..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Κυριακή 19 Μαΐου 2019

Η ομιλία του Ηλία Ιακωβίδη στη Μελίκη Ημαθίας

  
Φίλες και φίλοι, συνδημότες και συνδημότισσες, συνυποψήφιοι με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σας καλωσορίζουμε στην αποψινή μας ομιλία, εδώ στη Μελίκη, μια εβδομάδα σχεδόν πριν τις κάλπες των εκλογών στις 26 Μάη.

Ο συνδυασμός μας, η «Λαϊκή Συσπείρωση Αλεξάνδρειας» επικεντρώνει στα ζητήματα που απασχολούν τον Δήμο μας συνολικά, τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημότες μας, όπως αυτά που αφορούν την ασφάλιση, την υγειονομική περίθαλψη, την εργασία, τους χαμηλούς μισθούς, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, καθώς επίσης και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και φτώχειας που συνδέονται με το επίπεδο και τους όρους ζωής του λαού της περιοχής μας. Τονίζουμε ιδιαίτερα το ξεκλήρισμα των αγροτών μας με απαξίωση δυναμικών καλλιεργειών με ότι αυτό συνεπάγεται για την αγροτική οικονομία. 

Εδώ στην Μελίκη πρόσφατο είναι το γεγονός της καταστροφής των καλλιεργειών που υπέστησαν οι αγρότες της περιοχής λόγω της χαλαζόπτωσης αλλά και της παγωνιάς, του χειμώνα που μας πέρασε. Από την πλευρά μας ζητάμε την άμεση καταγραφή των ζημιών και την γρήγορη αποζημίωση όσων επλήγησαν. 



Είμαστε στο πλευρό των δίκαιων διεκδικήσεων των αγροτών συνολικά της περιοχής μας. Επίσης να σημειωθεί πως η πολιτική κατεύθυνση της ΕΕ και σαφώς η υλοποίηση της από τις Ελληνικές κυβερνήσεις των κομμάτων εξουσίας, απ’ όπου προέρχονται οι άλλοι 4 υποψήφιοι Δήμαρχοι, όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης που διανύουμε, ήταν το ξεπούλημα των κρατικοσυνεταιριστικών οργανώσεων που απέμειναν ΕΒΖ, ΕΛΒΙΖ, ΣΕΚΑΠ (Συνεταιριστική Ελληνική Καπνοβιομηχανία) με αποτέλεσμα να καταδικάζονται σε αφανισμό ολόκληρες γραμμές παραγωγής, να χάνονται και τα τελευταία υποτυπώδη στηρίγματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Η πολιτική ιδιωτικοποίησης της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος και ξεπουλήματος των θυγατρικών της, που επέβαλλαν τα μνημόνια διαρκείας, αποτελούν πλήγμα για τους αγροτοκτηνοτρόφους, για τους εργαζόμενους στις συγκεκριμένες βιομηχανίες και συνολικότερα για τα λαϊκά στρώματα της περιοχής. Συνδέοντας τα όσα προανάφερα θα πρέπει να υπάρξουν τέτοιες μελέτες και υποδομές για την διευκόλυνση της αγροτικής παραγωγής όπως για παράδειγμα η άρδευση, ένα μείζον θέμα που απασχολεί το σύνολο των αγροτών στην περιοχή της Μελίκης.

Συνεχίζοντας να τονίσουμε πως στην καθημερινότητά μας διαφαίνεται η εικόνα της κρίσης μέσα από την συρρίκνωση και το κλείσιμο δομών, από την ελλιπή δυνατότητα έργων αλλά και συντήρησης διαφόρων υποδομών. Στην Μελίκη συγκεκριμένα ενώ θα μπορούσε να λειτουργεί πολυϊατρείο για την εξυπηρέτηση των πολιτών παρέχοντας τους το σημαντικό αγαθό της υγείας, έχει υιοθετηθεί η εξής πολιτική επιλογή, η επίσκεψη ενός γιατρού μια μέρα την εβδομάδα. Αξιοσημείωτο γεγονός είναι και το κλείσιμο του αστυνομικού σταθμού της Μελίκης, που αναδεικνύει την αδυναμία της παροχής ασφάλειας στους συνδημότες από την εγκληματικότητα ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Μελίκη υπάγεται στην Αστυνομική Διεύθυνση Βέροιας κι όχι στο Α.Τ Αλεξάνδρειας που κι αυτό με τη σειρά του δε μπορεί να καλύψει την περιοχή ευθύνης του. 

Επίσης κατά καιρούς διαπιστώθηκαν προβλήματα στις κτιριακές εγκαταστάσεις των σχολείων που εδρεύουν στην Μελίκη, πράγμα το οποίο είναι για εμάς απαράδεκτο διότι εν έτη 2019 δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν οι απαραίτητοι έλεγχοι για την στεγανότητα και την θωράκιση των σχολείων ενώ παράλληλα κινδυνεύουν, από τυχόν ατυχήματα, μαθητές και εκπαιδευτικοί. Δεν μπορούμε φυσικά  να παραλείψουμε την κακή συντήρηση της αγροτικής αλλά και αστικής οδοποιίας, όπου απαιτείται να είναι σε άριστη κατάσταση για την περιοχή της Μελίκης αλλά και στο σύνολο του δήμου Αλεξάνδρειας.

Σήμερα κι εδώ από την Μελίκη καλούμε τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες, τους νέους και τις νέες της περιοχής μας να κλείσουν τα αυτιά τους στις “σειρήνες” που προεκλογικά μοιράζουν γνωστά σε όλους ταξίματα, τακτική που την έχουν ψηλά στην προεκλογική τους ατζέντα και μόνο στόχο έχουν να υφαρπάξουν τις ψήφους και να εγκλωβίσουν τους πολίτες.

Εμείς, ο συνδυασμός της «Λαϊκής Συσπείρωσης», δεν ασπαζόμαστε τη λανθασμένη άποψη ότι οι δημοτικές εκλογές δεν έχουν πολιτικό χαρακτήρα. Περιφέρειες και δήμοι έχουν στην αρμοδιότητά τους υπηρεσίες κρίσιμες για τη ζωή των εργαζομένων και του λαού και είμαστε σίγουροι ότι όλοι αυτοί οι επίδοξοι δήθεν «ανεξάρτητοι», διεκδικητές του δήμου Αλεξάνδρειας, στην πράξη θα κάνουν ό,τι και οι προηγούμενοι, θα εφαρμόσουν κατά γράμμα τις ίδιες πολιτικές. 

Καλούμε τον κόσμο της Μελίκης να μην πιστέψει στο δήθεν ανεξάρτητο που πουλάνε οι άλλοι τέσσερις συνδυασμοί. Διότι είναι γνωστό, κι αν δεν είναι πρέπει να γίνει γνωστό, ότι έχουν σύνδεση πολιτική μεταξύ τους. Οι τρεις εκ των τεσσάρων προέρχονται από τον χώρο της ΝΔ και υπηρέτησαν στην τοπική διοίκηση αλλά και την κεντρική εξουσία ενώ ο τέταρτος από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο οποίος έχει την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ (!) και μέχρι πρότινος συμμετείχε στην απερχόμενη διοίκηση του Δήμου Αλεξάνδρειας. Όπως σε κεντρικό επίπεδο κυβέρνησαν τα κόμματα τους μαζί, κι έφεραν τα μνημόνια, έτσι και σε τοπικό επίπεδο οι συνεργασίες τους ήταν απροκάλυπτες και ουσιαστικά τα εφάρμοσαν. 

Φίλες και φίλοι

Στις κάλπες που θα στηθούν, ο λαός μπορεί να κάνει ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά με τα ψηφοδέλτια της αντεπίθεσης.
Τα ψηφοδέλτια που μπορούν να κάνουν την ουσιαστική διαφορά
και στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα. Που τιμωρούν αποτελεσματικά όσους μας έφεραν ως εδώ. Που γράφουν με μεγάλα γράμματα "ΚΚΕ" στις ευρωεκλογές, "Λαϊκή Συσπείρωση" στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. 

Είναι επιτακτική ανάγκη να δυναμώσει και να ενισχυθεί η Λαϊκή Συσπείρωση στον Δήμο και την Περιφέρεια, γιατί όσο περισσότεροι εκλεγμένοι δήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι με τα ψηφοδέλτια της τόσο δυναμώνει η λαϊκή αντιπολίτευση. Υπάρχουν τέτοιοι δήμοι και το έχουν αποδείξει με την δράση και τον αγώνα τους οι 5 κομμουνιστές δήμαρχοι που εκλέχτηκαν το 2014. Σε Καισαριανή, ο Ηλίας Σταμέλος,  στο Χαϊδάρι, ο Μιχάλης Σελέκος, στην Πετρούπολη, ο Βαγγέλης Σίμος, στην Ικαρία, ο Στέλιος Σταμούλος και στην  Πάτρα, ο Κώστας Πελετίδης. 

Κάθε ψήφος στην «Λαϊκή Συσπείρωση» και στο ΚΚΕ μετατρέπεται σε δύναμη και οργάνωση του αγώνα, για να βάλουμε ένα «τέρμα» στο τσάκισμα της ζωής και των δικαιωμάτων μας προς όφελος του κεφαλαίου. Τέρμα στη ζωή με ψίχουλα, δόσεις και επιδόματα, που απλά ανακυκλώνει τη φτώχεια και την ανεργία όπως επίσης και στην κοροϊδία όσων μας βούλιαξαν στα χρέη, που τώρα μας καλούν να συνηθίσουμε στα λίγα, να ξεχάσουμε όσα κατέκτησαν οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι όλο αυτόν τον πλούτο που βγαίνει από τα χέρια και το μυαλό εκατομμυρίων εργαζομένων, όπως και των αγροτών που έχουν τον πρώτο λόγο στην περιοχή μας, θα τον απολαμβάνουν μία χούφτα μέτοχοι. 

Παλεύουμε λοιπόν σήμερα από την πλευρά μας, με την προοπτική να μη πληρώνει ο λαός μια ζωή τις κρίσεις και τα μνημόνια. Οι εργαζόμενοι να έχουν σταθερή δουλειά και ωράριο. Η λαϊκή οικογένεια να μπορεί να έχει στέγη, χωρίς πανάκριβα νοίκια, χρέη και τον κίνδυνο των πλειστηριασμών και της έξωσης. Τα παιδιά να έχουν μια ολοκληρωμένη Προσχολική Αγωγή, και ολοκληρωμένη 12χρονη υποχρεωτική Εκπαίδευση, χωρίς εμπόδια. Οι φοιτητές να ολοκληρώνουν τις σπουδές με όλη τη σύγχρονη γνώση και άμεσα να συμβάλουν ως νέοι επιστήμονες για την ανάπτυξη του τόπου μας. Ο λαός να έχει πρόσβαση στον Αθλητισμό, στον Πολιτισμό, σε χώρους άθλησης και δημιουργίας, σε χώρους Πρασίνου και σύγχρονα πάρκα.

Με την «Λαϊκή Συσπείρωση» θα υπάρξει σύγκρουση με τα συμφέροντα, την κυβέρνηση και τους νόμους της, διότι χρειάζεται να "σπάσουν αυγά" ώστε να λυθούν προβλήματα, να βρεθούν λύσεις και να δοθούν ανάσες στο λαό. Θέλουμε την αξιοποίηση των εργαζόμενων του δήμου. Να γίνουν περισσότερα, καλύτερα, φθηνότερα έργα, γιατί δεν θα παρεμβάλλεται το ιδιωτικό κέρδος. Να μειωθούν, αντί να αυξηθούν οι τοπικοί φόροι, τέλη και χαράτσια. Να αποδοθούν οι χώροι της πόλης στο λαό. 

Όπως αναφέρθηκα και σε προηγούμενες ομιλίες,

Διεκδικήσαμε και συνεχίζουμε να διεκδικούμε: 

Την καθολική παροχή υψηλού επιπέδου δωρεάν υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόνοιας, με την ανάπτυξη, στελέχωση και εξοπλισμό των αναγκαίων υποδομών και χρηματοδότηση αποκλειστικά από το κράτος.

Την μείωση των δημοτικών τελών και χαρατσιών στα λαϊκά νοικοκυριά του δήμου καθώς και στα τιμολόγια του νερού ενώ διεκδικούμε τη δημόσια και δωρεάν κάλυψη σε αναγκαίες υποδομές για το λαό σε ύδρευση, αποχέτευση, άρδευση.

Την κάλυψη των αναγκών σε σχολική στέγη, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς, υποδομές αθλητισμού, πολιτισμού, ελεύθερων χώρων & την κρατική χρηματοδότηση για τους φορείς και τα σωματεία.

Τη φροντίδα και αγωγή όλων των παιδιών προσχολικής ηλικίας, την προστασία των ΑμΕΑ, των ηλικιωμένων μέσα από ένα διευρυμένο κρατικό δίκτυο δομών καθώς και την πρόσληψη του αναγκαίου για τη λειτουργία τους προσωπικού.

Την προστασία του περιβάλλοντος σε ατμόσφαιρα, νερό, πράσινο και παράλληλα προτείνουμε λύσεις για την σωστή αντιμετώπιση της καταπολέμησης των κουνουπιών, που αποτελεί σημαντικό ζήτημα ολόκληρης της περιοχής του δήμου.

Επίσης:

Αναδείξαμε και προτείναμε λύσεις για το πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης με την κακή κατάσταση του όρχου Οχημάτων - Μηχανημάτων αλλά και το σοβαρό θέμα στο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.

Προβάλλαμε την αναγκαιότητα για αντικατάσταση των παλαιών δικτύων ύδρευσης, των ζητημάτων προστασίας καθώς και των αναγκαίων μέτρων και έργων, στο δήμο μας, για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς κ.λπ.).. 

   Βρεθήκαμε δίπλα στους αγώνες των αγροτών για τις τιμές των προϊόντων, τις αποζημιώσεις και τα φθηνά καύσιμα. Για τις ενισχύσεις που καταλήγουν στη στήριξη της κερδοφορίας των μονοπωλίων μέσω των χαμηλών τιμών συγκέντρωσης των αγροτικών προϊόντων και των υψηλότατων τιμών πώλησης των αγροτικών μέσων και εφοδίων.

Με το ψηφοδέλτιο της "Λαϊκής Συσπείρωσης", που στηρίζει το ΚΚΕ, απευθύνουμε  κάλεσμα για την ενίσχυση ώστε να έχουμε περισσότερους δημάρχους και συμβούλους στην τοπική διοίκηση, περισσότερους ευρωβουλευτές με το ΚΚΕ, που θα αποτελούν τη λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική και θα σταθούν στο πλάι του λαού, ώστε από την επόμενη μέρα, που τα προβλήματα και οι ανάγκες του θα είναι μπροστά μας, να μπορεί να παλέψει από καλύτερες θέσεις για μέτρα ανακούφισης, να μπορούμε να απαντήσουμε στην ενιαία επίθεση που δέχονται η ζωή και τα δικαιώματά μας, να βάλουμε εμπόδια και να καθυστερήσουμε αντιλαϊκά μέτρα, να ανοίξουμε το δρόμο για να εφαρμοστούν ριζικές αλλαγές έτσι ώστε να αυξηθεί το επίπεδο της ποιότητα ζωής των πολιτών.

Οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες στα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" είναι αμετακίνητοι στην πρώτη γραμμή των αγώνων του λαού και απαντούν χωρίς μισόλογα, χωρίς περιστροφές. Είναι άνθρωποι που πίστεψαν τα προηγούμενα χρόνια το εμπόριο ελπίδας του ΣΥΡΙΖΑ και προδόθηκαν, αλλά σήμερα συμπορεύονται µε την «Λαϊκή Συσπείρωση» και το ΚΚΕ αναγνωρίζοντας ότι η συνεπής του στάση ήταν η μόνη που υπηρετούσε το συμφέρον του λαού και κράτησε ζωντανή την ελπίδα.

Στις 26 Μαΐου κάντε ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά, γυρίστε τους την πλάτη και δώστε τους την τιμωρία που τους αξίζει ρίχνοντας στην κάλπη τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε Δήμους και Περιφέρειες και του ΚΚΕ στις Ευρωεκλογές,.

       Σας ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog