Συμφώνησαν να συνεχιστεί το παζάρι για όλα με επιταχυντή τη «ΝΑΤΟική συνοχή»
Το παζάρι εφ' όλης της ύλης που είναι σε εξέλιξη, υπό ΝΑΤΟικό ενδιαφέρον, επιβεβαίωσαν οι κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου σήμερα Πέμπτη 7 Δεκέμβρη, όπου υπογράφτηκε Διακήρυξη περί της φιλίας και της καλής γειτονίας Ελλάδας και Τουρκίας.Αναφέρθηκαν σε «διαφορές» και «προβλήματα» μεταξύ των δυο χωρών που μπορούν να επιλυθούν και για απόψεις που συζητήθηκαν για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, δείχνοντας ότι στο τραπέζι τέθηκαν και συζητήθηκαν όλες οι διεκδικήσεις που εμφανίζει η Άγκυρα συμπεριλαμβανομένου και θέματος ύπαρξης «τουρκικής» μειονότητας στη Δυτική Θράκη όπως ανέφερε στις δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος.
Κοινή συνισταμένη των δηλώσεων Μητσοτάκη - Ερντογάν είναι η διάθεση των δύο κυβερνήσεων να εμφανίσουν και να ενισχύσουν ένα «θετικό κλίμα» μεταξύ τους, που σταδιακά, βήμα το βήμα, να οδηγήσει σε διευθετήσεις, σε μοίρασμα, σε συνδιαχείριση στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο προς όφελος των ομίλων και του ΝΑΤΟ που θέλει να ισχυροποιηθεί η Νοτιοανατολική του Πτέρυγα.
Ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι τα δύο κράτη «αναζητούν νέους δημιουργικούς δρόμους» και ότι «βαδίζουν σε ένα πιο ήρεμο μονοπάτι», προσθέτοντας ότι μπορούν να διατυπώνονται «διαφορές που είναι γνωστές» και να γίνεται συζήτηση «με ειλικρίνεια» και όταν οι διαφορές «δεν γεφυρώνονται», τότε «να μην προκαλούν εντάσεις». Ανέφερε πως όταν «ωριμάσουν οι συνθήκες», ο «πολιτικός διάλογος» μεταξύ των δύο κρατών μπορεί να οδηγήσει σε προσέγγιση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, «τη μόνη διαφορά», όπως είπε, που η Ελλάδα θα συνηγορούσε να λυθεί στο Δικαστήριο της Χάγης. Προς το παρόν, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η επιδίωξη είναι να συνεχιστεί ο πολιτικός διάλογος για τη διεύρυνση της θετικής ατζέντας και την επέκταση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενώ αναφέρθηκε στην επιδίωξη των δύο κυβερνήσεων να αυξηθεί από τα 5 δισ. δολάρια στα 10 δισ. δολάρια το διμερές εμπόριο σε βάθος πενταετίας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα ότι έχει ζητήσει από την ΕΕ να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα Τούρκων πολιτών να επισκέπτονται εφτά μέρες τον χρόνο 10 ελληνικά νησιά. Για το Μεταναστευτικό απέφυγε κάθε αναφορά στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που εγκλωβίζει ξεριζωμένους στην Ελλάδα. Είπε ότι οι ροές έχουν μειωθεί λόγω και της καλής συνεργασίας των δύο κρατών.
Για το Κυπριακό, ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι δυο κυβερνήσεις διαφωνούν και ότι η λύση πρέπει να είναι με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ο διάλογος να επανακκινήσει από εκεί που έμεινε το 2017, εννοώντας τις συζητήσεις στο Κραν Μοντανά που εμφανίστηκαν σχέδια με «συνιστώντα κράτη». Γνωστοποίησε ακόμα την πρόθεσή του να επισκεφτεί την Τουρκία την άνοιξη.
Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε και αυτός ότι οι δυο κυβερνήσεις επιθυμούν να ενισχύσουν «τη θετική ώθηση που υπάρχει», έκανε λόγο για «ωφέλιμες συζητήσεις», για «ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας» και για πρόθεση «ανάπτυξης των σχέσεων», αναφερόμενος στη συμφωνία για διμερές εμπόριο στα 10 δισ. δολάρια το χρόνο.
Δήλωσε ότι τέθηκαν απόψεις για το Αιγαίο και τη Μεσόγειο που με «αποφασιστικό τρόπο» πρέπει να συζητήσουν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας και πρόσθεσε ότι με διάλογο μπορούν να επιλυθούν «τα προβλήματά μας». Ανέφερε ότι συζητήθηκε η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και δήλωσε ικανοποιημένος για το «κλείσιμο του καταυλισμού του Λαυρίου», δηλαδή του στεκιού Κούρδων και επισήμανε την προσοχή της ελληνικής κυβέρνησης για να «μη γίνουν παρόμοιοι καταυλισμοί».
Μίλησε ευθέως για προβλήματα της «τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη» που πρέπει να επιλυθούν και για το Κυπριακό υποστήριξε ότι η λύση πρέπει να είναι «με βάση τις πραγματικότητες στο νησί», δηλαδή περί δύο κρατών. Ισχυρίστηκε ότι «κανένα πρόβλημα δεν είναι τόσο μεγάλο που δεν μπορεί να επιλυθεί» και εξέφρασε την ικανοποίησή του που «έχει την ίδια αντίληψη ο κ. Μητσοτάκης».
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στη Γάζα κάνοντας λόγο για σφαγή αμάχων και για εγκλήματα πολέμου για τα οποία η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να σιωπά. Έδειξε ότι η αστική τάξη της Τουρκίας θέλει να παίξει ρόλο στο Παλαιστινιακό, λέγοντας ότι η Τουρκία προσφέρεται ως εγγυήτρια για τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.
Μετά τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε ένα σχόλιο για τις μειονότητες σε Ελλάδα και Τουρκία, λέγοντας πως «η Θράκη είναι παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων» και ανέφερε ότι τον προσδιορισμό «μουσουλμανική» μειονότητα την προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάννης.
Τα περί «σημαντικής προόδου σχετικά με την προώθηση της θετικής ατζέντας» και η διάθεση τα δύο κράτη «να διερευνήσουν επιπρόσθετα θέματα συνεργασίας» υποτυπώνονται στη Διακήρυξη.
Διακήρυξη των Αθηνών «Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας»
Πηγή: Eurokinissi
Ολόκληρη η Διακήρυξη των Αθηνών «Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας»:
Ο Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, η Α.E. κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας, η Α.E. κ. Recep Tayyip Erdoğan, εκπροσωπώντας τις αντίστοιχες Κυβερνήσεις τους (που αποκαλούνται από κοινού «τα Μέρη»), έχοντας προεδρεύσει της 5ης συνάντησης του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Τουρκίας την 7η Δεκεμβρίου 2023, στην Αθήνα, σε πνεύμα καλής θέλησης και συνεργασίας,
PP1. Αναγνωρίζοντας την ανανεωμένη βούληση για συνεργασία μεταξύ των Κυβερνήσεων των δύο χωρών,
PP2. Υπογραμμίζοντας ότι οι δεσμοί μεταξύ των δύο γειτονικών εθνών έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν σημαντικά την ευημερία και τη δυναμική της περιοχής,
PP3. Δίνοντας έμφαση στην ανάγκη να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού προς όφελος και των δύο κοινωνιών σε κλίμα φιλίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης,
PP4. Επιδιώκοντας ενίσχυση των διμερών σχέσεων μέσω των υφιστάμενων θεσμικών μηχανισμών,
PP5. Τονίζοντας ότι, προκειμένου να ενισχυθούν οι σχέσεις καλής γειτονίας, αμφότερα τα Μέρη, χωρίς να θίγονται οι εκατέρωθεν νομικές θέσεις τους, θα καλλιεργούν πνεύμα αλληλεγγύης απέναντι στις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις,
PP6. Υπογραμμίζοντας ότι για την προώθηση της εν λόγω θετικής ατμόσφαιρας και ατζέντας, αμφότερα τα Μέρη θα ενθαρρύνουν την ανταλλαγή επισκέψεων σε κάθε επίπεδο με προσέγγιση προσανατολισμένη στην επίτευξη αποτελεσμάτων,
PP7. Υπενθυμίζοντας ότι μεταξύ των θεμελιωδών σκοπών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των παγκοσμίως αναγνωρισμένων αρχών του διεθνούς δικαίου είναι η διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και η φιλική συνεργασία μεταξύ των κρατών,
PP8. Έχοντας αποφασίσει να καλλιεργούν φιλικές σχέσεις, αμοιβαίο σεβασμό, ειρηνική συνύπαρξη και κατανόηση και να επιλύουν κάθε διαφορά μεταξύ τους με ειρηνικά μέσα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο,
PP9. Υπογραμμίζοντας τη σημασία των αποτελεσματικών διαύλων και μηχανισμών επικοινωνίας σε κάθε επίπεδο για την επιτυχή διαχείριση των διμερών τους σχέσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στην αποφυγή συγκρουσιακών καταστάσεων και δυνητικής κλιμάκωσης,
PP10 Τονίζοντας ότι και τα δύο Μέρη θα προσεγγίσουν τις σχέσεις τους με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και την εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ των λαών, συνεισφέροντας με αυτόν τον τρόπο στην ευημερία και την ειρηνική συνύπαρξη των δύο γειτονικών λαών τους, τονίζοντας περαιτέρω ότι προς τούτο, υπό το φως της επιτευχθείσας σημαντικής προόδου σχετικά με την προώθηση της θετικής ατζέντας σε οικονομικά και εμπορικά θέματα μέσω του Κοινού Σχεδίου Δράσης, οι δύο πλευρές θα διερευνήσουν επιπρόσθετα θέματα συνεργασίας,
Συμφώνησαν στα κάτωθι:
OP1. Τα Μέρη συμφωνούν να συμμετέχουν σε συνεχείς εποικοδομητικές και ουσιαστικές διαβουλεύσεις με βάση τους ακόλουθους πυλώνες:
(α) Πολιτικός Διάλογος:
- σε θέματα αμοιβαίου συμφέροντος
- Διερευνητικές/ Διαβουλευτικές συνομιλίες
(β) Θετική Ατζέντα, στο πλαίσιο του ενισχυμένου Κοινού Σχεδίου Δράσης, που περιλαμβάνει μέτρα κοινού ενδιαφέροντος στους τομείς της επιχειρηματικότητας-οικονομίας, τουρισμού, μεταφορών, ενέργειας, καινοτομίας, επιστήμης και τεχνολογίας, γεωργίας, περιβαλλοντικής προστασίας, κοινωνικής ασφάλισης και υγείας, νεολαίας, εκπαίδευσης και αθλητισμού και όποιον άλλο τομέα συμφωνηθεί από κοινού, με στόχο την επίτευξη σημαντικών και συγκεκριμένων παραδοτέων, εξορθολογίζοντας και επικαιροποιώντας συνεχώς την ατζέντα, με δομημένο τρόπο και νέα θέματα.
(γ) Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που περιλαμβάνουν μέτρα στον στρατιωτικό τομέα που θα συνέβαλλαν στην εξάλειψη αδικαιολόγητων πηγών έντασης, καθώς και των κινδύνων που απορρέουν από αυτές,
OP2. Τα Μέρη δεσμεύονται να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία, ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ή να απαξιώσει το γράμμα και το πνεύμα αυτής της Διακήρυξης ή να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή τους.
OP3. Τα Μέρη θα προσπαθήσουν να επιλύσουν οποιαδήποτε διαφορά προκύψει μεταξύ τους με φιλικό τρόπο, μέσω απευθείας διαβουλεύσεων μεταξύ τους ή με άλλα μέσα αμοιβαίας επιλογής, όπως προβλέπεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Αυτή η Διακήρυξη δεν αποτελεί διεθνή συμφωνία, δεσμευτική για τα Μέρη κατά το διεθνές δίκαιο. Καμία πρόνοια της Διακήρυξης αυτής δεν πρέπει να ερμηνεύεται ότι παράγει νομικά δικαιώματα ή υποχρεώσεις για τα Μέρη.
Έγινε στην Αθήνα, την 7η Δεκεμβρίου 2023, σε δύο αντίγραφα, καθένα στην Ελληνική, Τουρκική και Αγγλική γλώσσα με όλα τα κείμενα να θεωρούνται εξίσου αυθεντικά. Σε περίπτωση διαφοράς ως προς την ερμηνεία, υπερισχύει το αγγλικό κείμενο.
902.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου