Ηχηρό ράπισμα στην ελληνική κυβέρνηση και άλλες αστικές δυνάμεις, που εξακολουθούν να εναποθέτουν την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, δηλαδή σε αυτούς που τα αμφισβητούν στην πράξη, αποτελεί άλλη μία απόφαση της ΕΕ σχετικά με τα Ελληνοτουρκικά.
Οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη «βελτίωση» του προσχεδίου δεν έφεραν καμία ...δραματική αλλαγή, καθώς το μόνο πρακτικό αποτέλεσμα ήταν να διευρυνθεί η λίστα των ενδεχόμενων κυρώσεων προς τα πρόσωπα που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας, σε περίπτωση που η Άγκυρα εξακολουθήσει τις «χωρίς εξουσιοδότηση» ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ παραπέμπονται για την επόμενη σύνοδο, το Μάρτη του 2021, οι όποιες αποφάσεις, δίνοντας επιπλέον χρόνο στην Τουρκία για να συνεχίσει τη δημιουργία τετελεσμένων.
Σε μια προκλητική αντιστροφή της πραγματικότητας για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ επιδόθηκε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, δηλώνοντας πως η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «αποτελεί την πιο ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία» για «να αλλάξει συμπεριφορά».
Προς απόδειξη επικαλέστηκε τη διεύρυνση των κυρώσεων σε πρόσωπα και οντότητες για τις παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ, κάτι που συνιστά χάδι, καθώς και την απόφαση να εξεταστούν οι σχέσεις με την Τουρκία το Μάρτη, η οποία προσφέρει επιπλέον χρόνο στην Άγκυρα να δημιουργήσει τετελεσμένα.
Σε κάθε περίπτωση, δικαιολόγησε τα πενιχρά αποτελέσματα της Συνόδου, λέγοντας πως «Η Ευρώπη κάνει ένα βήμα τη φορά», ισχυρίστηκε πως οι κυρώσεις «δεν είναι αυτοσκοπός» και δήλωσε πως η ελληνική κυβέρνηση «είναι πάντα έτοιμη να συζητήσει» με την Τουρκία, εάν πέσουν οι τόνοι και η ένταση στο πεδίο, στέλνοντας σινιάλο για επίσπευση των σχετικών διεργασιών. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να καυχηθεί ότι η Ελλάδα έχει «χτίσει μέτωπο συμμαχιών» και να εξωραΐσει τη στάση των ΗΠΑ, πέραν της ΕΕ.
Στην πραγματικότητα αυτό που ενδιαφέρει τόσο την ΕΕ όσο και τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ είναι η διατήρηση των πολύμορφων σχέσεων -οικονομικών και στρατιωτικών- που αναπτύσσουν με την Τουρκία και η παραμονή της στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο. Πάνω σ’ αυτή τη βάση γίνονται οι διαπραγματεύσεις και τα παζάρια. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, συμμετέχει σ’ αυτά τα επικίνδυνα παζάρια, γιατί γι’ αυτές προέχει η γεωστρατηγική αναβάθμιση της ελληνικής άρχουσας τάξης, δηλαδή η συμμετοχή της στη μοιρασιά της λείας στην περιοχή.
Καμία εμπιστοσύνη στην ΕΕ. Καμία εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου. Η σύγκρουση με τους σχεδιασμούς τους είναι βασικός όρος για τον απεγκλωβισμό του ελληνικού λαού και όλων των γειτονικών λαών από τα σημερινά τραγικά αδιέξοδα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου