..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τρίτη 2 Ιανουαρίου 2018

Βαφτίζουν «ελάφρυνση» την ανακατανομή του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος


Ως «ελάφρυνση» των πλέον ευάλωτων νοικοκυριών προσπαθεί να πλασάρει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την Κοινή Υπουργική Απόφαση με τα νέα κριτήρια ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ στην πραγματικότητα συνεχίζει τη δοκιμασμένη «συνταγή» της αναδιανομής της φτώχειας για να «εμπεδώσει» ο λαός να ζει πολύ κάτω από τις ανάγκες του.

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθιερώνονται δύο κατηγορίες ΚΟΤ:

- Στην πρώτη κατηγορία υπάγονται όσοι πληρούν τα κριτήρια λήψης «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύη»(ΚΕΑ). Αυτοί θα έχουν έκπτωση στην τιμή του ρεύματος (ανταγωνιστικό τιμολόγιο) 75 ευρώ/MWh και απαλλαγή από χρεώσεις χρήσης δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και διανομής (ΑΔΜΗΕ). Στο σύνολο του τιμολογίου εκτιμάται ότι η έκπτωση φτάνει το 70%.

- Στη δεύτερη κατηγορία υπάγονται όσοι πληρούν κριτήρια αντίστοιχα με εκείνα που ορίστηκαν για τη λήψη «Κοινωνικού Μερίσματος». Σε αυτή την περίπτωση η έκπτωση στην τιμή του ρεύματος είναι 45 ευρώ/MWh, με αποτέλεσμα στο σύνολο του τιμολογίου η έκπτωση να διαμορφώνεται περί του 35%.

Την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε στοιχειώδη όπως το ηλεκτρικό ρεύμα και η θέρμανση, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ισχυρίζεται ότι τα νέα κριτήρια ένταξης στο «Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο» αποτελούν «μία ακόμα παρέμβαση καταπολέμησης της ενεργειακής φτώχειας, που στοχεύει πρωτίστως στους πλέον ευάλωτους συμπολίτες μας». Ωστόσο, αυτό που κάνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι μια ανακατανομή του κόστους, καθώς ορισμένα λαϊκά νοικοκυριά θα έχουν μεγαλύτερη έκπτωση, ενώ άλλα νοικοκυριά θα πεταχτούν έξω από το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

                      Μπαίνουν και περιουσιακά κριτήρια

Με το σύστημα που ίσχυε μέχρι σήμερα, υπήρχαν δύο κατηγορίες ΚΟΤ. Στην πρώτη εντάσσονταν άτομα με χαμηλά εισοδήματα και τρίτεκνοι, λαμβάνοντας έκπτωση στο σύνολο του τιμολογίου περί το 22%. Στην δεύτερη εντάσσονταν άνεργοι, ΑΜΕΑ και άτομα που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη, με έκπτωση έως 39%. Μοναδικό κριτήριο υπαγωγής ήταν το ετήσιο συνολικό οικογενειακό φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

Πλέον, με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση αλλάζουν τα κριτήρια υπαγωγής, ώστε να μην λαμβάνεται υπόψη μόνο το εισόδημα, αλλά και η «συνολικότερη περιουσιακή εικόνα του νοικοκυριού». Επίσης, θα λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα και η περιουσία όλων των ατόμων που κατοικούν στο νοικοκυριό και που φιλοξενούνται από τον κύριο δικαιούχο.

Έτσι, για να ενταχθεί κάποιος στην πρώτη κατηγορία του ΚΟΤ, δηλαδή αυτή που αφορά τους δικαιούχους του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ) θα πρέπει η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του να μην υπερβαίνει το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ. Το συνολικό ύψος εισοδήματος ή καταθέσεων του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ για ένα άτομο και τα 3.000 ευρώ για μια οικογένεια έξι μελών. Επιπλέον, η αντικειμενική δαπάνη της κινητής περιουσίας του νοικοκυριού (επιβατικά ΙΧ αυτοκίνητα ή και δίκυκλα) δεν πρέπει να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 6.000 ευρώ.

Για να ενταχθεί κάποιος στη δεύτερη κατηγορία του ΚΟΤ, δηλαδή αυτή που αφορά τους δικαιούχους του «Κοινωνικού Μερίσματος» θα πρέπει η ακίνητη περιουσία του να μην υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος, προσαυξημένη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος μέχρι το ποσό των 180.000. Επίσης, το συνολικό ύψος εισοδήματος δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 9.000 ευρώ, ποσό που προσαυξάνεται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού και κατά 25% για κάθε ανήλικο μέλος. Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα το εισοδηματικό όριο ήταν τα 12.000 ευρώ που τώρα χαμηλώνει στα 9.000 ευρώ. 

Ένα τρανταχτό παράδειγμα του πως εννοεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ την «προστασία των ευάλωτων» είναι η περίπτωση των πολύτεκνων όπου καταργείται το ειδικό τιμολόγιο που είχαν. Σύμφωνα με ανεπίσημους υπολογισμούς, τουλάχιστον 100.000 νοικοκυριά θα βγουν εκτός του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου. 

Η επιδοτούμενη κατανάλωση θα εξαρτάται από την σύνθεση του νοικοκυριού, ενώ καταργείται η απένταξη σε περιπτώσεις υπέρβασης της μέγιστης κατανάλωσης μέχρι 10%. Η υποβολή αιτήσεων στο νέο σύστημα το οποίο θα τηρείται από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης, ξεκινά την 1η Φλεβάρη του 2018, ενώ θα υπάρξει μια μεταβατική περίοδος μέχρι την 30η Απρίλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog