..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2021

Και όμως. Λεφτά υπάρχουν. 1,83 τρισ. δολάρια για εξοπλιστικά προγράμματα

Λεφτά για γιατρούς και νοσοκομεία δεν υπάρχουν, για να σωθούν οι λαοί από την πανδημία, αλλά για εξοπλιστικά προγράμματα φτάνουν και περισσεύουν! 

Σύμφωνα λοιπόν με την ετήσια έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, οι στρατιωτικές δαπάνες σε όλο τον κόσμο κατέρριψαν το 2020 νέο ρεκόρ, φτάνοντας τα 1,83 τρισ. δολάρια, αυξημένες κατά 3,9% σε σχέση με το 2019, «παρά την πανδημία και την επακόλουθη συστολή της παγκόσμιας οικονομίας». 

Το μισό των συνολικών δαπανών ανήκει αθροιστικά στις ΗΠΑ και την Κίνα. 

Στην Ευρώπη, οι αμυντικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 2%, με την Ελλάδα βέβαια να παραμένει στις πρώτες θέσεις των ΝΑΤΟικών κρατών. 

Η εκτόξευση των στρατιωτικών δαπανών ανά τον κόσμο είναι ένδειξη της όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και της πολεμικής προπαρασκευής μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κέντρων, μπροστά στο ενδεχόμενο μιας πιο γενικευμένης σύγκρουσης. 

Οι λαοί πληρώνουν την ιμπεριαλιστική ειρήνη με την υγεία ή και τη ζωή τους, στις συνθήκες της πανδημίας και της κρίσης, για να θωρακίζονται τα συμφέροντα των μονοπωλίων με μέτρα στήριξης της κερδοφορίας τους και ενίσχυση των εξοπλισμών. 

Και δεν υπάρχει πιο επίκαιρο παράδειγμα στη χώρα μας από την πόλη της Αλεξανδρούπολης, όπου το νοσοκομείο και οι άλλες δομές Υγείας αφήνουν το λαό εκτεθειμένο στην πανδημία, λόγω των μεγάλων ελλείψεων, αλλά οι μεγαλοεπιχειρηματίες και οι παράγοντες των αστικών κομμάτων στην περιοχή φουσκώνουν σαν τους ...γάλους για την αναβάθμιση της περιοχής στον αμερικανοΝΑΤΟικό πολεμικό σχεδιασμό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog