..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ. Κάλπικοι καβγάδες ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, αλλά και ταύτιση στα βασικά...



Στις 14 Νοέμβρη θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, όπως αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων. Η συνεδρίαση δεν θα λάβει αποφάσεις ως προς την ουσία και τα αναθεωρητέα άρθρα, αλλά ως προς τη συγκρότηση της Αναθεωρητικής Επιτροπής της Βουλής, που θα παραδώσει τις προτάσεις της.

Η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση αξιοποιούν την όλη συζήτηση για να υποδαυλίσουν το διπολικό «καβγά». Ταυτόχρονα, όμως, σε επίπεδο προτάσεων είναι ορατή η σύμπλευσή τους στο βασικό ζητούμενο αυτής της πρωτοβουλίας, που είναι η θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος.

Η πρόταση της ΝΔ για τη Συνταγματική αναθεώρηση, που θα παρουσιάσει αύριο ο Κυρ. Μητσοτάκης στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, θα προβλέπει την «εξασφάλιση σταθερού εκλογικού κύκλου» και την «πλήρη αποσύνδεση της πρόκλησης εθνικών εκλογών από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας», σύμφωνα με πηγές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Διόλου τυχαία, η εξασφάλιση της κυβερνητικής σταθερότητας βρίσκεται στην κορυφή των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μη διαταράσσεται η υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής.

                      «Τσακώνονται» για το ποιος είναι με τη συναίνεση...

Οι ίδιες πηγές από τη ΝΔ κατηγορούν την κυβέρνηση πως «αν πραγματικά ενδιαφερόταν για μια ευρεία, τολμηρή και συναινετική αναθεώρηση δεν θα την έφερνε στη Βουλή σε προεκλογικό χρόνο». Επίσης, υποστηρίζουν ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «ακυρώνει το στόχο για μια ευρεία και τολμηρή αναθεώρηση», επειδή αρνείται την πρόταση της ΝΔ να κριθούν αναθεωρητέα όλα τα βασικά άρθρα που θα προτείνουν τα κόμματα «και το λόγο για την κατεύθυνση των αλλαγών να τον έχουν οι πολίτες με την ψήφο τους στις επικείμενες εκλογές».

Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντάει μέσω πηγών του πως «η εμμονή του κ. Μητσοτάκη στο να κριθούν αναθεωρητέα όλα τα άρθρα του Συντάγματος που εισηγούνται τα κόμματα, είναι, όχι μόνο αδιανόητη, αλλά και συγκρούεται με τη λογική του Συντάγματος», που θέτει διαφορετικές πλειοψηφίες ανάμεσα στις δύο κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως η «τολμηρή αναθεώρηση» στην οποία αναφέρεται η ΝΔ, δεν είναι τίποτα άλλο παρά «η συνταγματοποίηση του ακραίου νεοφιλελευθερισμού», προσθέτοντας πως «εντύπωση μας προκαλεί η παράλειψη κάθε αναφοράς στο άρθρο 86 και στο νόμο περί ευθύνης υπουργών στο non paper της ΝΔ».

                                       Για «ευκαιρία» μιλάει ο αρχιεπίσκοπος

Στο ζήτημα της Συνταγματικής αναθεώρησης αναφέρθηκε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. «Είναι μια ευκαιρία τώρα να εξετάσουμε πολλά πράγματα από την αρχή και να αλλάξουμε και μερικές ιδέες. Και εμείς την πολύ αυστηρότητα και η πολιτεία την πολύ προχειρότητα», δήλωσε στους δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ δεν προκάλεσε έκπληξη στην Εκκλησία. «Το θέμα είναι να καταλήξουμε τι εννοούμε θρησκευτικά ουδέτερος», είπε, προσθέτοντας πως «ο πρωθυπουργός δεν ξέρω τι εννοεί, θα μας πει τι εννοεί».

Ειδικά για το ζήτημα της «θρησκευτικής ουδετερότητας», σημείωσε: «Θρησκευτικά ουδέτερο είναι το κράτος της Γερμανίας. Θα ήθελα να ζήσω στη Γερμανία και να είμαι θρησκευτικά ουδέτερος. Είναι θρησκευτικά ουδέτερο κράτος, συνεργάζονται, βοηθάει την Εκκλησία άριστα. Θρησκευτικά ουδέτερο κράτος είναι και η Γαλλία, αλλά είναι εχθρικές οι σχέσεις, δεν θα μου άρεσε. Θρησκευτικά ουδέτερο είναι το Βέλγιο, αλλά καλύπτει το κράτος όλους τους μισθούς των κληρικών».

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα συνεδριάσει και την Τρίτη, όπου και αναμένεται να καταλήξει σε απόφαση για τη Συνταγματική αναθεώρηση.

Υπενθυμίζουμε πως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ξεπερνά με το ημίμετρο του «εξορθολογισμού» το υπερώριμο αίτημα του διαχωρισμού κράτους και εκκλησίας.

πηγή 902.gr

Σχετικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog