..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

ΣΤΟ «ΚΟΚΚΙΝΟ» ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ Η ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ. Νοσοκομεία - ρημαδιό, συγχωνεύσεις, μπαλώματα και δωράκια στους ιδιώτες η «συνταγή»

MotionTeam

Ασφυξία ξανά στα νοσοκομεία, που παραμένουν αθωράκιστα και σε χειρότερη κατάσταση

 Στο «κόκκινο» παραμένει η κατάσταση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης, που τα διατηρεί χωρίς προσωπικό και υποδομές, χωρίς τις αναγκαίες κλίνες ΜΕΘ.

Την Πέμπτη 28 Οκτώβρη καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη τα περισσότερα από τα 2.984 κρούσματα πανελλαδικά, καθώς με 589 ξεπέρασε και την Αττική, όπου καταγράφηκαν 547. Στην Ημαθία καταγράφηκαν 113 κρούσματα, στις Σέρρες 88 κ.λπ.

Και ενώ η κατάσταση έχει αρχίσει να θυμίζει τον μαρτυρικό περσινό Νοέμβρη, η κυβέρνηση επιλέγει για άλλη μια φορά να κάνει δωράκια στους κλινικάρχες αντί να προχωρήσει σε επίταξη του ιδιωτικού τομέα. Μάλιστα, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία έχει χειροτερέψει κι άλλο τους τελευταίους μήνες, με τις ελλείψεις να μεγαλώνουν, καθώς σ' αυτές προστίθενται οι αναστολές εργασίας.

Ετσι, στη Θεσσαλονίκη η πληρότητα στις ΜΕΘ αγγίζει το 100%, η νοσηλεία διασωληνωμένων ασθενών με κορονοϊό εκτός ΜΕΘ έχει γίνει πια κανονικότητα, όπως στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», όπου τέτοιοι ασθενείς δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή είτε σε απλές κλινικές COVID είτε σε θαλάμους που βαφτίζονται ΜΑΦ.

Μόλις την περασμένη βδομάδα, στο ΑΧΕΠΑ νοσηλεύτηκαν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και δύο ασθενείς άλλων παθήσεων, με τον έναν να καταλήγει στην Παθολογική περιμένοντας να βρεθεί άδεια κλίνη σε κάποια ΜΕΘ.

               Καθημερινά αυξάνονται κρούσματα και εισαγωγές

Την ίδια ώρα, καθημερινά αυξάνονται τα κρούσματα και αντιστοίχως οι νέες εισαγωγές, ως αποτέλεσμα των ανύπαρκτων μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία, με την κυβέρνηση να κουνάει στον λαό το δάχτυλο της «ατομικής ευθύνης», είτε για την «αυτοπροστασία» είτε για τον εμβολιασμό.

Ταυτόχρονα παραμένει αυξητική η τάση συγκέντρωσης του ιικού φορτίου στα αστικά απόβλητα στη Θεσσαλονίκη, με τις μετρήσεις να καταγράφουν +6% σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, του Σαββάτου 23/10 και της Κυριακής 24/10, και +43% σε σχέση με τη μέση τιμή της Δευτέρας 18/10 και της Τρίτης 19/10, κάτι που προμηνύει νέο «έμφραγμα» στα νοσοκομεία τις επόμενες βδομάδες.

Η εικόνα αυτή αποτυπώθηκε έως έναν βαθμό και στις εισαγωγές που έγιναν στην εφημερία του Νοσοκομείου «Παπανικολάου» η οποία ολοκληρώθηκε στις 8 το πρωί της Πέμπτης 28/10. Συνολικά έγιναν 46 εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό. Ηταν τέτοια η πίεση, που αποφασίστηκε να σταματήσει η εφημερία της Παθολογικής κλινικής του Νοσοκομείου «Αγιος Δημήτριος», προκειμένου να τη μετατρέψουν σε κλινική COVID, στη γνώριμη τακτική της κυβέρνησης να μετατρέπει όλο το σύστημα Υγείας σε «μίας νόσου» και με μπαλώματα να επιχειρείται να αντιμετωπιστούν οι τεράστιοι κίνδυνοι για χιλιάδες ασθενείς.

Σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και των γύρω νομών τα χειρουργεία υπολειτουργούν, είτε επειδή οι χειρουργικές αίθουσες μετατράπηκαν σε MΕΘ COVID είτε επειδή δεν αρκεί το προσωπικό για να λειτουργήσουν. Υπάρχει εκρηκτικό πρόβλημα με τη σοβαρή έλλειψη αναισθησιολόγων, που μετακινούνται αυτήν την περίοδο για να καλύψουν την έλλειψη προσωπικού στις ΜΕΘ και όχι μόνο. Αυτά έχουν σοβαρό αντίκτυπο και στις χειρουργικές επεμβάσεις, οι οποίες έχουν μειωθεί τραγικά, ενώ τα χειρουργεία που είναι σε αναμονή μετριούνται σε χιλιάδες μόνο στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

  Μπαλώματα, συγχωνεύσεις, μετακινήσεις και στο βάθος... «νέο ΕΣΥ»

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του ΑΧΕΠΑ, όπου από τις 10 χειρουργικές αίθουσες που διαθέτει το νοσοκομείο, ακόμα και προ κορονοϊού λειτουργούσαν μετά βίας οι 6 καινούργιες, ενώ οι 4 ανακαινισμένες έμεναν κλειστές. Σήμερα, λόγω έλλειψης προσωπικού, συνήθως λειτουργούν 2 ή στην καλύτερη περίπτωση 3 χειρουργικές αίθουσες. Ετσι, η λίστα των χειρουργείων σε αναμονή καθημερινά μεγαλώνει.

Σε όλα τα νοσοκομεία η στελέχωση σε νοσηλευτικό προσωπικό είναι σε επισφαλή όρια. Προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες το προσωπικό μετακινείται από τμήμα σε τμήμα, με αποτέλεσμα την υποπαρακολούθηση των ασθενών. Σε αρκετές περιπτώσεις κλείνουν ή συγχωνεύονται κλινικές προκειμένου να εξοικονομήσουν προσωπικό, μια πρακτική η οποία αποτελεί διακηρυγμένη στρατηγική και περιγράφεται από το «νέο ΕΣΥ» που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Ετσι, στο «Παπανικολάου» έκλεισαν την Ψυχιατρική κλινική ενηλίκων και μετέφεραν τους ασθενείς στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, που ήδη στενάζει από έλλειψη κλινών και προσωπικού. Στο δε ΑΧΕΠΑ επελέγη η «λύση» της συλλειτουργείας κλινικών για τα καθαρά περιστατικά.

Αποκαλυπτική είναι η κατάσταση στο Νοσοκομείο Σερρών, που θα έπρεπε να έχει 250 γιατρούς αλλά λειτουργεί με μόλις 144, ενώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι λειτουργούσε με 163. Οι 10 κλίνες της ΜΕΘ είναι γεμάτες με περιστατικά κορονοϊού και λειτουργούν 3 κλινικές COVID με 41 κρεβάτια συνολικά. Για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες μεταφέρθηκαν 5 γιατροί από τα Κέντρα Υγείας του νομού, με αποτέλεσμα την παραπέρα υποβάθμιση της ήδη διαρκώς συρρικνούμενης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Ετσι, το Νοσοκομείο Σερρών δεν έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει άλλους ασθενείς και ήδη όσοι χρήζουν νοσηλείας μεταφέρονται σε νοσοκομεία άλλων νομών, από Αλεξανδρούπολη μέχρι Πτολεμαΐδα, όπου υπάρχουν ελεύθερες κλίνες.

Στο δε Νοσοκομείο Πολυγύρου, και οι 5 κλίνες της ΜΕΘ COVID εδώ και περίπου έναν μήνα είναι γεμάτες και άρχισε να επαναλειτουργεί η κλινική COVID με 38 κλίνες, ενώ την ίδια ώρα το νοσηλευτικό προσωπικό έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 30 άτομα (συνταξιοδοτήσεις, αναστολές, άδειες).

Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται και στο Νοσοκομείο Εδεσσας. Αντί η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις προσλαμβάνοντας το απαραίτητο προσωπικό, αποφάσισε να κλείσει τη ΜΕΘ, απόφαση που έχει ξεσηκώσει λαϊκές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις. Το ίδιο κάνει και στο Κιλκίς, όπου μετά τη χρόνια υποβάθμιση του Νοσοκομείου Γουμένισσας, ετοιμάζεται τώρα να διακόψει τη λειτουργία του.

                                                Και χαρτζιλίκωμα στον ιδιωτικό τομέα

Συνολικά η κατάσταση επιδεινώνεται καθημερινά, με την κυβέρνηση και τις διοικήσεις των ΥΠΕ για άλλη μια φορά να ετοιμάζονται να μετατρέψουν τα νοσοκομεία σε μονοθεματικά και να σπρώξουν «δωράκια» στις ιδιωτικές κλινικές.

Στο πλαίσιο λοιπόν του λεγόμενου «σχεδίου αποσυμφόρησης», εκτός από τη μετατροπή του Νοσοκομείου «Αγιος Δημήτριος» σε νοσοκομείο COVID, εφόσον παραστεί ανάγκη θα συμβάλουν στην ίδια κατεύθυνση τόσο ο «Αγιος Παύλος» όσο και το «Γ. Γεννηματάς».

Και ενώ η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα για επίταξη του ιδιωτικού τομέα, που εδώ και δύο χρόνια όχι μόνο παραμένει «άβρεχτος» από την πανδημία αλλά αυγαταίνει και τα κέρδη του από την κατάντια του κρατικού συστήματος Υγείας, τώρα ανακοινώθηκε ξανά η «συνεργασία» - με το αζημίωτο προφανώς - με ιδιωτικές κλινικές, μία στη Θεσσαλονίκη και τέσσερις σε Βόλο και Λάρισα, για non COVID ασθενείς. Θυμίζουμε ότι το καθεστώς αυτής της συνεργασίας προβλέπει διπλάσιο νοσήλιο, που καταβάλλεται στους κλινικάρχες ως «ζεστό» χρήμα από τα ασφαλιστικά ταμεία. Ενώ στο προηγούμενο κύμα της πανδημίας, ακόμα και όταν αξιοποιήθηκαν ιδιωτικές κλινικές για COVID περιστατικά, τους δόθηκε η δυνατότητα να ξεδιαλέγουν ασθενείς, επιλέγοντας όσους είχαν σχεδόν αποθεραπευθεί, απογειώνοντας το όφελός τους χωρίς κανένα ουσιαστικό κόστος.

άρθρο από την στήλη του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ Αγώνας για την Υγεία και την Ζωή του Λαού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog