..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

ΕΛΑΣΣΟΝΑ: «La terra trema» (Η γη τρέμει)

 του Δημήτρη Αβρανά*

Ο τίτλος της κινηματογραφικής ταινίας του Λουκίνο Βισκόντι θα μπορούσε κυριολεκτικά με τρεις λέξεις να περιγράψει αυτό που ζούμε τις τελευταίες ώρες οι κάτοικοι των περιοχών Ελασσόνας-Τυρνάβου που βρίσκονται στο επίκεντρο των δύο μεγάλων σεισμών και των συνεχών μετασεισμών. Το περιεχόμενο της ίδιας ταινίας ταυτόχρονα όμως καταδεικνύει και τις συνέπειες για τους ανθρώπους του μόχθου, τις τεράστιες δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν από δω και πέρα οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι και επαγγελματίες, οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, οι άνεργοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι, μετά από μία μεγάλη φυσική καταστροφή. 

Μετά το πρώτο και το δεύτερο σοκ, την παρατεταμένη αγωνία για τη ζωή, την προσπάθεια εξασφάλισης στοιχειωδών μέσων διαβίωσης για εκατοντάδες οικογένειες, προδιαγράφονται ήδη τα μεγάλα αδιέξοδα για την επόμενη μέρα.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ, οι αιρετοί της «Λαϊκής Συσπείρωσης», από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στις πληγείσες περιοχές, στα χωριά με τα μεγαλύτερα προβλήματα. Ασκήσαμε πίεση σε παράγοντες της κεντρικής εξουσίας και της τοπικής διοίκησης να παρθούν άμεσα πρωτοβουλίες για νερό, τροφή, συνθήκες υγιεινής καθώς ήταν εμφανέστατη η απουσία ενός στοιχειώδους συντονισμού και η καθυστέρηση σε βασικά ζητήματα για την εξασφάλιση στέγασης, θέρμανσης, φύλαξης που ακόμα δεν έχουν επιλυθεί. Αποδείχθηκε για ακόμα μια φορά ότι τα διάφορα σχέδια πολιτικής προστασίας που μετά από κάθε φυσική καταστροφή διαφημίζονται από τις κυβερνήσεις, είναι μόνο σχέδια επί χάρτου, ανέξοδες υποσχέσεις. Επισκεφτήκαμε καταστραμμένα σπίτια και μικρές επιχειρήσεις, εκφράσαμε τη συμπαράσταση του Κόμματος στους κατοίκους και γίναμε αποδέκτες των αγωνιών τους που βλέπουν τους κόπους μιας ζωής να γκρεμίζονται. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι μέσα από εργατικά σωματεία, Αγροτικούς Συλλόγους και πολιτιστικούς φορείς με τη συγκέντρωση και παράδοση ειδών πρώτης ανάγκης αλλά κυρίως τους δίνουμε την υπόσχεση ότι θα είμαστε στο πλευρό τους την επόμενη μέρα, όταν θα σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας, στον αγώνα τους να ξαναστήσουν τις ζωές τους.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΝΔ, οι επισκέψεις κυβερνητικών κλιμακίων, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στις πληγείσες περιοχές και τα όσα ειπώθηκαν, αποδεικνύουν ότι τους σεισμόπληκτους τους περιμένει ένας πραγματικός γολγοθάς. Είναι μέτρα-σταγόνα στον ωκεανό που δεν καλύπτουν σε καμία περίπτωση τις πραγματικές ανάγκες τους. Αυτό που απαιτείται αυτή την ώρα, ταυτόχρονα με τον αγώνα για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους σε αυτή τη δύσκολη περίοδο και τη διάθεση προσωρινών κατοικιών, είναι να οργανωθεί η διεκδίκηση τους μπροστά στη μακρόχρονη περίοδο που είναι μπροστά μας. Δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός από τις υποσχέσεις των κυβερνώντων και να σχεδιαστεί από τα κάτω, από τους ίδιους τους σεισμόπληκτους και τους τοπικούς φορείς, η οργάνωση τους σε επιτροπές αγώνα που θα διεκδικούν: α) Να αποζημιωθούν στο 100% οι ζημιές και το κόστος ανοικοδόμησης των κατοικιών και επαγγελματικών χώρων που έχουν πληγεί, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς να αποκλειστεί κανείς από τους πληγέντες, λόγω γραφειοκρατικών και νομικών ερμηνειών. β)Να μην επιβαρυνθούν οι πληγέντες με δάνεια και να δοθεί η δυνατότητα άτοκων δανείων επιπλέον σε όσους χρειαστούν. γ)Να ανασταλούν όλες οι φορολογικές, ασφαλιστικές υποχρεώσεις και άλλες οφειλές για τους εργαζόμενους, τους αγρότες και τους μικροεπαγγελματίες, να διαγραφούν χρέη και χαράτσια που δημιουργούνται αυτή την περίοδο. δ) Να εξασφαλιστούν κτηριακές υποδομές για τα σχολεία που κρίνονται ακατάλληλα μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες επισκευής τους ή ανέγερσης καινούριων σχολικών κτιρίων και να μοριοδοτηθούν όλοι οι μαθητές των σεισμόπληκτων περιοχών που θα δώσουν εξετάσεις για εισαγωγή σε πανεπιστήμια και σχολές.

Στον αγώνα αυτό τα μέλη, οι φίλοι του ΚΚΕ, οι εκλεγμένοι και υποψήφιοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό, να δώσουμε κουράγιο και να μπούμε μπροστά στην οργάνωση της πάλης των σεισμόπληκτων προκειμένου να αποκατασταθούν οι καταστροφές και να αποζημιωθούν πλήρως οι ζημιές που υπέστησαν.

Ο Δημήτρης Αβρανάς* είναι δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ελασσόνας και μέλος της Ε.Π. Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog