Πριν δύο μέρες, 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με Ερώτησή τους στη Βουλή απαιτούσαν την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης που θα καταστήσει δυνατή την καλλιέργεια της κάνναβης για ιατρική/φαρμακευτική χρήση στην Ελλάδα.
Τα επιχειρήματα που προβάλλουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι:
«Η καλλιέργεια της ινδικής κάνναβης για ιατρική χρήση στην Ελλάδα μπορεί να συμβάλει θετικά στην αναζωογόνηση της αγροτικής οικονομίας και μεταποίησης, την ενίσχυση των εξαγωγών και τη μερική οικονομική ανακούφιση των ασφαλιστικών ταμείων από την επιβάρυνση των ακριβών συνταγογραφούμενων φαρμάκων της κλασικής φαρμακοβιομηχανίας»!
Είχε προηγηθεί το θετικό πόρισμα για τη συνταγογράφηση της κάνναβης για «ιατρικούς λόγους» της Ομάδας Εργασίας, που είχε συσταθεί από το υπουργείο Υγείας και στην οποία συμμετείχαν πανεπιστημιακοί, ψυχίατροι, νομικοί, μέλη συλλόγων ασθενών οι οποίοι «τυγχάνει» να είναι και μέλη διαφόρων ΜΚΟ που πρωτοστατούν στην αποποινικοποίηση της κάνναβης. Στην Ομάδα δεν κλήθηκαν καν, κι όχι τυχαία, εκπρόσωποι των προγραμμάτων πρόληψης και απεξάρτησης από τα ναρκωτικά, που έχουν γνώση και πλούσια πείρα για το θέμα. Την ίδια μέρα της ανακοίνωσης του πορίσματος, ο υπουργός Υγείας Αν. Ξανθός δεσμεύτηκε ότι θα λάβει μέτρα ώστε «οι ασθενείς με συγκεκριμένες παθήσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στις θεραπευτικές ενδείξεις, να αποκτήσουν πρόσβαση σε φαρμακευτικά σκευάσματα με αποδεδειγμένο κλινικό όφελος».
Τι δεν λέει η κυβέρνηση και οι «λαγοί» της:
1. Για καμία ασθένεια και σε καμία περίπτωση η κάνναβη δεν προτείνεται ως «φάρμακο επιλογής». Ακόμη και για την ανακούφιση του πόνου, οι επιστημονικές έρευνες αναφέρονται σε ισχυρά παυσίπονα.
2. Το ισχύον νομοθετικό καθεστώς της χώρας μας ήδη επιτρέπει και ρυθμίζει τόσο την παραγωγή όσο και τη διάθεση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς - όταν κι όποτε κρίνεται αναγκαίο από την επιστημονική κοινότητα - προβλέποντας για τη διαδικασία αυτή κρατικό μονοπώλιο, όπως εξάλλου συμβαίνει για όλα τα ναρκωτικά.
3. Η ευρεία προπαγάνδα γύρω από την «ιατρική χρήση» της κάνναβης έχει αξιοποιηθεί σε όλες τις χώρες ως «όχημα» για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών.
4. «Είναι γνωστό ότι παράγοντες όπως η διαθεσιμότητα, η προσβασιμότητα και η κοινωνική αποδοχή μιας ουσίας αυξάνουν την κατανάλωσή της. Αλλαγές στο νομικό πλαίσιο που διέπει την κάνναβη μακροπρόθεσμα θα επηρεάσουν τα πρότυπα χρήσης του πληθυσμού και ιδίως τους εφήβους και τους νέους (...). Οσον αφορά τη φαρμακευτική χρήση της κάνναβης, θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να εξεταστεί για ορισμένες κατηγορίες ασθενών, ωστόσο δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για τη νομιμοποίηση της ουσίας», υπογράμμιζε σε επιστημονική παρέμβαση για το θέμα το ΚΕΘΕΑ (8/5/2015).
5. Σε όσες Πολιτείες των ΗΠΑ έχουν νομιμοποιηθεί προγράμματα «ιατρικής» χρήσης της κάνναβης, αποτελούν σημαντική πηγή παράνομης χρήσης. Το 66% των 16χρονων μαθητών κάνει χρήση κάνναβης, 1 στους 3 Αμερικανούς μαθητές έχει κάνει χρήση κάνναβης με ιατρική συνταγή που έχει συνταγογραφηθεί για κάποιον άλλο. (Εκθεση του EMCDDA 2015 και Ετήσια Εκθεση 2016 Διεθνής Επιτροπή του ΟΗΕ για τον Ελεγχο των Ναρκωτικών).
6. Ενα στα 9 άτομα που δοκιμάζουν κάνναβη αναπτύσσουν εξάρτηση από αυτήν. Στους εφήβους η αναλογία είναι 1 προς 6. Στην Ευρώπη η κάνναβη είναι η ουσία για την οποία ζητούν θεραπεία όσοι έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα, δηλαδή 8 στα 10 άτομα κάτω των 20 ετών. Οπως κάθε ψυχοτρόπος ουσία, η κάνναβη μπορεί να προκαλέσει εξάρτηση. Μόνο σε ένα έτος, το 2012, περίπου 300.000 άνθρωποι ζήτησαν απεξάρτηση από την κάνναβη σε 7 χώρες της ΕΕ.
Είναι πρόκληση να επικαλούνται οι βουλευτές της κυβέρνησης για την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας, την ανακούφιση των ασφαλιστικών ταμείων, όταν η πολιτική τους:
Αβαντάρει με όλα τα μέσα την ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων του αγροτοδιατροφικού συμπλέγματος, ξεκληρίζοντας στρατιές αγροτών.
Ξεπαστρεύει ασφαλιστικά ταμεία.
Πριμοδοτεί την άνευ όρων εμπορευματοποίηση του Φαρμάκου και την ασύδοτη δραστηριότητα των φαρμακοβιομηχανιών.
Κι όλα αυτά τη στιγμή που ετοιμάζουν νέα σκληρά και απάνθρωπα μέτρα για τη ζωή του λαού.
Η υλοποίηση των μακροχρόνιων σχεδιασμών του κεφαλαίου διαχρονικά συνοδεύεται από την προσπάθεια νομιμοποίησης των ναρκωτικών, ως όπλο κοινωνικού ελέγχου και φαρμακευτικής καταστολής.
πηγή: η άλλη άποψη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου