..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

ΣΥΡΙΖΑ: «Νέο ΕΣΥ» στην υπηρεσία... της εμπορευματοποίησης της Υγείας

 

« Κοσμογονία» στο χώρο της δημόσιας Yγείας αποπειράθηκε να προβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζοντας στις αρχές της βδομάδας την πρότασή του για το «νέο ΕΣΥ». Προτάσεις «μασκαρεμένες» με τις αρχές της «δικαιοσύνης, της ισότητας και της αλληλεγγύης» για να κρύψουν το πραγματικό και αποκρουστικό τους «πρόσωπο» στο λαό. Αλλωστε, μπήκαμε και στο Τριώδιο...

Ακόμα κι αν κανείς αποτινάξει την εύλογη αμφισβήτηση για τις υποσχέσεις του, λόγω των πεπραγμένων του κατά την κυβερνητική του θητεία, που υπονόμευσαν παραπέρα τη δυνατότητα του δημόσιου συστήματος Υγείας να παρέχει σύγχρονες, δωρεάν υπηρεσίες στο λαό, η πρότασή του κρύβει «δράκους».

Ας δούμε πιο αναλυτικά:

                                                  Η ...αξία της Υγείας

ΤΙ ΕΙΠΕ: Ισχυρίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας: «Η πανδημία, όμως, με οδυνηρό τρόπο μάς έκανε να αναλογιστούμε ξανά ότι υπάρχουν όρια στην κυριαρχία της αγοράς. Η ανθρώπινη ζωή, για παράδειγμα, δεν μπορεί να υπόκειται στους κανόνες της, διότι η αξία της δεν αποτιμάται. Δεν είναι στατιστικό μέγεθος σε ισολογισμούς κερδών και απωλειών...».

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ: Καταρχάς, σε κανένα σημείο δεν μίλησε για δωρεάν παροχές. Η λέξη αυτή δεν αναφέρθηκε ούτε μία φορά. Και παρόλο που είπε ότι «η αξία της ανθρώπινης ζωής δεν αποτιμάται», στη συνέχεια είπε ότι όσα διακήρυξε είναι πλήρως «κοστολογημένα». Τι σημαίνει «κοστολόγηση»; Το κριτήριο των χαμηλότερων κρατικών δαπανών και παροχών προκειμένου οι εργαζόμενοι να «στοιχίζουν» όσο το δυνατόν λιγότερο για το κράτος και τους επιχειρηματίες. Διότι η ανάπτυξη με ατμομηχανή τους επιχειρηματικούς ομίλους που έχει σαν «κορόνα στο κεφάλι του» και ο ΣΥΡΙΖΑ, αντιμετωπίζει τις λαϊκές ανάγκες στην Υγεία ως «κόστος», που εμποδίζει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΩΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Αυτό ήταν το κριτήριο που ώθησε και τη δική του κυβέρνηση να υλοποιήσει κατά γράμμα τη στρατηγική του κεφαλαίου και της ΕΕ για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως «αυτοτελών επιχειρηματικών μονάδων» που θα καλύπτουν το κόστος λειτουργίας με την «πώληση» υπηρεσιών στους ασθενείς - πελάτες και τα ασφαλιστικά ταμεία, να διατηρήσει και να εφαρμόσει για πρώτη φορά πιλοτικά, το 2018, σε 18 νοσοκομεία τον νόμο της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των νοσοκομείων με βάση την ικανότητα προσέλκυσης πελατών και την επίτευξη οικονομικής αποδοτικότητας.

                                                          Οι πόροι...

ΤΙ ΕΙΠΕ: Οτι το κόστος της «κοσμογονίας» που υπόσχεται θα φορτωθεί στον «εθνικό» και όχι στον κρατικό προϋπολογισμό!

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ: Πίσω από τις σημερινές του υποσχέσεις, διαφαίνεται ξεκάθαρα η πρόθεση ο λογαριασμός να σταλεί ξανά στα υποχρηματοδοτούμενα ασφαλιστικά ταμεία. Ούτε λέξη για κατάργηση των φόρων «υπέρ της Υγείας», των αυξημένων συμμετοχών και πληρωμών στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, των αυξημένων πληρωμών για φάρμακα και θεραπείες, για τα είδη των εξετάσεων, των θεραπειών, των υγειονομικών υλικών που έχουν πεταχτεί από τον κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ. Λέξη για το χαράτσι των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΩΣ ΚΥΒΕΡΝΣΗΣΗ: Επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ η δημόσια δαπάνη κατρακύλησε για την Υγεία το 2019 στο 5% του ΑΕΠ, συνεχίζοντας την πορεία συρρίκνωσης όλων των προηγούμενων χρόνων, μειώθηκε παραπέρα η επιχορήγηση των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 860 εκατομμύρια (-45%) από το 2015 έως το 2019, ενώ φόρτωσε τη δαπάνη στα ρημαγμένα ασφαλιστικά ταμεία.

                        «Κοινωνικό συμβόλαιο» με τους υγειονομικούς

ΤΙ ΕΙΠΕ: Το «νέο ΕΣΥ» του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει και ένα «νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τους υγειονομικούς».

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ: Οι υγειονομικοί έμαθαν καλά πόση αξία δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στις υποσχέσεις του. Στην πραγματικότητα δεν απευθύνεται στους υγειονομικούς αλλά στο κεφάλαιο, διαβεβαιώνοντάς το ότι μπορεί να υπολογίζει την ικανότητά του να κρατάει τους εργαζόμενους στη «στρούγκα».

Οι προσλήψεις που (ξανα)υπόσχεται - ακόμα και αν γίνουν - είναι σταγόνα στον ωκεανό των δεκάδων χιλιάδων κενών θέσεων στα νοσοκομεία, που αυξάνονται ραγδαία αν υποθέσουμε ότι στήνεται και το δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας όπως λέει και θέτει εκ νέου σε λειτουργία τα νοσοκομεία που οι πριν απ' αυτόν κυβερνήσεις έκλεισαν. Στην πραγματικότητα δεν αναφέρεται παρά σε μερική αναπλήρωση των απωλειών που έχει το δημόσιο σύστημα Υγείας λόγω συνταξιοδοτήσεων κ.λπ.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΩΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Τα ίδια έλεγε και ως κυβέρνηση. Τα μνημόνια τον «εμπόδιζαν» να υλοποιήσει τις διακηρύξεις του, όμως δεν τον εμπόδιζαν να «δουλεύει» τον κόσμο ότι έκανε χιλιάδες προσλήψεις μετρώντας ξανά και ξανά τους ίδιους επικουρικούς κάθε φορά που ανανέωνε τις συμβάσεις τους!

Ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ κατάργησε και τυπικά τον σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας των γιατρών και νομιμοποίησε τις αυθαιρεσίες σε βάρος των εργαζομένων στην Υγεία, με τα εξαντλητικά ωράρια, ακόμα και τα 60ωρα! Αρνήθηκε προσλήψεις, διατήρησε στο ακέραιο το πετσόκομμα των 6 μισθών το χρόνο και επέφερε επιπλέον χτυπήματα με το «νέο μισθολόγιο».

                                                            Το ΑΕΠ...

ΤΙ ΕΙΠΕ: «Δεσμεύτηκε» να εξασφαλίσει το 7% του ΑΕΠ που αποτελεί τον μέσο όρο της χρηματοδότησης της Υγείας στην ΕΕ.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ: Αυτό το ποσοστό είναι μικρότερο από το 8% που ήταν το 2015 και με γνωστές τις τεράστιες ελλείψεις και ανάγκες που υπήρχαν και τότε και που σήμερα έχουν πολλαπλασιαστεί. Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ως πρότυπο αυτά τα καπιταλιστικά κράτη που την περίοδο της πανδημίας τα «σύγχρονα» συστήματα Υγείας τους κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι, δείχνει και το «κοινωνικό του ποιόν». Μάλιστα, είχε το θράσος να εκστομίσει ότι αν δεν είχε πάρει τα μέτρα ως κυβέρνηση θα «βρισκόμαστε» απροετοίμαστοι σήμερα στην περίοδο της πανδημίας. Δηλαδή, αυτό το δημόσιο σύστημα Υγείας της μιας νόσου, των χιλιάδων άλλων ασθενών που τρώνε «πόρτα» στα δημόσια νοσοκομεία εδώ και ένα χρόνο, που και ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε το χεράκι του να διαμορφωθεί, διεκδικεί από το λαό να του το αναγνωρίσει ως κατόρθωμα!

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΩΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Η αξία των διακηρύξεών του για δημόσιο σύστημα Υγείας εκμηδενίζεται έχοντας ο ίδιος πρωτοστατήσει για τη μετατροπή των νοσοκομείων σε αυτοχρηματοδοτούμενες οικονομικές μονάδες, σε επιχειρήσεις δηλαδή, ενώ σήμερα δεν κρύβει ότι θέλει έναν ιδιωτικό τομέα «με λόγο και ρόλο», αλλά με «όρια στην κυριαρχία της αγοράς», διότι η «ζωή είναι πάνω από τα κέρδη». Τον άκουσαν οι επιχειρηματίες και φοβήθηκαν... Διεκδικεί και Νόμπελ διότι κατάφερε να τετραγωνίσει τον κύκλο. Πλούσιοι και φτωχοί, εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενοι όλοι κερδισμένοι και ίσοι απέναντι στην αρρώστια! Οι μεν στα πιο σύγχρονα ιατρικά κέντρα όποτε θέλουν και οι δε στις λίστες αναμονής για να βρουν ραντεβού για κάποια εξέταση και συνταγογράφηση.

Οι επιχειρηματίες που επενδύουν στο χώρο της Υγείας όμως δεν το κάνουν παρά με μοναδικό κριτήριο το κέρδος. Αν υπήρχε η παραμικρή αμφιβολία διαλύθηκε απ' τη στάση που κράτησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που την αντιμετώπισαν σαν μια ακόμα ευκαιρία κερδοσκοπίας. Αλήθεια, όμως, τι ρόλο και τι λόγο θα μπορούσε να έχει ο ιδιωτικός τομέας αν πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ εννοεί όσα λέει για την «κοσμογονία» στο δημόσιο σύστημα Υγείας; Ρητορικό το ερώτημα...

                                                  «Εμβληματικές πρωτοβουλίες»

ΤΙ ΕΙΠΕ: Μίλησε για «εμβληματικές πρωτοβουλίες» που έχει πάρει η κυβέρνησή του, όπως η παροχή του δικαιώματος των ανασφάλιστων σε υπηρεσίες Υγείας.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ: Αυτό δεν ήταν παρά η υλοποίηση ευρωενωσιακών κατευθύνσεων για ένα ελάχιστο επίπεδο παροχών σε όσους η καπιταλιστική κρίση πετάει στο περιθώριο, ώστε να συντηρείται η δεξαμενή της εργατικής δύναμης, εφόσον δεν τίθενται σε κίνδυνο οι αντιλαϊκοί δημοσιονομικοί στόχοι και δεν επιβαρύνονται οι κρατικοί προϋπολογισμοί των κρατών - μελών.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΩΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Η δαπάνη αυτής της ρύθμισης φορτώθηκε στα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή στους ασφαλισμένους.

Οντας δεσμευμένος στη στρατηγική του κεφαλαίου, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση πήρε όλα εκείνα τα μέτρα που επιδείνωσαν ραγδαία και συνολικά τους όρους ζωής της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, είτε αυτά αφορούσαν εργασιακές σχέσεις είτε ωράριο εργασίας είτε συνταξιοδότηση κ.λπ. Μέτρα που ανάμεσα στα άλλα προκαλούν και πρόωρη φθορά της υγείας των εργαζομένων κι ας «έκλινε σε όλες τις πτώσεις» την αξία της ΠΦΥ και της πρόληψης. Ως «αντιπολίτευση» συνεχίζει να δεσμεύεται απέναντι στο κεφάλαιο για συνέχιση της ίδιας πολιτικής. Στο φόντο αυτό είναι τουλάχιστον πρόκληση να εμφανίζεται σαν σωτήρας της δημόσιας Υγείας. Αλλωστε, τα μέτρα που εφάρμοσε και η αντιλαϊκή τους κατεύθυνση, αντίστοιχα, εφαρμόστηκαν στα άλλα καπιταλιστικά κράτη πριν από την κρίση και ανεξάρτητα αν είχαν μνημόνια ή όχι την περίοδο της κρίσης.

                                                  Δημόσιες δομές Υγείας

ΤΙ ΕΙΠΕ: «Το νέο ΕΣΥ πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των πολιτών, ισότιμα. Να ενισχύει τα νοσοκομεία και όλες τις δημόσιες δομές. Να οδηγεί σε καθοριστική μείωση των ιδιωτικών δαπανών υγείας».

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ: Ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποίησε τη στρατηγική του κεφαλαίου για λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες» που θα καλύπτουν το κόστος λειτουργίας με την «πώληση» υπηρεσιών στους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΩΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Διατήρησε και εφάρμοσε για πρώτη φορά πιλοτικά το 2018 σε 18 νοσοκομεία τον νόμο της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ του 2014 για αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των νοσοκομείων με βάση την ικανότητα προσέλκυσης πελατών και την επίτευξη οικονομικής αποδοτικότητας. Η δική του κυβέρνηση στήριξε την πολιτική των ΣΔΙΤ στην Υγεία και άνοιξε διάπλατα την πόρτα για νοσοκομεία - ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενταγμένα στο δημόσιο σύστημα, με τη λειτουργία της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας ΑΕ (ΑΕΜΥ ΑΕ), στην οποία ανήκει για παράδειγμα το Νοσοκομείο Σαντορίνης.

                               Πρόταση που αντιστρατεύεται τις λαϊκές ανάγκες

Η υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ για ενίσχυση της δημόσιας Υγείας έρχεται να εκμεταλλευτεί την ανησυχία του λαού που σε συνθήκες πανδημίας διογκώθηκε, καθώς ήρθαν με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο στην επιφάνεια χρόνιες ελλείψεις και ανεπάρκειες, είναι ωστόσο «ναρκοθετημένη», όπως συνολικά ναρκοθετημένος για τα λαϊκά δικαιώματα είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης που ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί και υπηρετεί με προσήλωση.

Το δημόσιο σύστημα Υγείας δεν μπορεί να αποκοπεί απ' αυτό το πλαίσιο, ούτε είναι δυνατόν να αποτελέσει μια απάνεμη νησίδα όπως διατείνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν τριγύρω λυσσομανά η βαρβαρότητα του συστήματος σφυροκοπώντας κάθε πλευρά της ζωής της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

Είναι οι συντεταγμένες του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης που καθορίζουν τελικά το περιεχόμενο της πολιτικής που ασκείται και στον συγκεκριμένο τομέα. Αποδεχόμενος ο ΣΥΡΙΖΑ αυτόν τον δρόμο ανάπτυξης, έχοντας θέσει εαυτόν στην υπηρεσία του, αποδέχεται αντικειμενικά και την πολιτική παραπέρα εμπορευματοποίησης της δημόσιας Υγείας.

Το αφήγημα ότι σε συνθήκες ανάκαμψης της καπιταλιστικής οικονομίας θα ορθωθεί ένα σύστημα Υγείας που δεν θα μοιάζει σε τίποτα με το σημερινό, δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική. Η ανάκαμψη για να έρθει προϋποθέτει παραπέρα συμπίεση της τιμής της εργατικής δύναμης, συμπίεση στο ελάχιστο δυνατό των παροχών στο λαό. Ηταν αυτό το πλαίσιο που υπαγόρευσε και τη δική του πολιτική υποχρηματοδότησης της Υγείας, όπως υπαγορεύει σήμερα τη συνέχισή της, αναδεικνύοντας τη σύμπλευση των κομμάτων της αστικής διαχείρισης στην κατεύθυνση που προστάζουν οι ανάγκες του κεφαλαίου και όχι του λαού και περιορίζοντας την αντιπαράθεσή τους στον τρόπο που θα γίνει η παραπέρα εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν απαντά στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες αλλά τις αντιστρατεύεται. Γιατί απλά λαϊκές ανάγκες και κερδοφορία των ομίλων βρίσκονται σε αντίθετη κατεύθυνση. Βρίσκεται στον αντίποδα του δικαιώματος του λαού να απολαμβάνει τις τεράστιες δυνατότητες που ανοίγουν η επιστήμη και η τεχνολογία, να έχει κατοχυρωμένες δωρεάν, σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας από το κράτος. Αυτό το δικαίωμα μπορεί να θωρακιστεί στο πλαίσιο ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης που στο κέντρο του θα έχει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του κι όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

άρθρο του Β. Ν. στο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog