Τα παιδιά της Παλαιστίνης γεννιούνται σε έναν κόσμο που κανένα βρέφος δεν είναι θείο.
Τα παιδιά δεν είναι ασφαλή σε κανένα σημείο της Γάζας. Δεν υπάρχει μέρος να κρυφτείς. Καμία γυναίκα δεν μπορεί να εγγυηθεί για την επιβίωση του μωρού της. Δεν υπάρχει μέρος να γεννήσεις. Πριν από 2024 χρόνια, λίγα χιλιόμετρα βορειότερα από εκεί που ο Ιντρίς σκοτώθηκε σε ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό, γεννήθηκε το θείο βρέφος. Ήταν και εκείνο υπό διωγμό, πριν ακόμα γεννηθεί. Σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη, ο Ηρώδης ο Μέγας, βασιλιάς της Ιουδαίας, διέταξε την εκτέλεση όλων των αρσενικών παιδιών – ηλικίας δύο ετών και κάτω- που ζούσαν στην Βηθλεέμ και τα περίχωρα. Η Μαρία και ο Ιωσήφ έφυγαν για να σώσουν τον αγέννητο Ιησού από την «Σφαγή των νηπίων».
Να, όμως, που 2024 χρόνια αργότερα, τα Χριστούγεννα δεν γιορτάζονται για πρώτη φορά στην ιστορία στην πόλη που γεννήθηκε ο Ιησούς. Η Βηθλεέμ, πόλη της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, είναι βουτηγμένη στον θρήνο για τον παλαιστινιακό λαό. Σήμερα συμπληρώνονται 80 ημέρες πολέμου. Ο Ιντρίς δεν κατάφερε να ζήσει τόσο. Τουλάχιστον 20.258 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 53.688 έχουν τραυματιστεί από ισραηλινά πυρά στην Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό. Χιλιάδες άλλοι πιστεύεται πως βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια. Το σύνολο των 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων στην Λωρίδα της Γάζας έχει εκτοπιστεί.
Ανάμεσα στους νεκρούς, περισσότερα από 8.000 παιδιά. Σαν τον Ιντρίς. Παιδιά που το μόνο που έχουν γνωρίσει στην σύντομη ζωή τους είναι ο ήχος των βομβαρδισμών, η μυρωδιά του αίματος και το αίσθημα του φόβου. Παιδιά που χάνουν τους γονείς τους, που θάβουν τα αδέρφια τους, που καταπλακώνονται από τα συντρίμμια. Παιδιά που «ενηλικιώνονται» νωρίς, αλλά δεν προλαβαίνουν να μεγαλώσουν.
«Νεκροταφείο παιδιών», χαρακτήρισε η UNICEF την Λωρίδα της Γάζας. «Επίγεια κόλαση για τα παιδιά», την αποκάλεσε ο ΟΗΕ. Περισσότερα από 130.000 παιδιά κάτω των δύο ετών δεν λαμβάνουν «τον σωτήριο για την ζωή τους θηλασμό ή την κατάλληλη διατροφή για την ηλικία τους», σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, που επισημαίνει: «Η Γάζα είναι μακράν το πιο επικίνδυνο μέρος στον κόσμο για να είσαι παιδί. Οι θάνατοι παιδιών από ασθένειες θα ξεπεράσουν πιθανότατα τους θανάτους από τους βομβαρδισμούς». Η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δρ Μάργκαρετ Χάρις, δήλωσε πως μέλη του οργανισμού δεν μπόρεσαν να περπατήσουν μέσα στους θαλάμους των εναπομείναντων νοσοκομείων στην Γάζα «από φόβο μην πατήσουν κάποιον από τους στοιβαγμένους ανθρώπους που κείτονταν από τους πόνους και ζητούσαν νερό και φαγητό».
Σαν άλλος Ηρώδης, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου οδηγεί χιλιάδες νήπια σε σφαγή. Όχι μόνο αγόρια. Όχι μόνο κάτω των δύο ετών. Οι ισραηλινές δυνάμεις δολοφονούν αδιακρίτως παιδιά κάθε φύλου και ηλικίας. Δολοφονούν αδιακρίτως κάθε άνθρωπο στην Παλαιστίνη. Ο Νετανιάχου δεν χρειάζεται να τηρεί πλέον ούτε το πρόσχημα των αντιποίνων για την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Απορρίπτει κάθε κουβέντα για κατάπαυση του πυρός και συνεχίζει τις χερσαίες και αεροπορικές επιθέσεις κατά αμάχων στον βωμό της εξουδετέρωσης της Χαμάς. Προαναγγέλλει συνέχιση του πολέμου «μέχρι να ολοκληρωθούν όλοι οι στόχοι του Ισραήλ». Και ποιος είναι ο στόχος του Ισραήλ; Η γενοκτονία.
Όπως ο Ηρώδης φοβόταν πως ο νεογέννητος Ιησούς θα αμφισβητούσε – σύμφωνα με την προφητεία – την βασιλεία του, έτσι και ο Νετανιάχου φοβάται πως τα μωρά στην Παλαιστίνη θα αμφισβητήσουν τα καθεστώς βίας και καταπίεσης που επιβάλλει το Ισραήλ στους Παλαιστινίους εδώ και 75 χρόνια. Κι επειδή η Ιστορία έχει την τάση να επαναλαμβάνεται ως φάρσα, τα πογκρόμ και την γενοκτονία πραγματοποιεί αυτή τη φορά το εβραϊκό κράτος προς τον αραβικό πληθυσμό, ενώ πριν 2024 χρόνια ένας αραβικής καταγωγής βασιλιάς κυνήγησε τα βρέφη των Ιουδαίων.
Για τα παιδιά της Παλαιστίνης, δεν υπάρχει φάτνη. Δεν θα τα επισκεφτούν οι τρεις μάγοι. Τα παιδιά της Παλαιστίνης δεν γεννιούνται ασφαλή κάτω από ένα άστρο. Γιατί τα παιδιά της Παλαιστίνης γεννιούνται σε έναν κόσμο που κανένα βρέφος δεν είναι θείο. Δεν θα έπρεπε, όμως, να είναι όλα;
πηγή Ημερόδρομος της Τζένης Κριθαρά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου