυγα αυτή της συμμαχίας», όπως είπε, αποσιωπώντας βέβαια ότι στο βωμό της συνοχής της ΝΑ πτέρυγας του ΝΑΤΟ μπαίνουν στο κρεβάτι του Προκρούστη τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Τουρκίας.
Με ΝΑΤΟική «βούλα»...
Στο ίδιο πνεύμα και η απάντηση του ΥΠΕΞ στους ισχυρισμούς του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ότι ελληνικά «F-16» ήταν αυτά που παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο και η τουρκική Πολεμική Αεροπορία απάντησε, «συστήνοντας» πως «για να μη ξανασυμβούν τέτοια επεισόδια, η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες στο Αιγαίο και να προσεγγίσει σοβαρά τη διαδικασία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τόσο διμερώς όσο και εντός του ΝΑΤΟ, που εδώ και ένα χρόνο αποφεύγει να συμμετάσχει στις συναντήσεις του...».
Το υπουργείο μίλησε για «μια ακόμα προσπάθεια παραπληροφόρησης και αποποίησης από πλευράς Τουρκίας των ευθυνών για τις παράνομες και προκλητικές ενέργειές της», κατηγορώντας την Τουρκία πως «υπονομεύει την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, καθώς και τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μία κρίσιμη συγκυρία».
Επίσης το ΥΠΕΞ με άλλη ανακοίνωσή του καταδίκασε τις νέες «μονομερείς και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων», που όπως σημειώνει δημιουργούν «νέα τετελεσμένα στο έδαφος, οι ενέργειες αυτές απομακρύνουν ακόμα περισσότερο την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας», καταλήγει η ελληνική πλευρά.
Ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας επισκέφτηκε χτες τα Τίρανα, όπου μετά το πέρας της συνάντησής του με την Αλβανίδα ομόλογό του Olta Xhacka, θύμισε ότι στην προηγούμενη επίσκεψή του, ενάμιση χρόνο πριν στα Τίρανα, ανακοίνωνε τότε, μαζί με τον πρωθυπουργό Ε. Rama, τη διμερή συμφωνία μας στην παραπομπή του ζητήματος της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας των δύο χωρών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Ανακοίνωσε από εκεί ότι συζητήθηκε το «πώς θα επιταχύνουμε για να ολοκληρώσουμε το τεχνικό κομμάτι, ώστε να μπορέσουμε να καταθέσουμε το συνυποσχετικό στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», σημειώνοντας πως «πέρα από τη σημασία που έχει για εμάς τις δύο χώρες, στέλνει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα προς όλες τις χώρες. Οτι αυτός είναι ο σωστός, ο μοναδικός, ο ενδεδειγμένος τρόπος για να λύνουμε διαφορές».
Επανέλαβε εξάλλου ότι η κυβέρνηση «στηρίζει πλήρως την άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία», στην πορεία ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης σύσσωμης της Δυτικοβαλκανικής.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 24052022
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου