..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ: Μαχαίρι 4,7 δισ. ευρώ το 2013



Μια άνευ προηγουμένου λεηλασία των συνταξιούχων συνιστούν οι περικοπές στις συντάξεις και οι νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό το 2013, οι οποίες μάλιστα έρχονται να προστεθούν στις περικοπές που ήδη επιβλήθηκαν και πληρώνουν οι συνταξιούχοι τα τρία προηγούμενα χρόνια. Η αφαίμαξη των συνταξιούχων μόνο για τον επόμενο χρόνο ανέρχεται στο ποσό των 4,680 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά για την τετραετία 2013-2016 οι απώλειες θα φτάσουν τα 20,895 δισ. ευρώ!
Συγκεκριμένα, από την κατάργηση των δώρων στις κύριες και επικουρικές συντάξεις όλων των Ταμείων (εκτός ΟΓΑ) οι συνταξιούχοι θα χάσουν του χρόνου 1,668 δισ. ευρώ. Από την κατάργηση των δώρων στις κύριες συντάξεις του ΟΓΑ (οι αγρότες δεν λαμβάνουν επικουρική) η απώλεια ανέρχεται στα 673 εκατομμύρια ευρώ. Το νέο χαράτσι στους συνταξιούχους που οι συντάξεις τους αθροιστικά ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ θα τους στοιχίσει το επόμενο έτος 1,080 δισ. ευρώ, ενώ η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 έτη, η οποία θα φρενάρει την έξοδο των νέων συνταξιούχων κατά το επόμενο έτος, θα στερήσει εισόδημα από αυτούς που χάνουν το δικαίωμα στη συνταξιοδότηση της τάξης των 631 εκατομμυρίων ευρώ. Στα 247 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι απώλειες από τη μείωση στα εφάπαξ, στα 100 εκατομμύρια η μείωση συντάξεων από τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, στα 31 εκατομμύρια η μείωση των συντάξεων των αιρετών, στα 42 εκατ. από τη μείωση των συντάξεων ανύπαντρων θυγατέρων, ενώ στα 90 εκατομμύρια ανέρχεται η αύξηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ. Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα εξοικονομήσει 112 εκατ. ευρώ από την κατάργηση παράτυπων συντάξεων και 6 εκατ. από τις γνωστές συντάξεις των εργατοπατέρων.
Συνολικά κατά τη διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου, την τετραετία 2013-2016 οι απώλειες στους συνταξιούχους θα φτάσουν τα 20,895 δις ευρώ. Στα 4.680 δις ευρώ το 2013, στα 5.243 δις ευρώ το 2014 στα οποία πρέπει να προστεθούν και τα 114 εκατομμύρια ευρώ απο την κατάργηση του ΕΚΑΣ το ίδιο έτος στους δικαιούχους συνταξιούχους ηλικίας 60 εως 64 ετών. Οι απώλειες το 2015 ανέρχονται στα 5,383 δις ευρώ και το 2016 στα 5,475 δις ευρώ.
Στα παραπάνω δεν περιλαμβάνονται οι περικοπές στα προνοιακά επιδόματα. Το κύριο χτύπημα δίνεται στα οικογενειακά επιδόματα που μειώνονται κατά 86 εκατομμύρια ευρώ, και στα άτομα με αναπηρία που περικόπτουν τις αποζημιώσεις μετακίνησης κατά 82 εκατ. ευρώ, ενώ κατά 30 εκατομμύρια μειώνονται τα ειδικά επιδόματα ανεργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog