ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Υγείας και Περιβάλλοντος & Ενέργειας
Θέμα: Πρόβλημα δυσοσμίας σε περιοχές του Δήμου Καβάλας
Εύλογες και απόλυτα δικαιολογημένες είναι οι ανησυχίες και οι διαμαρτυρίες των κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Χαλκερού, της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Καρβάλης, του Δήμου Καβάλας, καθώς και των ανατολικών συνοικιών της πόλης, για την έντονη δυσοσμία, κατά κανόνα τις βραδινές ώρες και τα Σαββατοκύριακα, και ένα “κάψιμο” στον λαιμό που δεν μπορούνε να αναπνεύσουν.
Επισημαίνεται ότι το πρόβλημα είναι χρόνιο, με περιόδους έξαρσης και ως εκ τούτου είναι ζήτημα που έχει επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών και στην ποιότητα ζωής τους.
Ωστόσο καμία επιδημιολογική μελέτη δεν έγινε μέχρι τώρα, για να προσδιοριστούν οι επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων.
Οι κάτοικοι επανειλημμένα έχουν κάνει διαχρονικά πολλά διαβήματα και διαμαρτυρίες στο Δήμο, ενώ πρόσφατα πραγματοποίησαν και μαζική Λαϊκή Συνέλευση (18/4/2018) συστήνοντας και Επιτροπή Αγώνα σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση που τους ταλανίζει.
Είναι χαρακτηριστικό πως ανατολικά και δυτικά της Ν. Καρβάλης και του Χαλκερού και σε απόσταση 0.5 χιλ. εκατέρωθεν βρίσκονται και λειτουργούν δύο μεγάλες χημικές βιομηχανίες, η μονάδα αποθείωσης των πετρελαίων του Πρίνου Θάσου, ιδιοκτησίας της Energean Oil &Gas SA, που ξεκίνησε τη λειτουργία το 1981 η βιομηχανία λιπασμάτων Ν. Καρβάλης, που ξεκίνησε τη λειτουργία της από το 1963, συμφερόντων ομίλου Λαυρεντιάδη.
Να σημειωθεί ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος της ΠΕ Καβάλας, έχει στην ευθύνη του τρεις σταθμούς ατμοσφαιρικής ρύπανσης (Κάστρο - Άσπρα Χώματα - Καβάλα) και δεν μπορεί, μέχρι τώρα, να εντοπίσει τα αίτια της δυσοσμίας.
Οι αέριοι ρύποι που καταγράφονται στο συγκεκριμένο σταθμό είναι οι εξής:
CO
NO, NO2
SO2
Αιωρούμενα Σωματίδια (PM10)
Όζον (Ο3)
Επιπρόσθετα όμως να σημειωθεί πως οι συγκεκριμένοι σταθμοί δεν έχουν συνεχή λειτουργία. Είναι χαρακτηριστικό πως:
Σε έγγραφο του, το Τμήμα Περιβάλλοντος της ΠΕ Καβάλας (611/23.2.2017), ενημέρωνε πως «Ο σταθμός για το έτος 2016 ήταν εκτός λειτουργίας λόγω τεχνικών προβλημάτων και έλλειψη προσωπικού επομένως δεν υπάρχουν στοιχεία…»
Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, συνέντευξη του στο «ALPHA Radio 88,6» (28.2.2017), επιβεβαίωνε ότι οι σταθμοί μετρήσεων της ρύπανσης που είχαν εγκατασταθεί το 2009 στη Νομαρχία Καβάλας έπαψαν να λειτουργούν «κάποια στιγμή περί τα τέλη του 2012 ή τις αρχές του 2013» και ότι ο ίδιος το αντελήφθη το καλοκαίρι του 2016.
Ενώ μόλις στις 18 Μάη υπογράφηκε η σύμβαση για την παροχή υπηρεσιών στην Π.Ε. Καβάλας (προμήθεια αναλώσιμων και ανταλλακτικών καθώς και επιτόπια συντήρηση- επισκευή) προκειμένου να λειτουργήσουν και πάλι οι 3 σταθμοί μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Το γεγονός ότι δεν έχει προσδιοριστεί η αιτία της δυσοσμίας από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας μπορεί να οφείλεται σε απουσία ελέγχων, ελλείψεις στη διαδικασία, απουσία κατάλληλου εξοπλισμού (π.χ. απουσία μετρητών υδρόθειου, μερκαπτάνης, πτητικών υδρογονανθράκων) κ.λπ.
Σε κάθε περίπτωση, η έκθεση των κατοίκων σε επικίνδυνους ρύπους εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τους.
Ταυτόχρονα η μη λήψη μέτρων πρόληψης από τις επιχειρήσεις στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους, δεν έχει μόνο σαν αποτέλεσμα τον επαγγελματικό κίνδυνο για τους εργαζόμενους (εργατικά ατυχήματα, επαγγελματικές ασθένειες), αλλά εγκυμονεί κινδύνους και για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.
Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται πως το κυνήγι του κέρδους και οι αντιδραστικές αλλαγές στο τρόπο έκδοσης αδειών για τις επιχειρήσεις και την περιβαλλοντική νομοθεσία, τις οποίες προωθούν διαχρονικά όλες οι αστικές κυβερνήσεις συμπεριλαμβανομένης της σημερινής, στο όνομα της «μείωσης της γραφειοκρατίας» οδηγούν σε τεράστια επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων της περιοχής. Η ουσία του σημερινού πλαισίου λειτουργίας των δήμων και των περιφερειών, καθώς και του συνόλου του συστήματος που αφορά στην πρόληψη της εργασιακής και δημόσιας ασφάλειας και υγείας παραμένει και επιδεινώνεται στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Στη σκόπιμη υπονόμευση των ελεγκτικών μηχανισμών (ελάχιστοι επιθεωρητές, ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή κ.λπ.) πρέπει να προστεθεί και ο προσανατολισμός των ελέγχων μέσα από την ίδια τη νομοθεσία, που δεν εστιάζει στην εργοδοτική ευθύνη.
Αποδεικνύεται πως όσο η ανάπτυξη γίνεται με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος, η ασφάλεια των εργαζόμενων και των κατοίκων της περιοχής θυσιάζονται πάντα, είτε αξιοποιώντας η εκάστοτε κυβέρνηση «παραθυράκια» στην νομοθεσία, είτε με την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, που στοχεύουν στη διευκόλυνση της ασύδοτης δράσης του κεφαλαίου.
Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί:
α) σε ποιες άμεσες ενέργειες -με ότι αυτό απαιτεί σε εξειδικευμένο εξοπλισμό και μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό- θα προβεί η κυβέρνηση προκειμένου να επιτευχθεί η κατάλληλη διερεύνηση των αιτιών που προκαλούν τη δυσοσμία στις προαναφερόμενες περιοχές του Δήμου Καβάλας και για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα;
β) σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε οι έλεγχοι και ο καταλογισμός ευθυνών να προσανατολίζονται συγκεκριμένα και στην εργοδοτική ευθύνη;
γ) σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την άμεση προστασία του πληθυσμού και την αποκατάσταση πιθανών προβλημάτων υγείας με ευθύνη του κράτους χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνσή του ;
δ) σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί στο πλαίσιο αδειοδότησης βιομηχανικών εγκαταστάσεων, ώστε να δίνεται προτεραιότητα στην προστασία της δημόσιας υγείας;
Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Δελής
Κοινοβουλευτικό Τμήμα KKE-Κ.Ο. Κ. Μακεδονίας μέσω gmail.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου