..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022

ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ - ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΚΙΝΔΥΝΟ Ο ΛΑΟΣ Παζαρεύουν τους S-300 για Ουκρανία

Ναι σε ανταλλάγματα αν η ελληνική κυβέρνηση στείλει τους S-300 στο Κίεβο δηλώνει η Ουάσιγκτον επιβεβαιώνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, τις σχετικές συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση, την οποία καλεί να αποφασίσει τι τελικά θα πράξει. Στο όλο θέμα παρενέβη τη Δευτέρα η Μόσχα χαρακτηρίζοντας εχθρική την αποστολή S-300 στην Ουκρανία.

Στις ΗΠΑ ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, για την αποστολή ελληνικών S-300 στην Ουκρανία δήλωσε πως «κάθε χώρα θα πρέπει να αποφασίσει μόνη της τι είναι σε θέση να προετοιμάσει και να παράσχει στην Ουκρανία. Και σίγουρα εκτιμούμε τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, έχει δείξει την υποστήριξή της. 

Υπήρξαν περιπτώσεις που μερικές φορές αναφερθήκαμε σε αυτές δημόσια. Ίσως θυμάστε ότι στις πρώτες μέρες αυτής της σύγκρουσης, η Σλοβακία πήρε την απόφαση να παράσχει το σύστημα αεράμυνας S-300 στην Ουκρανία. Ήμασταν σε θέση να υποστηρίξουμε τη διευκόλυνση αυτής της συνεισφοράς, καλύπτοντας τις ανάγκες της Σλοβακίας. Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου χώρες το κάνουν αυτό και δεν το συζητάμε δημοσίως, αλλά εξετάζουμε τρόπους μέσω της άμεσης παροχής βοήθειας για την ασφάλεια στην Ουκρανία, τα περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια που έχουμε παράσχει από την αρχή αυτή της κυβέρνησης ή σε ορισμένες περιπτώσεις τι μπορούμε να κάνουμε, τι μπορούμε να παρέχουμε σε άλλες χώρες, ώστε αυτές με τη σειρά τους να μπορούν να παρέχουν τον (αμυντικό) εξοπλισμό και τις προμήθειές τους στην Ουκρανία».

Με τα λεγόμενά του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδειξε σαφέστατα πως υπάρχει συνεννόηση μεταξύ ΗΠΑ, Ουκρανίας και χωρών, όπως και η Ελλάδα, που μπορούν να στείλουν συστήματα αεράμυνας στο Κίεβο με την παροχή κάποιων ανταλλαγμάτων. Επιπλέον η απάντηση του Νεντ Πράις δείχνει πως ίσως ήδη υπάρχει σχετική πρόταση στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει να αποφασίσει αν θα την κάνει δεκτή προκειμένου να σταλούν οι S-300 στην Ουκρανία.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε στις δηλώσεις του ότι είναι απόφαση των ίδιων των κρατών τι θα πράξουν, λέγοντας ότι «πάντα παραπέμπουμε στις (σχετικές) χώρες σε ό,τι έχει να κάνει με οποιαδήποτε συνεισφορά που κάνουν ή που ενδέχεται να κάνουν στην αυτοάμυνα της Ουκρανίας, αλλά σίγουρα αναγνωρίζουμε τη βαθιά απειλή που αντιμετωπίζει η Ουκρανία από αέρος και αυτό είναι κάτι που το αναγνωρίζουν και οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται φυσικά και η Ελλάδα. Είναι πάντα ένα θέμα συζήτησης όταν μιλάμε με τους Ουκρανούς εταίρους μας σχετικά με το τι χρειάζονται για να προστατεύσουν από αέρος τους ανθρώπους και τη χώρα τους. Ήταν ένα θέμα συζήτησης στην υπουργική διάσκεψη του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι που έγινε στα τέλη του περασμένου μήνα. Και έτσι, συνεχίζουμε να αναζητούμε τρόπους μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για να βοηθήσουμε καλύτερα και αποτελεσματικότερα την Ουκρανία να προστατεύσει τον πληθυσμό και να προστατεύσει την ευρύτερη υποδομή της από αυτού του είδους τις επιθέσεις».

                19 φορτία σε 19 μέρες από την Αλεξανδρούπολη!

Αυτά κι ενώ συνεχίζεται «κανονικά» η όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, με «στρατηγικό κόμβο» την Αλεξανδρούπολη.

Χτες ολοκληρώθηκε η τελευταία επιχείρηση μεταφοράς στρατιωτικού υλικού των ΗΠΑ μέσω της Αλεξανδρούπολης, κατά την οποία 19 συρμοί φορτωμένοι με στρατιωτικά οχήματα και άλλο πολεμικό αναχώρησαν μέσα σε διάστημα 19 ημερών προς τη μεθόριο του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία.

«Καθώς το τελευταίο τρένο που αποστείλαμε από το λιμάνι πλησιάζει στον προορισμό του, ολοκληρώνεται η τελευταία για εφέτος επιχείρηση προώθησης στρατιωτικού υλικού στην Ευρώπη. 19 σιδηροδρομικά δρομολόγια σε χρονικό διάστημα 19 ημερών, πέραν των οδικών και των προωθήσεων προς ΗΠΑ! Ο σιδηρόδρομος αποτελεί για τον λιμένα της Αλεξανδρούπολης στρατηγικό βραχίονα και μέσο πρόσβασης σε κάθε σημείο της βόρειας και ανατολικής Ευρώπη!», έγραψε σε ανάρτησή του «πανηγυρίζοντας» ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Δεκέμβρη, ένα από τα τρένα που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις μεταφοράς υλικού των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, είχε εκτροχιαστεί λίγο έξω από το λιμάνι της πόλης, στην περιοχή του Γαλλικού Σταθμού, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής, που βλέπουν διαρκώς να μετακινείται πολεμικό υλικό, ενώ κανένας δεν είναι ενήμερος για το περιεχόμενο των κλειστών κοντέινερ που διασχίζουν τον αστικό ιστό της Αλεξανδρούπολης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα φορτία του θανάτου βάζουν όλο και πιο μέσα τον λαό της περιοχής στο «στόχαστρο» των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ) ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog