..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Κοινοβουλευτική πρέμβαση ΚΚΕ για τις ζημιές από βροχοπτώσεις και δυσμενείς καιρικές συνθήκες στα Οπωροφόρα της ΠΕ Πέλλας.


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: Ζημιές από βροχοπτώσεις και δυσμενείς καιρικές συνθήκες στα Οπωροφόρα της ΠΕ Πέλλας.

Οι κερασοκαλλιεργητές των χωριών του ορεινού όγκου των Δήμων Έδεσσας (Βεγορίτιδα) και Αλμωπίας στα βόρεια της Π.Ε. Πέλλας, βρίσκονται για μια ακόμη χρονιά σε απόγνωση, μιας και στο ξεκίνημα της συγκομιδής των πρώιμων ποικιλιών κερασιών αντιμετώπισαν παρατεταμένες έντονες βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα τεράστιες ζημιές στην αναμενόμενη παραγωγή τους λόγω κακής γονιμοποίησης και καρπόπτωσης, αλλά και στην ποιότητα όσων κερασιών απέμειναν.

Επίσης μεγάλες ζημιές υπάρχουν ακόμη σε βερίκοκα και όψιμες ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων την περίοδο της ανθοφορίας, που δεν επέτρεψαν τη σωστή γονιμοποίηση και τη δημιουργία καρπιδίων. Την ίδια περίοδο οι δενδροκαλλιέργειες αντιμετώπισαν επίσης και μεγάλες αποκλίσεις θερμοκρασίας μέρας - νύχτας, που συνέβαλαν στις μεγάλες ζημιές στην αναμενόμενη παραγωγή των Οπωρο¬φόρων και στις υπόλοιπες περιοχές της ΠΕ Πέλλας (Σκύδρα, Γιαννιτσά, Κρύα Βρύση). 

Δέχονται οι δενδροκαλλιεργητές της Πέλλας ένα ακόμη κτύπημα στο - έτσι και αλλιώς – κουτσουρεμένο εισόδημά τους, μιας και είναι ακόμη απλήρωτοι από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις του 2017, ενώ παράλληλα οι τιμές παραγωγού από τους εμπόρους - μεταποιητές ήταν πέρσι εξευτελιστικές.

Οι δενδροκαλλιεργητές της ΠΕ Πέλλας βρίσκονται αντιμέτωποι για πολλοστή φορά με τα στοιχεία της φύσης, με πολλές ζημιές να καταγράφονται κάθε χρόνο στις σοδειές τους, χωρίς την πλήρη κάλυψη τους από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς από όλα τα ζημιογόνα αίτια στην αναμενόμενη παραγωγή και στο φυτικό κεφάλαιο, μιας και δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση και - επιπλέον - δεν διασφαλίζει την έγκαιρη και δίκαιη αποζημίωσή τους.

Τη ίδια στιγμή μάλιστα, που το εισόδημα τους συνέχεια μειώνεται εξαιτίας των εφαρμοζόμενων αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και τα μέτρα “φοροληστείας” που προβλέπονται στα προαπαιτούμενα του 3ου Μνημονίου . 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:

Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για τις συνολικές ζημιές από βροχοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες στα οπωροφόρα (κεράσια, βερίκοκα, ροδάκινα, νεκταρίνια ) της Π.Ε. Πέλλας, με έγκαιρη πρόσληψη του απαραίτητου γεωτεχνικού προσωπικού.

Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν, αφού το εισόδημα τους συνεχώς μειώνεται εξ αιτίας των πολιτικών της ΕΕ για την αγροτιά και των μέτρων των ελληνικών κυβερνήσεων καθώς και των επαναλαμβανόμενων ζημιών, που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί.

Να αποζημιωθούν επιτέλους οι δενδροκαλλιεργητές για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις του 2017.

Οι βουλευτές 

Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Δελής

Κοινοβουλευτικό Τμήμα KKE-Κ.Ο. Κ. Μακεδονίας μέσω gmail.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog