..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ Για κίνδυνο «καρδιακής προσβολής» της οικονομίας μιλά ο Σύνδεσμος Χημικών Βιομηχανιών

Ζητά να μειωθεί το φυσικό αέριο προς τα νοικοκυριά υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων

Πηγή: Associated Press
 Έντονη είναι η ανησυχία στη Γερμανία και γενικότερα στην ΕΕ για τις καταστροφικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες που μπορεί να έχει το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής της ροής φυσικού αερίου, μετά και την απόφαση της Ρωσίας να διακόψει την παροχή μέσω του «Nord Stream 1», επικαλούμενη «εργασίες συντήρησης» του αγωγού.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του προέδρου του Συνδέσμου Χημικών Βιομηχανιών (VCI), Κρίστιαν Κούλμαν, ο οποίος, σε συνέντευξή του στη «Süddeutsche Zeitung», έκανε λόγο για κίνδυνο «καρδιακής προσβολής» της γερμανικής οικονομίας.

«Σε περίπτωση πλήρους διακοπής της ροής αερίου, φοβάμαι "καρδιακή προσβολή" για τη γερμανική οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας μας», είπε χαρακτηριστικά. Όπως εξήγησε, χωρίς φυσικό αέριο η Γερμανία θα έμενε χωρίς χημικά προϊόντα, τα οποία χρησιμοποιούνται στο 90% όλων των παραγωγικών διαδικασιών. Οι συνέπειες για τους εργαζόμενους θα ήταν σοβαρές και θα υπήρχε κίνδυνος «μιας κακής κρίσης, επίσης οικονομικά και κοινωνικά».

Μάλιστα, ο ίδιος επιχειρηματολόγησε υπέρ του περιορισμού του δικαιώματος των πλατιών λαϊκών στην απρόσκοπτη πρόσβαση στην Ενέργεια. Συγκεκριμένα ισχυρίστηκε ότι η εξασφάλιση θέσεων εργασίας και επομένως εισοδήματος είναι πολύ σημαντικότερη για τις οικογένειες «από την πλήρη εξασφάλιση ιδιωτικών προμηθειών φυσικού αερίου» και διερωτήθηκε: «Ποιο είναι το όφελος αν τα νοικοκυριά συνεχίσουν να παίρνουν φυσικό αέριο, αλλά δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν για αυτό;».

Παράλληλα ο Κούλμαν, στο όνομα της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, ζήτησε να τσακιστούν οι αντιδράσεις στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών: «Πρέπει να περιορίσουμε γρήγορα και με το "τσεκούρι" το δικαίωμα των πολιτών να εναντιώνονται σε τέτοια έργα. Διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να επεκτείνουμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας τόσο γρήγορα όσο σχεδιάζουμε», είπε.

                                                  Ανησυχία και στην ΕΕ

Ανάλογες ανησυχίες εκφράστηκαν σήμερα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, προσερχόμενος στο Eurogroup παραδέχτηκε ότι μια ενδεχόμενη περικοπή στη ροή του φυσικού αερίου, δεν θα έφερνε συνέπειες μόνο στην ανάπτυξη, αλλά μια γενικότερη δύσκολη κατάσταση.

«Προετοιμαζόμαστε. Στις 20 Ιουλίου η Επιτροπή θα παρουσιάσει την πρότασή της για την αντιμετώπιση αυτής της έκτακτης κατάστασης», ανέφερε ο Π. Τζεντιλόνι. Υπενθύμισε, επίσης, ότι στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της η Επιτροπή είχε συμπεριλάβει ένα δυσμενές σενάριο με προβλήματα παροχής φυσικού αερίου, βάσει του οποίου η ανάπτυξη φέτος θα ήταν αρνητική. «Αυτή τη στιγμή δεν βρισκόμαστε στο δυσμενές σενάριο, αλλά οι κίνδυνοι να πάμε προς τα εκεί αυξάνονται», δήλωσε ο Π. Τζεντιλόνι.

Στις 13 Ιούλη η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις ενδιάμεσες προβλέψεις της για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στην ΕΕ. Ερωτηθείς αν η ενεργειακή κρίση επηρεάζει τις οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής, ο Π. Τζεντιλόνι απάντησε ότι η αύξηση στις τιμές της Ενέργειας επηρεάζουν τον πληθωρισμό, ενώ παράλληλα παραδέχτηκε ότι οι περικοπές της προσφοράς και οι πραγματικές ελλείψεις εφοδιασμού στην Ενέργεια θα μπορούσαν να αλλάξουν την εικόνα της -προς το παρόν- «μειωμένης» και «βραδείας» ανάπτυξης. 

Ανέφερε ότι «δεν είμαστε σε αρνητικό έδαφος αυτή τη στιγμή», όσον αφορά την ανάπτυξη.

902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog