..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Για την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων (Με αφορμή αρνητικές αποφάσεις συλλόγων γονέων στην Αλεξάνδρεια)


Του Αλέκου Χατζηκώστα
Η σχετική είδηση αναφέρει τα εξής: «Τέσσερα έχουν γίνει τα δημοτικά σχολεία της περιοχής Αλεξάνδρειας οι γονείς των μαθητών των οποίων δεν επιθυμούν να φιλοξενηθούν παιδιά προσφύγων για εκπαίδευση τις απογευματινές ώρες υπό τον φόβο ασθενειών. Μετά την άρνηση των γονέων των 2ου-6ου σχολείων, αντίστοιχη κατά πλειοψηφία απόφαση πήραν οι γονείς των 1ου-5ου, σε συνέλευση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής, παρουσία του διευθυντή της Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης Διονύση Διαμαντόπουλου και του προέδρου δημοτικού συμβουλίου Νίκου Μπρουσκέλη» (Laosnews.gr)

Προφανώς και πρόκειται για λαθεμένες αποφάσεις που δεν ανταποκρίνονται και στο γενικότερο κλίμα αλληλεγγύης που εκφράστηκε πολύμορφα όλους αυτούς τους μήνες και στην Αλεξάνδρεια αλλά και στη Βέροια από φορείς και απλούς κατοίκους.

 Χρειάζεται όμως να επαναλάβουμε ορισμένα ζητήματα:

1. Προφανώς και είμαστε απέναντι σε όσους καλλιεργούν την ξενοφοβία και το ρατσισμό βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος στην κυβερνητική και ευρωενωσιακή πολιτική που διαιωνίζει το προσφυγικό πρόβλημα κι αφήνει χώρο στο δηλητήριο της αντιδραστικής προπαγάνδας. Ο εχθρός μας δεν είναι τα μικρά και καταταλαιπωρημένα παιδιά που άφησαν την πατρίδα τους εξ αιτίας του πολέμου και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. 
Για μας είναι καθαρό μα πρέπει να συνειδητοποιηθεί βαθιά από όλο το λαό ότι: Αυτοί που βομβαρδίζουν τις πατρίδες των προσφύγων, αυτοί που τους οδηγούν στην προσφυγιά και τη μετανάστευση είναι οι ίδιοι που τώρα τους εγκλωβίζουν, εμποδίζοντάς τους να φτάσουν στις χώρες του πραγματικού τους προορισμού. Είναι οι ίδιοι που βομβαρδίζουν τα δικαιώματα και του ελληνικού λαού όπως και κάθε λαού, που τσακίζουν κατακτήσεις του λαού που κερδήθηκαν με σκληρούς αγώνες.

2. Ο εγκλωβισμός όμως των προσφύγων με ευθύνη της ΕΕ και της κυβέρνησης παρά τις δηλώσεις και υποσχέσεις της είναι ήδη γεγονός και δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια. Ήδη στην χώρα μας και σε άθλιες, στις περισσότερες περιπτώσεις, συνθήκες, λειτουργούν αρκετά "κέντρα φιλοξενίας". Είναι γνωστό πια ότι τα κέντρα αυτά έχουν μετατραπεί σε ζώνη εγκλωβισμού και κράτησης προσφύγων, από όπου οι πιο ισχυρές χώρες της ΕΕ θα επιλέγουν όσους χρειάζονται, όσους χρειάζονται οι επιχειρηματικοί τους όμιλοι. Η κράτηση όμως κι ο εγκλωβισμός τόσων προσφύγων, που δε θέλουν να μείνουν στη χώρα μας και μάλιστα σε χώρους, που δεν έχουν απαραίτητες δομές και προϋποθέσεις (ουσιαστικά μιλάμε για στρατόπεδα συγκέντρωσης) δημιουργεί σοβαρά προβλήματα. Η οργή και η αγανάκτηση του λαού για τη βάρβαρη πραγματικότητα που όλοι βιώνουμε δεν μπορεί να λαθεύει , πρέπει να στοχεύει στον πραγματικό υπαίτιο αυτής της κατάστασης, που είναι οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι πολιτικές των κυβερνήσεων που εξυπηρετούν το κεφάλαιο και καταδικάζουν στη φτώχεια, την ανέχεια και την ανεργία τα λαϊκά στρώματα.

3. Από την πρώτη στιγμή καλέσαμε και καλούμε το λαό μας και το κίνημά του να εκφράσει την έμπρακτη αλληλεγγύη του, την πολύμορφη συμπαράσταση και τη ζεστασιά του απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες διεκδικώντας: Ανοιχτούς και ανθρώπινους, οργανωμένους από το κράτος χώρους φιλοξενίας, για όσο διάστημα αναγκαστoύν να μείνουν στη χώρα μας. Σ' αυτούς τους χώρους, να παρέχονται δωρεάν, επαρκής και υγιεινή σίτιση, περίθαλψη και εξειδικευμένες υπηρεσίες για όλους τους πρόσφυγες, με ευθύνη του κράτους και όχι των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), που εκμεταλλεύονται την προσφυγιά κάνοντας μπίζνες φιλανθρωπίας. Ο αγώνας για την παιδεία των λαϊκών αναγκών είναι ενιαίος και ταξικός, δεν ξεχωρίζει τα παιδιά από τη φυλή, το χρώμα και τη θρησκεία τους.

4. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δεσμευμένη από τις αποφάσεις της ΕΕ που στήριξε και οι οποίες δημιούργησαν συνθήκες εγκλωβισμού των προσφύγων, παρά τις διακηρύξεις της, εδώ και μήνες, δεν έχει λάβει κανένα ουσιαστικό μέτρο για το ζήτημα της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για ξενοφοβικές και ρατσιστικές αντιλήψεις. Έχει τεράστιες ευθύνες. Είναι ανάγκη, εδώ και τώρα, να υλοποιηθούν, με κρατική ευθύνη, όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για μια ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία για τα παιδιά των προσφύγων, τόσο στους χώρους φιλοξενίας, όσο και στα σχολεία. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος πρέπει να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, μέσα από τις δημόσιες δομές Υγείας, ώστε να πληρούνται τα κριτήρια εγγραφής που ισχύουν για όλα τα παιδιά, όπως εμβόλια, ιατρικές βεβαιώσεις, για την πρόληψη ασθενειών και για να μην αποκλειστεί από την εκπαιδευτική διαδικασία ούτε ένα παιδί προσφύγων. Να εξασφαλιστεί όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό (καθαρίστριες, σχολικοί φύλακες, κ.ά.), καθώς και η ασφαλής μεταφορά των παιδιών από το ίδιο το κράτος, όπου χρειάζεται. Αυτά τα αιτήματα θεωρούμε ότι ανταποκρίνονται στις ανάγκες αυτών των ανθρώπων, δίνουν προσωρινή διέξοδο στα πολλά προβλήματα που έχει προκαλέσει ο εγκλωβισμός, μπορούν να διεκδικηθούν με τον αγώνα του λαού μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog