..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ

Συνεχείς επιθέσεις σε αμάχους και νοσοκομεία, θερίζουν η πείνα και οι αρρώστιες

 Με ασταμάτητους βομβαρδισμούς, επιθέσεις και μάχες σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, με νέες ισραηλινές θηριωδίες, όπως επιθέσεις εναντίον νοσοκομείων, με την πείνα, τις ελλείψεις και τις ασθένειες να θερίζουν, συνεχίστηκε και χτες για 67η μέρα το μακελειό του ισραηλινού κατοχικού στρατού εναντίον των Παλαιστινίων της Γάζας.

Οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τις ισραηλινές επιθέσεις έφτασαν τις 18.412 (οι περισσότεροι παιδιά, έφηβοι και γυναίκες), ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τις 50.000.

Χαρακτηριστική είναι η χτεσινή νέα βάρβαρη ισραηλινή επίθεση στο Νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν της βόρειας Γάζας, που βομβαρδίζεται επί μέρες και στο οποίο υπολογίζεται πως είχαν βρει «καταφύγιο» περίπου 3.000 εκτοπισμένοι.

Δημοσιογράφοι του «Al Jazeera» μετέδωσαν ότι ισραηλινά άρματα μάχης μπήκαν το πρωί από τις πύλες εισόδου σε βάθος αρκετών μέτρων και μετά άρχισαν να βομβαρδίζουν σφοδρά το κτιριακό συγκρότημα, ενώ μέσα υπήρχαν υγειονομικοί, ασθενείς και τραυματίες. Πληροφορίες ανέφεραν ότι οι βολές των αρμάτων μάχης προκάλεσαν τον θάνατο αρκετών ανθρώπων.

Στη συνέχεια Ισραηλινοί στρατιώτες με μεγάφωνα απαίτησαν από όλους τους Παλαιστίνιους άρρενες άνω των 15 ετών να βγουν από το κτίριο του νοσοκομείου με τα χέρια ψηλά. Στη συνέχεια τους ανάγκασαν να γδυθούν, τους έδεσαν τα χέρια και τα μάτια και τους οδήγησαν για «ανάκριση» σε άγνωστη τοποθεσία.

Καταγγελίες αναφέρονται σε σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια στα οποία υπόκεινται οι Παλαιστίνιοι που συλλαμβάνονται όλες τις προηγούμενες μέρες.

Οι γιατροί δουλεύουν σε συνθήκες Α' Παγκοσμίου Πολέμου

Καταγγελίες της ΜΚΟ «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» αναφέρουν ότι ο ισραηλινός στρατός έκανε επιδρομή και στο εσωτερικό του κτιρίου του Νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν, χτυπώντας γιατρούς και νοσηλευτές.

«Είναι το ίδιο σενάριο που επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά, όπως είχε γίνει προηγουμένως και στο Νοσοκομείο αλ Σίφα (σ.σ. που ήταν το μεγαλύτερο σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας) και σε άλλα νοσοκομεία», τόνισε στο «Al Jazeera» ο Λίο Κανς, επικεφαλής της οργάνωσης στην Παλαιστίνη.

Γιατρός στη Γάζα μετακινείται με ποδήλατο εν μέσω έλλειψης καυσίμων - ΦΩΤ.:Reuters 
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι εδώ και καιρό οι γιατροί και οι νοσηλευτές στη Λωρίδα της Γάζας επιτελούν τα καθήκοντά τους «σε συνθήκες και με μέσα που θυμίζουν τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, που έγινε πριν από έναν αιώνα».

Ο Λίο Κανς εκτίμησε ότι το 60% των τραυμάτων μολύνεται επειδή δεν υπάρχουν αρκετά φάρμακα ή επειδή δεν ολοκληρώνεται σωστά η νοσηλεία των τραυματιών σε όσα νοσοκομεία έχουν απομείνει και υπολειτουργούν.

Στην κεντρική Γάζα, το Νοσοκομείο Μαρτύρων Αλ Ακσα στο Ντέιρ Μπάλαχ παρέλαβε το πρωί μετά από ολονύχτιες επιδρομές τις σορούς 33 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 16 ήταν γυναίκες και τα 4 παιδιά. Φονικές ήταν οι επιδρομές που χτύπησαν πολυκατοικίες στον παρακείμενο προσφυγικό καταυλισμό Maghazi.

Εκπρόσωπος του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας στη Γάζα δήλωσε στο «Al Jazeera» ότι ως χτες το μεσημέρι είχαν σκοτωθεί άλλοι 24 άμαχοι από βομβαρδισμούς δύο σπιτιών στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο. Ο ίδιος εκπρόσωπος τόνισε ότι έχουν καταγραφεί σφοδρές επιθέσεις σε 22 νοσοκομεία και 46 Κέντρα Υγείας που πλέον δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασε χτες την ανησυχία του για τους παρατεταμένους ελέγχους σε αυτοκινητοπομπές με υγειονομικό υλικό στη Λωρίδα της Γάζας και για τις συλλήψεις υγειονομικού προσωπικού. Πρόσθεσε ότι οι ισραηλινοί «έλεγχοι» προκαλούν πολύωρες καθυστερήσεις με αποτέλεσμα τον θάνατο τραυματιών ή τη σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης ασθενών.

Παράλληλα ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι πλέον μόνο 11 νοσοκομεία υπολειτουργούν στη Λωρίδα της Γάζας, από τα 36 σε όλη την περιοχή.

                       Θερίζουν οι επιδημίες και οι ασθένειες

Ο διευθυντής του Νοσοκομείου Αμπού Γιούσεφ αλ-Ναζάρ, μιλώντας χτες σε ξένα τηλεοπτικά δίκτυα, επισήμανε τους κινδύνους για τη ζωή και την υγεία των αμάχων από τις εντεινόμενες επιδημίες. Τόνισε ότι σημειώνονται πολλές εκατοντάδες κρούσματα διάρροιας, γρίπης, ιώσεων, ακόμη και ευλογιάς, που επανήλθε ως ασθένεια χτυπώντας κυρίως νήπια και μεγαλύτερα παιδιά.

Ο διευθυντής του νοσοκομείου ανέφερε ότι έχουν σημειωθεί στο νοσοκομείο πάνω από 1.500 κρούσματα διάρροιας λόγω έλλειψης τροφίμων και καθαρού νερού, όπως και άλλα εντερικά προβλήματα.

Οι μολυσματικές ασθένειες διασπείρονται ταχύτατα, λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης που έχουν δημιουργήσει οι ισραηλινές επιθέσεις και ο βίαιος εκτοπισμός άνω των 1,9 εκατομμυρίων Παλαιστινίων.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε ότι εντόπισε 326.000 περιπτώσεις μολυσματικών ασθενειών σε καταφύγια πολιτών, διευκρινίζοντας ότι ο αριθμός πιθανότατα είναι κατά πολύ υψηλότερος...

Στο μεταξύ, μετά από παρεμβάσεις των ΗΠΑ που επιχειρούν να «χρυσώσουν» το χάπι της πλήρους στήριξής τους στο μακελειό, και σε μια προσπάθεια να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από τον βάρβαρο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, που αφήνει την ανθρωπιστική βοήθεια να περνά με το σταγονόμετρο, οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν ότι ανοίγουν το συνοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ (στο κοινό σύνορο Ισραήλ, Γάζας και Αιγύπτου), όχι για να περνά από αυτό ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, αλλά για να ελέγχονται φορτηγά με βοήθεια που στη συνέχεια θα κατευθύνονται στο μεθοριακό πέρασμα της Αιγύπτου με τη Ράφα, επιταχύνοντας κάπως τη σχετική διαδικασία.

   Από φίλια πυρά πάνω από το 10% των νεκρών Ισραηλινών στρατιωτών

Σε ένα τέτοιο φόντο εντείνονται οι σφοδρές μάχες ανάμεσα στον ισραηλινό κατοχικό στρατό και Παλαιστίνιους μαχητές.

Εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών αλ Κασάμ της Χαμάς ανακοίνωσε χτες ότι μαχητές της οργάνωσης χτύπησαν μέσα στο τελευταίο 24ωρο 7 ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα στη συνοικία Σουτζάγια της πόλης της Γάζας. Τόνισε ότι έγιναν μάχες σε αρκετές περιοχές με αποτέλεσμα τον θάνατο αρκετών Ισραηλινών στρατιωτών και ότι υπήρξε σύγκρουση με ομάδα διάσωσης του ισραηλινού στρατού που προσπάθησε να ανακτήσει το πλήρωμα άρματος μάχης αλλά κατέληξε «στον θάνατο ενός αριθμού εξ αυτών». Ανέφερε επίσης ότι χτύπησαν Ισραηλινό ελεύθερο σκοπευτή με αντιαρματικό ρουκετοβόλο.

Εκπρόσωπος του κατοχικού στρατού ανέβασε σε τουλάχιστον 105 τον αριθμό των Ισραηλινών στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους από την έναρξη της χερσαίας επίθεσης στη Γάζα (27 Οκτώβρη).

Ανακοίνωσε μάλιστα ότι πάνω από το 10% των νεκρών Ισραηλινών στρατιωτών σκοτώθηκαν από φίλια πυρά, γεγονός που επιβεβαιώνει τον σαρωτικό χαρακτήρα των επιθέσεων του κατοχικού στρατού, που δεν υπολογίζουν ούτε τις ζωές Ισραηλινών στρατιωτών, πόσο μάλλον τις ζωές των Παλαιστινίων αμάχων.

Μαζί με τους θανάτους από δυστυχήματα με όπλα και οχήματα, αυτές οι απώλειες του κατοχικού στρατού φτάνουν στο 20% των νεκρών Ισραηλινών στρατιωτών.

        Ισραήλ: Ο πόλεμος θα πάρει χρόνο - Νέος πολεμικός προϋπολογισμός

Χτες βράδυ, εξάλλου, η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal» μετέδωσε ότι ο ισραηλινός στρατός άρχισε να διοχετεύει θαλασσινό νερό σε σήραγγες της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, θέτοντας μεταξύ άλλων σε κίνδυνο τους δεκάδες Ισραηλινούς ομήρους και αιχμαλώτους που ενδεχομένως κρατούνται σε κάποιες από αυτές.

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γ. Γκάλαντ, επανέλαβε ότι αυτός ο πόλεμος θα «πάρει χρόνο» και ότι ο στρατός πολεμά για το «μέλλον του Ισραήλ». Ανέφερε ότι το επόμενο στάδιο του πολέμου θα συμπεριλαμβάνει μάχες χαμηλότερης έντασης που θα εστιάσουν σε «θύλακες που προβάλλουν αντίσταση».

Η Επιτροπή Οικονομικών της ισραηλινής Βουλής ενέκρινε χτες συμπληρωματικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2023 με έξτρα δαπάνες ύψους 7,8 δισ. δολαρίων (25,9 δισ. σέκελ) για τη χρηματοδότηση των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα και στα σύνορα με τον Λίβανο.

πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog