..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

40% ανατιμήσεις στους λογ/σμούς ρεύματος, για το «πράσινο» χαράτσι του (ΕΤΜΕΑΡ)

Με δύο αποφάσεις του, το Β' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικό το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΑΕΡ) που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. 

Το ΣτΕ έκρινε ότι το εν λόγω «ειδικό τέλος » που επιβαρύνει όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί φόρο, καθώς δεν έχει το χαρακτήρα ανταποδοτικού τέλους . 

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το ΕΤΜΕΑΡ προορίζεται για την αποζημίωση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και το ύψος του επίμαχου ειδικού τέλους καθορίζεται ανά εξάμηνο με αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. 

Λόγω της αντισυνταγματικότητας του θέματος, το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ παρέπεμψε προς οριστική κρίση το όλο ζήτημα στην Ολομέλεια.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει εξάλλου πολίτες της Αττικής, όπως και διάφορες εταιρείες, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας με την οποία καθορίστηκαν οι τιμές του ΕΤΜΕΑΡ 

Παρά όμως των αποφάσεων αυτών, ΝΕΕΣ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ θα δούμε στους ήδη «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος, λόγω της αύξησης ενός ακόμα «πράσινου» χαρατσιού (πρώην «τέλος ΑΠΕ»), που πλέον ονομάζεται «Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων» (ΕΤΜΕΑΡ) και χρηματοδοτεί τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ).

 Δημοσιεύματα θέλουν την αύξηση για τους οικιακούς καταναλωτές να ξεπερνάει το 40% (από 0,017 ευρώ/κιλοβατώρα σε 0,024 ευρώ), ενώ δεν αποκλείονται και νέες αυξήσεις.

 Σε κάθε περίπτωση, η στρατηγική της «πράσινης μετάβασης» από τη μια και η «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας από την άλλη έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τα λαϊκά νοικοκυριά, που βλέπουν τα τιμολόγια στα ύψη, παρά το γεγονός ότι η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της «γανώνουν το κεφάλι» του λαού ότι η χονδρική του ρεύματος πέφτει και ότι μειώνεται ο ενεργειακός πληθωρισμός. 

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η ηλεκτρική ενέργεια γίνεται ακριβότερη και η ενεργειακή φτώχεια μεγαλώνει, σε αντίθεση με όσα έλεγαν η ΕΕ, η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, πλην ΚΚΕ, για τα οφέλη της «πράσινης» ανάπτυξης και τα «ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα» από το άνοιγμα της αγοράς Ενέργειας.

 Ενας ακόμα μύθος καταρρέει με πάταγο, επιβεβαιώνοντας ότι μόνο τα μονοπώλια έχουν να περιμένουν από τη στρατηγική της ΕΕ και των κομμάτων της. Αντίθετα, ο λαός έχει να περιμένει μόνο από την πάλη του ενάντια στην πολιτική του κέρδους. 

Και σ' αυτήν θα είναι πιο δυνατός, αν ενισχύσει ακόμα περισσότερο το ΚΚΕ και στις ευρωεκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog