Οι συγκρούσεις στην Ουκρανία είναι πιθανό να είναι «παρατεταμένες» και να συνεχιστούν «για μήνες ή και παραπάνω», επανέλαβε ο Τζ. Σάλιβαν, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο.
Εξάλλου, σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν είναι δεδομένο» ότι οι ΗΠΑ θα άρουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας εάν καταλήξει σε διπλωματική συμφωνία με την Ουκρανία: «Πολλά εξαρτώνται από το σχήμα και το εύρος αυτής της διπλωματικής συμφωνίας, και πολλά από αυτά εξαρτώνται από το τι διαβουλεύονται οι Ουκρανοί μαζί μας και σε τι θα συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι».
«Δεν πρόκειται να κάνουμε μια συμφωνία στις πλάτες των Ουκρανών, με μια δέσμη ελάφρυνσης των κυρώσεων στη Ρωσία. Αλλά αν κάποιο μέτρο ελάφρυνσης των κυρώσεων ενσωματωνόταν σε μια αξιόπιστη διπλωματική λύση, με επικεφαλής τους Ουκρανούς, αυτό είναι κάτι που θα αξιολογούσαμε ευχαρίστως», είπε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε δε πως παρότι οι ΗΠΑ δεν «συμμετέχουν ενεργά» στις συνομιλίες, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι επικοινωνούν τακτικά με τις ΗΠΑ σχετικά με την κατάσταση των διαπραγματεύσεων.
Χωρίς να πει συγκεκριμένα αν οι ΗΠΑ είχαν «κόκκινες γραμμές» για άμεση επέμβαση στην Ουκρανία, ο Σάλιβαν άφησε ανοιχτό το «παράθυρο» μεγαλύτερης στρατιωτικής εμπλοκής, λέγοντας πως οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές στη Ρωσία ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες αν χρησιμοποιηθούν όπλα μαζικής καταστροφής, όπως χημικά ή βιολογικά.
Ερωτηθείς σχετικά με τη στρατηγική της αμερικανικής κυβέρνησης να αποχαρακτηρίσει τις πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών σχετικά με τις προθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Σάλιβαν τη χαρακτήρισε «μια πολύ προσεκτική, πολύ συστηματική και πολύ συνετή διαδικασία, την οποία χειρίζονται οι διευθυντές της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών, της CIA, της NSA» και άλλων υπηρεσιών.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν αποφάσισε επίσης να επεκτείνει την ανταλλαγή πληροφοριών με την Ουκρανία για τις ρωσικές δραστηριότητες στην ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία, καθώς η Ρωσία αλλάζει τη στρατηγική της για να επικεντρωθεί στα νοτιοανατολικά, μετέδωσε το CNN επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους.
Οι ΗΠΑ «ανταλλάσσουν εντατικά έγκαιρες πληροφορίες» με τους Ουκρανούς, και σε περιοχές που κατείχε η Ρωσία πριν από την εισβολή, δηλαδή στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ.
Πάνω από 3 δισ. δολάρια σε στρατιωτικό εξοπλισμό για την Ουκρανία έχουν δαπανήσει οι ΗΠΑ μέσα σε δυο μήνες, μετά και την επιπλέον στρατιωτική βοήθεια 800 εκατ. δολαρίων που ανακοίνωσε προχτές ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του, Β. Ζελένσκι.
Το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας σύμφωνα με το Πεντάγωνο περιλαμβάνει 11 ελικόπτερα «Mi-17», 18 οβιδοβόλα «Howitzer», ραντάρ αντι-πυροβολικού και 200 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, εξοπλισμό «κρίσιμο» στην αντιμετώπιση των εισβολέων, όπως είπε ο Μπάιντεν.
Για ορισμένα από αυτά θα απαιτηθεί εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου