..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

Ο Μπάιντεν σώζει γαλοπούλες αλλά κλείνει τα μάτια για την δολοφονία παιδιών στη Γάζα

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε χάρη σε δύο τεράστιες γαλοπούλες από τη Μινεσότα τη Δευτέρα, με τα ονόματα Liberty και στην Bell, «σώζοντάς τες» από τα τραπέζια για την Ημέρα των Ευχαριστιών, καθώς οι Αμερικανοί προετοιμάζονταν για τις ετήσιες γιορτές τους.

«Αυτό είναι μεγάλο πουλί, φίλε», είπε ο Μπάιντεν για τη Liberty, ενώ της έτεινε και το μικρόφωνο λέγοντας «θέλεις να πεις κάτι;».

Μια φορά το χρόνο δείχνει το καλό πρόσωπο του ο Μπάιντεν, σώζοντας τις γαλοπούλες και τις υπόλοιπες 364 το δολοφονικό. 

Έτσι σήμερα δέχεται και στηρίζει τις νέες δολοφονικές επιθέσεις του ισραηλινού κατοχικού στρατού σε νοσοκομεία στη Γάζα, με πολύνεκρους βομβαρδισμούς σε σχολεία του ΟΗΕ που έχουν μετατραπεί σε καταφύγια για δεκάδες χιλιάδες άμαχους Παλαιστίνιους, με τις αεροπορικές επιδρομές να εντείνονται και στη νότια Γάζα, η οποία

παρουσιάζεται ως σχετικά πιο «ασφαλής ζώνη» και όπου συνωστίζονται σε άθλιες συνθήκες εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι, το Ισραήλ κλιμακώνει τη σφαγή στη Γάζα.

Την ίδια ώρα, η ισραηλινή κυβέρνηση προαναγγέλλει το πέρασμα στην «επόμενη φάση» του εγκλήματος, απειλώντας με γενίκευση των επιχειρήσεων του κατοχικού στρατού και στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

Πάνω από 13.300 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα, εκ των οποίων περισσότερα από 5.600 παιδιά, ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος της κυβέρνησης του παλαιστινιακού θύλακα. Στην πραγματικότητα, ο τραγικός υπολογισμός είναι πιθανότατα ακόμα μεγαλύτερος, αφού είναι χιλιάδες οι αγνοούμενοι, ενώ οι ισοπεδωτικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί και οι συστηματικές επιθέσεις στο σύστημα Υγείας καθιστούν αδύνατη την πλήρη καταγραφή όλων των θυμάτων.

                                            Εγκληματικές επιθέσεις στο «Ινδονησιακό» Νοσοκομείο

Μετά τις πολυήμερες τρομοκρατικές επιχειρήσεις του ισραηλινού κατοχικού στρατού στο νοσοκομείο «Αλ Σίφα» στην πόλη της Γάζας, στο επίκεντρο των επιθέσεων έχει μπει πλέον το «Ινδονησιακό» Νοσοκομείο.

Οι ισραηλινές δυνάμεις περικύκλωσαν με τανκς και βομβάρδισαν τη νύχτα της Κυριακής το νοσοκομείο, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους μέσα σε αυτό. Το ηλεκτρικό ρεύμα διακόπηκε μετά το χτύπημα της γεννήτριας του νοσοκομείου, αναγκάζοντας τους γιατρούς να χειρουργούν ασθενείς με φως από τα κινητά τηλέφωνα...

Η «πολιορκία» του νοσοκομείου συνεχίστηκε και χτες με δεκάδες θωρακισμένα οχήματα, ενώ ελεύθεροι σκοπευτές εμπόδιζαν τα ασθενοφόρα να φτάσουν στο νοσοκομείο, όπως κατήγγειλαν οι αρχές του παλαιστινιακού θύλακα. Επισημαίνουν επίσης ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έβαλαν στο στόχαστρο τον δεύτερο όροφο του νοσοκομείου, ο οποίος είναι ο μόνος που χρησιμοποιείται για την περίθαλψη τραυματιών, ενώ χιλιάδες εκτοπισμένοι άνθρωποι βρίσκουν καταφύγιο στο νοσοκομείο.

Καταγγέλλεται επίσης ότι οι ισραηλινές δυνάμεις χτύπησαν και σχολείο του ΟΗΕ δίπλα στο κτιριακό συγκρότημα του «Ινδονησιακού» Νοσοκομείου, όπου επίσης βρίσκονται εκατοντάδες άμαχοι.

Τις επιθέσεις στο νοσοκομείο καταδίκασε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδονησίας, Retno Marsudi.

                                                    Στο στόχαστρο όλα τα νοσοκομεία

Σε ό,τι αφορά στο νοσοκομείο «Αλ Σίφα», το οποίο δέχεται εδώ και μέρες επιθέσεις και εισβολή από τον κατοχικό στρατό, το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε χτες ότι παραμένουν σε αυτό περίπου 700 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 259 τραυματισμένοι ή ασθενείς. Αυτοί που παραμένουν «αντιμετωπίζουν μια τραγική κατάσταση, χωρίς νερό, ρεύμα ή φαγητό», πρόσθεσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Αντιπροσωπεία του ΠΟΥ που επισκέφθηκε το νοσοκομείο το Σάββατο επιβεβαίωσε την άθλια κατάσταση, ενώ υπογράμμισε ότι η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε αυτό έχουν υποστεί βαριά κατάγματα και ακρωτηριασμούς, εγκαύματα, τραύματα στον θώρακα και την κοιλιακή χώρα, ενώ 29 ασθενείς αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα και αδυνατούν να μετακινηθούν χωρίς βοήθεια. Στην είσοδο του νοσοκομείου «Αλ Σίφα» οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ αντίκρισαν έναν ομαδικό τάφο, όπου ενημερώθηκαν πως έχουν ενταφιαστεί περίπου 80 νεκροί.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, τραυματίες, κάποιοι ακρωτηριασμένοι, γυναίκες και παιδιά αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το νοσοκομείο, ακόμα και με τα πόδια, χωρίς τη συνδρομή ασθενοφόρων, κατευθυνόμενοι προς τη νότια Γάζα. Διεθνή ΜΜΕ όπως το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσαν ότι ο ισραηλινός στρατός έδωσε τελεσίγραφο για την εκκένωση του νοσοκομείου, με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις να το διαψεύδουν.

Την Κυριακή, επίσης, 31 πρόωρα μωρά εκκενώθηκαν από το νοσοκομείο «Αλ Σίφα». Τα 28 από αυτά μεταφέρθηκαν χτες στην Αίγυπτο, στο Αλ Αρίς, μέσω του περάσματος της Ράφα - με τα 12 από αυτά να μεταφέρονται στο Κάιρο λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής τους - ενώ 3 μωρά παρέμειναν στη νότια Γάζα για νοσηλεία.

Οπως επισημαίνει ο επικεφαλής του ΠΟΥ, «όλα τα μωρά αντιμετωπίζουν σοβαρές λοιμώξεις και άλλες καταστάσεις και χρειάζονται εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα».

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη βδομάδα, εξαιτίας της ισραηλινής επίθεσης και του αποκλεισμού διακόπηκε η λειτουργία των θερμοκοιτίδων και των ΜΕΘ στο «Αλ Σίφα», με αποτέλεσμα να πεθάνουν όλοι οι ασθενείς των ΜΕΘ και αρκετά νεογνά.

Η ΜΚΟ «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» (ΓΧΣ) κατήγγειλε ότι η κλινική της στην πόλη της Γάζας και οχήματά της δέχθηκαν επιθέσεις χτες το πρωί.

«Ενα ισραηλινό τανκ εθεάθη στον δρόμο. Τέσσερα αυτοκίνητα των ΓΧΣ κάηκαν. Ενα πέμπτο αυτοκίνητο, σταθμευμένο απέναντι, έσπασε σε δύο κομμάτια σαν να το συνέθλιψε βαρύ όχημα, ένα τανκ. Ολα τα αυτοκίνητα και η κλινική έφεραν εμφανώς το λογότυπο των ΓΧΣ», ανέφερε η οργάνωση.

Πρόσθεσε δε ότι τα ίδια αυτοκίνητα αποτελούσαν την αυτοκινητοπομπή των ΓΧΣ που δέχθηκε πυρά το Σάββατο, ενώ επιχειρούσε να εκκενώσει κόσμο από το νοσοκομείο «Αλ Σίφα», με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ανθρώπου.

                                  Μπαράζ πληγμάτων σε σχολεία του ΟΗΕ, ενώ αυξάνονται οι εκτοπισμένοι

Χτες στο μεταξύ, η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων Παλαιστινίων προσέγγισε τα 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους (σε σύνολο 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας).

Σχεδόν 900 χιλιάδες εκτοπισμένοι έχουν καταφύγει σε 154 εγκαταστάσεις της UNRWA σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Από τις 7 Οκτώβρη μέχρι σήμερα, 67 εγκαταστάσεις της UNRWA έχουν πληγεί από τις ισραηλινές επιθέσεις - παρότι έχουν δοθεί οι ακριβείς συντεταγμένες τους στον κατοχικό στρατό - ενώ έχουν σκοτωθεί 104 εργαζόμενοι του ΟΗΕ στη Γάζα, ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων εργαζομένων του Οργανισμού σε όλη την ιστορία του, σε οποιαδήποτε σύγκρουση στον κόσμο...

Ο γγ του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες δήλωσε την Κυριακή ότι είναι «βαθύτατα σοκαρισμένος από το γεγονός ότι δύο σχολεία του ΟΗΕ δέχθηκαν πλήγματα μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 24 ωρών στη Λωρίδα της Γάζας», με συνέπεια «τον θάνατο ή τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων, κυρίως γυναικών και παιδιών, καθώς αναζητούσαν καταφύγιο σε εγκαταστάσεις του ΟΗΕ».

Η UNRWA ανακοίνωσε ότι βομβαρδίστηκε σχολείο του ΟΗΕ στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλία, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 24 ανθρώπων, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι πιθανά πολύ μεγαλύτερος. Φρικτές είναι οι εικόνες που μεταδίδουν διεθνή δίκτυα, με πλήθος σωρών να κείτονται στους διαδρόμους. Το σχολείο στέγαζε περίπου 7.000 αμάχους, ενώ είχε χτυπηθεί ξανά από τον ισραηλινό στρατό στις 4 Νοέμβρη, με 12 νεκρούς τότε.

Αλλο ένα σχολείο του ΟΗΕ με χιλιάδες αμάχους χτυπήθηκε στην πόλη της Γάζας, με νεκρούς και τραυματίες, ενώ ισραηλινοί βομβαρδισμοί έπληξαν και τις περιοχές δύο σχολείων του ΟΗΕ στη νότια πόλη Χαν Γιούνες.

Χτες το απόγευμα, η κυβέρνηση του παλαιστινιακού θύλακα ανέφερε ότι 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινή επίθεση σε σχολείου του ΟΗΕ στον καταυλισμό Bureij, στην κεντρική Γάζα.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ21112023

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog