..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

Μποναμάς των 12 δισ. στις...... Τράπεζες!!!!!!!!!!!!!


Με fast track διαδικασίες ψηφίστηκαν χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η νέα χρηματοδότηση των τραπεζών καταρχήν με 12 δισ. ευρώ και η μεταφορά των «κόκκινων» δανείων των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών στις «εταιρείες διαχείρισης», δηλαδή σε διάφορα αρπακτικά, κερδοσκοπικά funds. Προδιαγράφεται, έτσι, η ένταση της επίθεσης σε βάρος της λαϊκής περιουσίας και του ήδη εξανεμισμένου λαϊκού εισοδήματος, με την εκτόξευση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, το σφίξιμο της θηλιάς των κάθε λογής εκβιασμών προκειμένου τα λαϊκά στρώματα «να προσέλθουν στο ταμείο», αλλά και επιπρόσθετα φορολογικά και άλλα βάρη για να βγουν τα «σπασμένα».

Πρόκειται για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων» και κωδικό όνομα «Ηρακλής», με το οποίο η κυβέρνηση επιδιώκει να απαλλάξει τις τράπεζες από τα «κόκκινα» δάνεια και να ενισχύσει τη χρηματοδοτική ροή προς τις επιχειρήσεις στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης.



Η «εξυγίανση των τραπεζών», δηλαδή η ενίσχυση της κερδοφορίας των τραπεζικών επιχειρηματικών ομίλων και η εξασφάλιση της ρευστότητας που θέλουν οι νέες επενδύσεις, είναι διαδικασία που προδιαγράφει και σφοδρή επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ηδη «άρχισαν τα όργανα» με την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ξεκίνησε απολύσεις και μεταφορά με δυσμενείς εργασιακούς όρους εργαζομένων της στην εταιρεία στην οποία έχει μεταβιβάσει τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, με το υπουργείο Εργασίας να «νίπτει τας χείρας του», όπως φάνηκε καθαρά χτες από τις απαντήσεις που έδωσε ο υπουργός Εργασίας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ.

Εξάλλου, ανάλογες μεθοδεύσεις ετοιμάζονται να ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες (ALPHA, ΕΘΝΙΚΗ). Συνολικά γίνεται λόγος για μείωση κατά 50% των τραπεζικών καταστημάτων, που σημαίνει χιλιάδες απολύσεις τραπεζοϋπαλλήλων, έως το τέλος του 2021.

Συνοπτικά το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι τράπεζες θα μοιραστούν πακέτο ύψους 12 δισ. ευρώ ως κρατικές εγγυήσεις, προκειμένου στη συνέχεια να τιτλοποιήσουν και να μεταβιβάσουν σε «επενδυτές» προβληματικά δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ. Προβλέπεται ακόμα ότι αν κριθεί αναγκαίο, τα 12 δισ. ευρώ μπορούν να αυξηθούν με μια απλή υπουργική απόφαση, που σημαίνει και άλλο χρήμα προς τις τράπεζες.

«Βασική επιδίωξη συνολικά της κυβέρνησης», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, «είναι τα τραπεζικά ιδρύματα να αποτελέσουν ξανά μοχλό ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας», καθώς με την «αναγκαία, ταχεία και μεγάλη μείωση των "κόκκινων" δανείων, ενισχύονται η ευστάθεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος και η εμπιστοσύνη σε αυτό», με «αποτέλεσμα μεταξύ άλλων την υλοποίηση νέων επενδύσεων, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων...».

Ο ένας κόβει, ο άλλος ράβει σε βάρος του λαού

Επιβεβαιώνοντας ότι οι διαφορές ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ είναι στα σημεία, όσον αφορά τη στήριξη των τραπεζικών επιχειρηματικών ομίλων και σε βάρος του λαού, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Μαμουλάκης σημείωσε ότι «κι εμείς, μέρος της λύσης που προωθούσαμε αφορούσε τη διευκόλυνση των τραπεζών», θυμίζοντας ότι το νομοσχέδιο αυτό είχε ξεκινήσει ως «αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς από τον προηγούμενο Φλεβάρη», δηλαδή επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόσθεσε ότι «ύψιστη προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντοτε η προστασία της πρώτης κατοικίας», με τον Χρ. Σταϊκούρα να του απαντά ότι η σχετική νομοθετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «δεν λέει πουθενά για προστασία πρώτης κατοικίας. Λέει ακριβώς για τιτλοποίηση δανείων...».

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Μ. Κατρίνης, στο ίδιο πνεύμα «προστασίας» τραπεζών και επιχειρήσεων, κατέθεσε την αντιλαϊκή πρόταση του κόμματός του για τη «δημιουργία εθνικού φορέα διαχείρισης ενεργητικού τραπεζών με συμμετοχή και του Δημοσίου, αλλά και των ιδιωτών». Ενώ ο ειδικός αγορητής του κόμματος Βελόπουλου, Β. Βιλιάρδος, πρότεινε η κυβέρνηση να ακολουθήσει το μοντέλο των ΗΠΑ, όπου «για το σύνολο των ενυπόθηκων δανείων πρώτης κατοικίας το κράτος δημιούργησε ένα επενδυτικό σχήμα για τη διαχείρισή τους».

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης, ως αριστερό ψαλτήρι του κεφαλαίου, και πάλι σε ρόλο «λαγού», πρότεινε το «μοντέλο που εφαρμόστηκε στην Ιρλανδία και Γερμανία. Δημόσια εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικών χρεών, η οποία παίρνει τα χειρότερα - ακόμα και όλα - από τα "κόκκινα" δάνεια».

Στη βάση αυτών των ...«διαφορών», τα αστικά κόμματα καταψήφισαν το νομοσχέδιο.

Αλλη μια καραμπινάτη κρατική στήριξη των τραπεζών

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, καταψηφίζοντας το σύνολο του νομοσχεδίου, απαίτησαν άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των λαϊκών δανειοληπτών από την υπερχρέωση, να πληρώσουν οι μέτοχοι των τραπεζών, δραστική μείωση των χρεών των λαϊκών οικογενειών προς τις τράπεζες, με διαγραφή τόκων και ουσιαστικό «κούρεμα» του χρέους των λαϊκών νοικοκυρών. Αμεση απαγόρευση πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας 250.000 ευρώ, προσαυξημένης κατά 50.000 για κάθε παιδί, και δευτερεύουσας κατοικίας αντικειμενικής αξίας μέχρι 150.000 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, «η κυβέρνηση της ΝΔ, με το σχέδιο "Ηρακλής" για εξυγίανση των τραπεζών, υλοποιεί με ευλάβεια τη νομοθεσία, το νόμο 4601/2019 και τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προς τους "θεσμούς" - δανειστές», σημειώνοντας ότι αυτή η διαδικασία προβλέπει 100.000 πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών μέχρι το 2021, μείωση των τραπεζικών καταστημάτων περίπου στο μισό και μείωση των τραπεζοϋπαλλήλων κατά 15.000.

Πρόσθεσε ότι «η διαχείριση των "κόκκινων" δανείων αποτελεί αναγκαίο όρο και προϋπόθεση για τη διαμόρφωση της Τραπεζικής Ενοποίησης. Εντάσσεται στη στρατηγική για την "εμβάθυνση" της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ), δηλαδή τη θωράκιση των επιχειρηματικών ομίλων της ΕΕ στον διεθνή ανταγωνισμό, ενόψει και της νέας καπιταλιστικής κρίσης που διαφαίνεται στον ορίζοντα, φορτώνοντας τα βάρη στους λαούς». «Η επιτυχία του "Ηρακλή" είναι ο θάνατος των δανειοληπτών για τη ζωή των τραπεζών. Ο θάνατός σου η ζωή μου», τόνισε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι όχι μόνο η σημερινή αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις «επεδίωκαν τη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων, γιατί με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί η ρευστότητα στην αγορά, θα χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις, θα υπάρξει παροχή νέων δανείων. Αρα, λοιπόν, όλα αυτά για τη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων και την εξυγίανση των τραπεζών εντάσσονται στη στρατηγική επιλογή της στήριξης της καπιταλιστικής ανάπτυξης, μιας άδικης ανάπτυξης που κάνει τον πλούσιο πλουσιότερο και τον φτωχό φτωχότερο, παρέχοντας γην και ύδωρ στις ανάγκες των επιχειρήσεων, επιδεινώνοντας τη θέση των εργαζομένων και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων».

«Βεβαίως, ανέφερε, η αγωνία όλων των κομμάτων και της κυβέρνησης, για να εξυγιανθούν οι τράπεζες, είναι φανερή και κατανοητή, γιατί οι τράπεζες, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αποτελούν την καρδιά του καπιταλιστικού συστήματος, τον αιμοδότη λογαριασμών».

Γι' αυτό και «το σχέδιο, το οποίο φέρνει τώρα η κυβέρνηση, πατάει πάνω στο έδαφος που έστρωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», η οποία, όπως υπενθύμισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, ήταν αυτή που που προώθησε τη σταδιακή άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, αδειοδότησε τα κοράκια να διαχειριστούν τα «κόκκινα» δάνεια, επιτάχυνε τους πλειστηριασμούς και έφερε τους ηλεκτρονικούς ποινικοποιώντας τις κινητοποιήσεις ενάντιά τους κ.λπ.

Πρόσθεσε ότι η νέα καραμπινάτη κρατική στήριξη των τραπεζών έρχεται να προστεθεί στις τρεις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις που πλήρωσε ο λαός με 44 δισ. ευρώ και πως «όλα αυτά γίνονται τη στιγμή που οι τράπεζες αποκαλύπτουν και το πραγματικό, αντεργατικό πρόσωπο, τη στιγμή που προχωρούν σε απολύσεις. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, επειδή οι τράπεζες προχωρούν στις απολύσεις, έρχεται η κυβέρνηση και τις επιβραβεύει με το σχέδιο "Ηρακλής". Αυτό κι αν δεν είναι πρόκληση».

Σημείωσε πως όταν μιλάμε για «κόκκινα» δάνεια, αυτά είναι των εργαζομένων, ανέργων, μικρών επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών. Γιατί είναι αυτοί που βιώνουν την αντιλαϊκή πολιτική και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, τα οποία αναγκάστηκαν να πάρουν, ακριβώς λόγω της πολιτικής αυτής που θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες στο βωμό των κερδών του κεφαλαίου. Αλλωστε, επισήμανε, τα δάνεια που παίρνουν οι επιχειρηματίες ανήκουν σε άλλες κατηγορίες, τα παίρνουν εύκολα χωρίς διασφαλίσεις και συχνά πυκνά οι τράπεζες προχωρούν σε γενναία κουρέματα.

«Λαγός» των funds ο Βαρουφάκης

Σχολιάζοντας δε την πρόταση Βαρουφάκη, τον οποίο χαρακτήρισε «λαγό» καθώς προτείνει την εξυπηρέτηση και με το παραπάνω των συμφερόντων των τραπεζών, σημείωσε ότι «απαλλάσσει τις τράπεζες από τα "κόκκινα" δάνεια, τα μεταφέρει σε μία δημόσια εταιρεία και θα επωμιστούν τη διαχείριση αυτών των "κόκκινων" δανείων είτε οι φορολογούμενοι είτε οι δανειολήπτες, διατηρώντας τη θηλιά και οι τράπεζες θα είναι απαλλαγμένες από τα "κόκκινα" δάνεια». Ούτε η κυβέρνηση δεν τολμά να κάνει τέτοια πρόταση, ανέφερε ο Ν. Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε: «Δεν ξέρω αν αυτό σχετίζεται - αναρωτιέμαι φωναχτά - με το γεγονός ότι ένα σημαντικό τμήμα των μετοχών των ελληνικών τραπεζών είναι στα χέρια αμερικανικών κεφαλαίων, αμερικανικών funds. Δεν ξέρω αν είναι τυχαίο...».

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 13122019

1 σχόλιο:

  1. This is how my pal Wesley Virgin's autobiography launches with this SHOCKING AND CONTROVERSIAL video.

    As a matter of fact, Wesley was in the military-and soon after leaving-he unveiled hidden, "SELF MIND CONTROL" secrets that the CIA and others used to get anything they want.

    These are the EXACT same secrets tons of famous people (especially those who "come out of nothing") and elite business people used to become wealthy and famous.

    You've heard that you only use 10% of your brain.

    Really, that's because the majority of your brain's power is UNCONSCIOUS.

    Maybe this conversation has even taken place INSIDE OF YOUR own mind... as it did in my good friend Wesley Virgin's mind 7 years ago, while riding an unlicensed, beat-up garbage bucket of a vehicle with a suspended license and $3 on his debit card.

    "I'm very fed up with living check to check! When will I get my big break?"

    You've been a part of those those types of conversations, ain't it right?

    Your success story is waiting to be written. All you have to do is in YOURSELF.

    Learn How To Become A MILLIONAIRE Fast

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog