..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Κυριακή 13 Μαρτίου 2022

Κίνα: Η φιλία μας με την Ρωσία είναι ισχυρή σαν βράχος.....

 Η Κίνα «ανασκουμπώνεται» σε όλα τα επίπεδα

Την ετοιμότητά του «να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει αποφασιστικά τα έννομα συμφέροντα και δικαιώματα των κινεζικών επιχειρήσεων και οντοτήτων» διαμήνυσε το Πεκίνο, καθώς η αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας οξύνεται αμείωτα, με όλο και περισσότερες προεκτάσεις που δείχνουν την άμεση σύνδεσή της με την ευρύτερη κόντρα για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Συνεχίζοντας να απορρίπτει την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με το επιχείρημα ότι αυτές «θα ζημιώσουν όλες τις πλευρές», η Κίνα προειδοποίησε τις ΗΠΑ «να λάβουν σοβαρά υπόψη τους την ανησυχία της Κίνας και να εμποδίσουν την παραβίαση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της», μετά τις δηλώσεις μιας σειράς Αμερικανών αξιωματούχων ότι αν το Πεκίνο «δεν συμμορφωθεί» με τις κυρώσεις των Δυτικών, θα υπάρξουν αντίμετρα. 

 

Την ίδια στιγμή, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε μες στη βδομάδα ότι «Κίνα και Ρωσία διατηρούν σταθερή συνεργασία στον ενεργειακό τομέα», ότι η φιλία Κίνας - Ρωσίας είναι «ισχυρή σαν βράχος» και «ανεξαρτήτως του πόσο δυσοίωνη είναι η διεθνής κατάσταση, τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία θα διατηρήσουν τη στρατηγική αποφασιστικότητά τους και θα εξακολουθήσουν να προχωρούν προς την ολοκληρωμένη στρατηγική συνεργασία».

             ΡΩΣΙΑ: 30ετές συμβόλαιο Gazprom - CNPC για την τροφοδοσία της Κίνας με αέριο

Στο μεταξύ, η Κίνα ανακοίνωσε νέα αύξηση των στρατιωτικών της δαπανών (κατά 7,1%), ενώ ο Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, δήλωσε ότι η χώρα «πρέπει να καταστήσει πιο περιεκτικό το σώμα των στρατιωτικών νόμων και ρυθμίσεων που περιλαμβάνουν ξένες χώρες, ώστε να προστατεύει καλύτερα τα εθνικά της συμφέροντα».

Την ίδια στιγμή, ο Σι είχε ταυτόχρονη συνομιλία με τους ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας, Εμ. Μακρόν και Ολαφ Σολτς, αντίστοιχα, στους οποίους τόνισε ότι η Κίνα στηρίζει τις χώρες τους «στην προώθηση ενός ισορροπημένου, αποτελεσματικού και βιώσιμου πλαισίου για την ασφάλεια στην Ευρώπη, για τα δικά της συμφέροντα και τη δική της διαρκή ασφάλεια» και «μέσα από τη διατήρηση της στρατηγικής αυτονομίας» της Ευρώπης.

                   «Μακροπρόθεσμες αποφάσεις» ετοιμάζει το ΝΑΤΟ

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, από την Αττάλεια όπου βρέθηκε την Παρασκευή, είπε ότι «πρέπει να πάρουμε μακροπρόθεσμες αποφάσεις», τονίζοντας μάλιστα ειδικά ότι «πρέπει να δούμε τι πρέπει να κάνουμε στη Μεσόγειο. Αυτή είναι μια διαδικασία που συνεχίζεται».

Αναφερόμενος στη Σύνοδο που θα γίνει στη Μαδρίτη τον Ιούνη χαρακτήρισε τη «Στρατηγική Πυξίδα» που θα συζητηθεί «πολύ σημαντική» και τόνισε: «Θα αξιολογήσουμε πώς Κίνα και Ρωσία δουλεύουν μαζί (...) Σήμερα ζούμε σε έναν πιο επικίνδυνο κόσμο. Πρέπει να επαναξιολογήσουμε τη συλλογική μας ασφάλεια...».

Σημειωτέον, ο Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε την Τουρκία «κρίσιμο σύμμαχο» και την ευχαρίστησε για τη συμβολή της στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας. Την ίδια στιγμή, είπε ότι συζήτησε και με τον ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, λέγοντας ότι «περιμένουμε όλοι μας οι εταίροι να επιβάλουν κυρώσεις (στη Ρωσία)». Κατέληξε ότι «και η Τουρκία έχει έναν ρόλο να διαδραματίσει γι' αυτό».

       «Εκκλήσεις» για πιο γρήγορη επέκταση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια

Ενδεικτική είναι εξάλλου και η συζήτηση στη στενή μας «γειτονιά», τα Βαλκάνια, όπου οι εξελίξεις αναζωπυρώνουν «εκκλήσεις» υπέρ της ταχύτερης διεύρυνσης του ΝΑΤΟ.

Μετά την ανακοίνωση για ενίσχυση της EUFOR στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη (Β-Ε) και τις προτάσεις για άμεση «στάθμευση» και καθαρά ΝΑΤΟικής δύναμης στη χώρα, είναι σχεδόν καθημερινές οι «εκκλήσεις» συμμάχων των ΗΠΑ για επιτάχυνση της επέκτασης του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός, Α. Κούρτι, είπε ότι «καθώς οι Ρώσοι επιδιώκουν νέες συγκρούσεις, τα Δυτικά Βαλκάνια γενικά αλλά και ειδικά το Κόσοβο κινδυνεύουν (...) Παλιότερα ο Ρώσος Πρόεδρος αναφερόταν σε μας μια φορά τον μήνα. Τώρα το κάνει αρκετές φορές τη βδομάδα». Σε απάντηση, ανέφερε, πρέπει να γίνει πιο εύκολη και γρήγορη η διαδικασία ένταξης νέων μελών στο ΝΑΤΟ. Μάλιστα, ανακοινώθηκε η συγκρότηση «Διαθεσμικής Ομάδας Εργασίας» με στόχο την επιτάχυνση της ένταξης του Κοσόβου στον «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» του ΝΑΤΟ.

Την Πέμπτη, ο νέος υπουργός Αμυνας της Βουλγαρίας, Ντρ. Ζάκοφ (που διορίστηκε προ 10ημέρου επειδή ο προκάτοχός του αρνιόταν να μιλήσει για «ρωσική εισβολή στην Ουκρανία») είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λ. Οστιν, στην οποία - σύμφωνα με το Πεντάγωνο - «επιβεβαίωσαν την εντεινόμενη διμερή στρατηγική εταιρική σχέση και αντάλλαξαν απόψεις για τον απρόκλητο και προμελετημένο πόλεμο της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία». Συζήτησαν δε για «τα σχέδια της Βουλγαρίας να σχηματίσει μία υπό βουλγαρική διεύθυνση πολυεθνική δύναμη κρούσης στο έδαφός της», με φόντο τη συζήτηση που «φούντωσε» πριν ακόμα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία για το αν τελικά η Βουλγαρία θα δεχόταν να φιλοξενήσει ΝΑΤΟική δύναμη στην επικράτειά της.

Ηδη 4 πολεμικά αεροσκάφη και 130 στρατιώτες της Ισπανίας «υποστηρίζουν» την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βουλγαρίας, ενώ δρομολογείται και η ανάπτυξη 8 μαχητικών αεροσκαφών και 200 στρατιωτών της Ολλανδίας στο ίδιο πλαίσιο.

Στις αρχές της βδομάδας, ο πρωθυπουργός, Κιρίλ Πετκόφ, είπε ότι η κυβέρνησή του θα ζητήσει εξαίρεση από ένα εμπάργκο στο ρωσικό αέριο. Πάντως, στα τέλη της προηγούμενης, ο ίδιος είπε ότι «η χώρα μας έχει γίνει ένας πολύ προβλέψιμος και ισχυρός υποστηρικτής» στις αποφάσεις ΝΑΤΟ και ΕΕ, καταλήγοντας ότι «η Βουλγαρία δεν είναι πια μια "ήπια χώρα" που επιλέγει ενέργειες μόνο εξισορροπητικές».

πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 12-13/2022 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog