..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

Πότε ρωτήθηκε ο Ουκρανικός λαός να μπει..... στο ΝΑΤΟ;;;;;;;

«Αν ο λαός της Ουκρανίας θέλει να μπει η χώρα του στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ποιος έχει το δικαίωμα να του το απαγορεύσει;» 

Αυτό το επιχείρημα ακούμε συχνά από τους εκπροσώπους και υπερασπιστές της ευρωΝΑΤΟικής πλευράς στον πόλεμο στην Ουκρανία και της εμπλοκής της χώρας μας σε αυτόν. Δεν έχουμε υπόψη μας πότε ρωτήθηκε ο λαός της Ουκρανίας για τα παραπάνω (εκτός αν εννοούν το πραξικόπημα του 2014, που βαφτίζουν «επανάσταση»). 

Ξέρουμε όμως ότι τέτοιες μέρες, το 1991, στις 17 Μάρτη, ρωτήθηκε, όπως και οι άλλοι λαοί της ΕΣΣΔ, για το αν θέλει να διατηρηθεί η Ενωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών ή όχι. Σε εκείνο το δημοψήφισμα ψήφισαν συνολικά 148,5 εκατομμύρια πολίτες (συμμετοχή 79,5%) και υπέρ της διατήρησης της ΕΣΣΔ τάχθηκαν 113,5 εκατομμύρια, το 77,85% όσων ψήφισαν. 

Οσον αφορά τον λαό της Ουκρανίας συγκεκριμένα, ψήφισαν στο δημοψήφισμα 22,1 εκατομμύρια άνθρωποι και υπέρ της διατήρησης της ΕΣΣΔ τάχθηκε το 71,5%.

Βέβαια, τα πράγματα είχαν πάρει ήδη την τροπή τους, η αντεπανάσταση βρισκόταν ήδη στο τελικό της στάδιο και τον Δεκέμβρη της ίδιας χρονιάς υπογράφηκε η διάλυση της ΕΣΣΔ από τους Προέδρους της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας.

 Αντί, δηλαδή, να γίνει αυτό που ήθελαν οι λαοί και για το οποίο εκφράστηκαν, έγινε αυτό που ήθελε η ανερχόμενη αστική τάξη της Ρωσίας και των άλλων χωρών, οι πολιτικοί της εκπρόσωποι και φυσικά οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η τότε ΕΟΚ. 

Ας αφήσουν, λοιπόν, την επιλεκτική τους ευαισθησία για τη θέληση του ουκρανικού και των άλλων λαών, γιατί έχουμε δει πολλές φορές πόσο την υπολογίζουν. 

Αλήθεια, όμως, μήπως ξέρουν να μας πουν τι θέση πήρε και τι ρόλο έπαιξε στα γεγονότα της εποχής ο... «θανάσιμος» εχθρός τους, Βλ. Πούτιν;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog