..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ : Αλεπούδες και ασύμμετρες απειλές φταίνε για τις πυρκαγιές

Eurokinissi


Η τραγωδία δεν έχει τέλος. Ο αριθμός των νεκρών άγνωστος. Οι αγνοούμενοι δεν μπορούν να υπολογιστούν. Οι καταστροφές ανυπολόγιστες. Οι άστεγοι αμέτρητοι. Οι υποδομές κατεστραμμένες. Βέβαια, τούτες τις ώρες, αυτό που πρέπει να γίνει είναι να υπάρξει άμεση βοήθεια σε όλους όσοι έχουν πληγεί, στους τραυματίες, πάνω απ' όλα σε όσους έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους, σε όσους έχουν μείνει άστεγοι με κατεστραμμένες τις περιουσίες τους. Και η παρέμβαση πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική.

Ομως, όσο οι ώρες περνούν, αποκαλύπτεται ότι αυτό που έγινε τη Δευτέρα το απόγευμα στην Ανατολική Αττική και την Κινέτα, ήταν ένα προαναγγελθέν έγκλημα με πολιτικές ευθύνες.

Οι ευθύνες βρίσκονται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, που θυσιάζει την προστασία της ζωής και των περιουσιών του λαού στο βωμό των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων και των κερδών τους.

Βεβαίως, δεν είναι να πέφτει κανείς από τα σύννεφα στο άκουσμα ότι οι πυρκαγιές είναι (και) αποτέλεσμα της δράσης εμπρηστών, με διάφορα κίνητρα κάθε φορά. Ειδικά το ΚΚΕ πολλάκις έχει αναπτύξει τις θέσεις του σχετικά με την πολιτική που ανάβει το φιτίλι των εμπρηστών. Ομως, με αφορμή τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης περί «ασύμμετρου φαινομένου», θυμηθήκαμε τις σχετικές τοποθετήσεις στις καταστροφικές πυρκαγιές της Πελοποννήσου το 2007. 

Τότε ήταν η κυβέρνηση της ΝΔ που έκανε λόγο για «ασύμμετρο πόλεμο», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έβλεπε ως «αιτίες» των πολύνεκρων πυρκαγιών τις ...αλεπούδες που μεταφέρουν με τις φουντωτές ουρές τους τις φλόγες στα δάση. Εβλεπε επίσης ως «αιτίες» τους φούρνους ηλικιωμένων γυναικών και τους βοσκούς. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, αρνούμενος τότε την ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου, είχε φτάσει στο σημείο να λέει ότι το ΚΚΕ αναπαράγει τις θέσεις της ΝΔ, επειδή το Κόμμα μας σημείωνε ότι «οι δρόμοι του πετρελαίου είναι ματωμένοι και οι δρόμοι των φιλέτων γης καμένοι...». 

Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αριστερός απολογητής του συστήματος, έβλεπε κάθε πιθανή και απίθανη αιτία για τις πυρκαγιές εκτός από την εμπορευματοποίηση της γης. 

Σήμερα, ως κυβέρνηση, ακριβώς για να καλύψει τις ευθύνες του (όπως και η ΝΔ το 2007) αναπαράγει τα περί «ασύμμετρων απειλών», για να υποστηρίξει ότι είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμες οι συνέπειες των πυρκαγιών... 

Κάθε τους τοποθέτηση είναι κομμένη και ραμμένη τόσο στην ανάγκη αθώωσης του συστήματος που υπερασπίζονται όσο και στον αποπροσανατολισμό, στην αποποίηση των ευθυνών τους για την ανυπαρξία μέτρων πρόληψης τέτοιων καταστροφών, προστασίας της ανθρώπινης ζωής, αλλά και σχεδιασμού αντιμετώπισης σοβαρών έκτακτων καταστάσεων.
Eurokinissi

Το ότι δεν υπάρχει νοσοκομείο σε μία τεράστια περιοχή, η οποία περιλαμβάνει όλες τις ανατολικές ακτές της Αττικής, μεταξύ αυτών και όσες χτυπήθηκαν από την πυρκαγιά, όπως και μεγάλους χώρους δουλειάς, π.χ. το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και δεκάδες βιομηχανίες, πώς θα το χαρακτήριζε η κυβέρνηση; «Συμμετρικό» ή «ασύμμετρο» φαινόμενο; 

Θυμίζουμε ότι μόλις πριν από μερικούς μήνες, όταν ο πρωθυπουργός μιλούσε στην «αναπτυξιακή» φιέστα στο Λαύριο, είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης η δημιουργία νοσοκομείου σε αυτήν την περιοχή, που πλέον κατοικείται από χιλιάδες μόνιμους κατοίκους και μετατρέπεται σε μια δεύτερη Αθήνα. 

Από προχτές, που πολλοί από τους εγκαυματίες μεταφέρονται διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία στην Αθήνα αποδεικνύεται τι σημαίνει «προτεραιότητα» στον αναπτυξιακό σχεδιασμό κυβέρνησης - κεφαλαίου. Τι άλλο πρέπει να γίνει για να ικανοποιηθεί ένα χρόνιο αίτημα των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων ώστε να φτιαχτεί νοσοκομειακή μονάδα στην Ανατολική Αττική;
Eurokinissi

Ερωτήματα προκαλεί η ανάρτηση από χτες μιας λίστας στο διαδίκτυο, με φωτογραφίες φερόμενων ως αγνοούμενων της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική. 

Τη λίστα διαχειρίζεται μια ιδιωτική εταιρεία, παροχής «υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας»! Το βασικό ερώτημα είναι γιατί δεν αναλαμβάνει η κυβέρνηση να διεκπεραιώσει αυτήν την πραγματικά αναγκαία διαδικασία; 

Επίσης, ποιος ανέθεσε στη συγκεκριμένη εταιρεία να κάνει αυτήν τη δουλειά, ποιος ελέγχει (αν ελέγχει κανείς) τις πληροφορίες που δημοσιεύονται για τα συγκεκριμένα πρόσωπα και ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη της διαχείρισης αυτών των πληροφοριών... 

Η συγκεκριμένη «ιδιωτική πρωτοβουλία» αποκαλύπτει, μαζί με πολλά ακόμα περιστατικά, ότι με ευθύνη της κυβέρνησης έγινε σχεδόν «ατομική υπόθεση» η διαχείριση των συνεπειών της μεγάλης καταστροφής. Είναι άλλο ένα δείγμα της απουσίας ολοκληρωμένου κρατικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση τέτοιων έκτακτων καταστάσεων, που θα περιόριζε την έκτασή τους και θα ανακούφιζε πιο άμεσα περισσότερους πληγέντες.
Eurokinissi

πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 25072018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog