..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τα προβλήματα σχολικής στέγης στην ΠΕ Θεσσαλονίκης.


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών

Θέμα: Προβλήματα σχολικής στέγης στην ΠΕ Θεσσαλονίκης.

Αν και τα συσσωρευμένα προβλήματα στην εκπαίδευση λόγω της υποχρηματοδότη¬σής της, από όλες διαχρονικά τις αστικές κυβερνήσεις, παραμένουν και οξύνονται, παρά ταύτα, η φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε με τους έντονους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς περί δήθεν «επιστροφής της κανονικότητας στην εκπαίδευση». 

Ακριβώς την ίδια χρονική περίοδο, όμως, συμβαίνουν δυο χαρακτηριστικά περιστατι¬κά σε σχολεία της ΠΕ Θεσσαλονίκης, τα οποία διαψεύδουν αυτούς τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς και αποκαλύπτουν τις ευθύνες τόσο της κυβέρνησης όσο και της Τοπικής Διοίκησης. 

Λίγες μόνο μέρες πριν την έναρξη των σχολικών μαθημάτων στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Συκεών (Δήμος Νεάπολης- Συκεών) πέφτουν οι σοβάδες από τα ταβάνια των αιθουσών διδασκαλίας. Όλοι καταλαβαίνουν πόσο επικίνδυνο θα ήταν αυτό αν συνέβαινε στην ώρα των μαθημάτων.

Λίγες μέρες αργότερα, σε ώρα διδασκαλίας, στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, ανεμιστήρας οροφής αποκολλάται και πέφτοντας τραυματίζει δυο μαθητές του σχολείου.

Με αφορμή αυτό το επικίνδυνο περιστατικό, στη συνέχεια, αποκαλύπτονται και τα υπόλοιπα σοβαρά κτηριακά προβλήματα αυτού του σχολείου. Στην τεχνική έκθεση, της από 26.3.2014, τελευταίας αυτοψίας των πολιτικών μηχανικών του Τμήματος μελετών Δημοτικών & Κοινόχρηστων Χώρων της Δ/νσης Αστικού Σχεδιασμού & Αρχιτεκτονικών Μελετών του Δήμου Θεσσαλονίκης, επισημαίνεται: «...ότι δεν λήφθηκε μέχρι σήμερα κανένα μέτρο για την άρση των κινδύνων που αναφέρονται στο υπ’ αριθμ. 18/13-11-1995 Πρωτόκολλο Επιτροπής Επικινδύνων Ετοιμόρροπων Οικοδομών….υπάρχει άμεση ανάγκη άρσης της επικνδυνότητας που αναφέρεται στο εν λόγω πρωτόκολλο, διότι αυτό εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ.»

Δεν είναι όμως και τα μόνα παραδείγματα σχολείων στη ΠΕ Θεσσαλονίκη με κτηριολογικά προβλήματα. Κανόνας είναι στο πολεοδομικό συγκρότημα τα γηρασμένα σχολικά κτήρια καθώς και τα υποσυντηρημένα και η λύση στο ζήτημα της σύγχρονης και ασφαλούς σχολικής στέγης είναι πια επιτακτική.

Η κατάσταση, όμως, αυτή ξεπερνά κάθε όριο στο Νηπιαγωγείο του συνοικισμού Αγίας Σοφίας Διαβατών (Δήμος Δέλτα) όπου φοιτούν νήπια οικογενειών Ρομά. Η λειτουργία του αποτελεί ντροπή και είναι απαγορευτική ως σχολικού κτηρίου, καθώς καταστρατηγούνται όλοι οι απαραίτητοι όροι υγιεινής και ασφάλειας και στον εσωτερικό, αλλά και στον εξωτερικό χώρο.

Ενώ για μια ακόμη σχολική χρονιά παραμένουν τα χρόνια και διαρκώς οξυνόμενα προβλήματα συντήρησης του Δημοτικού Σχολείου Χορτιάτη (Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη). Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα στον Ιούλη το υπόγειο πλημμύρισε ξανά με το ύψος του νερού να φτάνει τα 30 εκατοστά (!) και να χρειάζεται η συνδρομή της Πυροσβεστικής.

Επιπλέον, κανένα συνολικό πλάνο αντισεισμικής θωράκισης όλων των υφιστάμενων σχολικών εγκαταστάσεων, δεν υπάρχει. 

Επειδή οι ευθύνες του κράτους και της Τοπικής Διοίκησης για την απαράδεκτη κατάσταση των συγκεκριμένων σχολείων, αλλά και γενικότερα της σχολικής στέγης της Θεσσαλονίκης είναι τεράστιες, αφού εδώ και χρόνια απουσιάζει εντελώς ακόμα και ένα στοιχειώδες πρόγραμμα αντιμετώπισης των τραγικών ελλείψεων σχολικών αιθουσών και ανέγερσης σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτηρίων. 

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί σε ποιες επείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:

Να προχωρήσει άμεσα η επισκευή - συντήρηση στις παραπάνω σχολικές μονάδες για την ασφαλή και αξιοπρεπή λειτουργία τους, για εκπαιδευτικούς και μαθητές;
Με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσει το σοβαρό κτηριολογικό πρόβλημα των σχολείων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης;

Να δοθεί η απαραίτητη κρατική χρηματοδότηση ώστε να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί, ο προσεισμικός έλεγχος των σχολικών μονάδων; 

Οι βουλευτές 

Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Δελής



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog