..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Κυριακή 22 Ιουλίου 2018

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για τις ζημιές από την βροχοπτώσεις στα αμπέλια της Π.Ε. Καβάλας


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Ζημιές από βροχοπτώσεις στα αμπέλια της Π.Ε. Καβάλας 

Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες και τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν χτυπήσει σε όλο τους το φάσμα (χαλαζοπτώσεις, βροχοπτώσεις, πλημμύρες) την αναμενόμενη αμπελοπαραγωγή στα χωριά της Π.Ε. Καβάλας και έχουν οδηγήσει τους αμπελοκαλλιεργητές σε απόγνωση, μιας και βλέπουν τον κόπο και την παραγωγή τους να γίνονται έρμαια των καιρικών φαινομένων. Για τα χωριά της Καβάλας η σταφυλοπαραγωγή είναι πολύ σημαντική καλλιεργητική δραστηριότητα για την επιβίωση των αγροτών και την γενικότερη οικονομία της περιοχής.

Οι έντονες βροχοπτώσεις, τόσο του προηγούμενου διαστήματος, όσο και το πρόσφατο “μπουρίνι” στις 17/7, έχουν προκαλέσει μεγάλες ζημιές, “ξηλώνοντας” αρκετούς αμπελώνες στην περιοχή. Επιπλέον, έχουν δημιουργήσει τις ιδανικότερες συνθήκες για την ανάπτυξη διαφόρων μυκητολογι¬κών ασθενειών στα αμπέλια (περονόσπορος, ωίδιο, βοτρύτης) με ανυπολόγιστες ζημιές στην αναμενόμενη σταφυλοπαραγωγή, παρά τις επίμονες προσπάθειες των αμπελοκαλλιεργητών να σώσουν τις παραγωγές τους με δαπανηρούς ψεκασμούς.

Οι αμπελοκαλλιεργητές της Καβάλας βρίσκονται αντιμέτωποι για πολλοστή φορά με τα στοιχεία της φύσης, με πολλές ζημιές να καταγράφονται κάθε χρόνο στις σοδειές τους, χωρίς την πλήρη κάλυψη τους από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς από όλα τα ζημιογόνα αίτια στην αναμενόμενη παραγωγή και στο φυτικό κεφάλαιο, μιας και δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση και - επιπλέον - δεν διασφαλίζει την έγκαιρη και δίκαιη αποζημίωσή τους.

Έρχονται οι ζημιές αυτές για τους μικρομεσαίους αμπελοκαλλιεργητές των χωριών της περιοχής, να προστεθούν στις μεγάλες μειώσεις του αγροτικού τους εισοδήματος τα τελευταία χρόνια από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές από μεριάς ΕΕ και ελληνικών κυβερνήσεων, που στοχεύουν στη δημιουργία μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων ξεκληρίζοντας χιλιάδες μικρά αγροτικά νοικοκυριά. 

Αντιμετωπίζουν και οι αγρότες της περιοχής, όπως και οι μικρομεσαίοι συνάδελφοί τους σε όλη τη χώρα, μια σειρά από μέτρα σε βάρος τους (φοροληστεία στα πενιχρά εισοδήματά τους, υπέρογκα ασφάλιστρα για τους ίδιους, αυξημένο κόστος παραγωγής, εξευτελιστικές τιμές παραγωγού για όλα τα προϊόντα τους, “κόκκινα δάνεια”, κλπ.)

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:

Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για τις συνολικές ζημιές από τις βροχοπτώσεις στις αμπελοκαλλιέργειες της Π.Ε. Καβάλας.

Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν και για την απώλεια του εισοδήματός τους.

Να παγώσουν οι οφειλές, προσαυξήσεις, τόκοι υπερημερίας, και να μην γίνει καταβολή φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών των πληγέντων συναδέλφων, ώσπου να αποζημιωθεί η απώλεια παραγωγής τους από τον ΕΛΓΑ .

Να αποζημιωθούν οι ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο και στις υποδομές (υποστυλώματα, δίχτυα κ.ά.).

Οι βουλευτές 

Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Δελής

Κοινοβουλευτικό Τμήμα KKE-Κ.Ο. Κ. Μακεδονίας μέσω gmail.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog