..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022

Στο κάδρο των Ρωσοουκρανικών διενέξεων και η.... Ελλάδα.

Οσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να παρουσιάσει τη χτεσινή έκτακτη επίσκεψη Δένδια στην Ουκρανία ως «εθιμοτυπική», οι εξελίξεις στην περιοχή και η συνολικότερη διαμάχη ΝΑΤΟ - Ρωσίας δεν αφήνουν αμφιβολίες ότι υπάρχουν και βαθύτερες προεκτάσεις.

Ο ΝΑΤΟικός σχεδιασμός τοποθετεί την Ελλάδα στο σημείο όπου τέμνονται τρεις «κύκλοι» μεγάλου ενδιαφέροντος για την ευρωατλαντική συμμαχία. Ενας από αυτούς καλύπτει τα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη, τη Μαύρη Θάλασσα και την Κασπία. Δηλαδή ορισμένα από τα πιο «καυτά» σημεία όπου ξεδιπλώνεται σήμερα ο ανταγωνισμός με τη Ρωσία.

Γι' αυτό άλλωστε οι ΝΑΤΟικές βάσεις και άλλες υποδομές στη χώρα μας, που έχουν τις «κάννες» τους στραμμένες προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, πολλαπλασιάζονται τα τελευταία χρόνια, σε συνάρτηση με τις αμερικανοΝΑΤΟικές αποστολές και συνεκπαιδεύσεις όπου συμμετέχουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, στο πλαίσιο της πολεμικής προπαρασκευής στην περιοχή.

Για παράδειγμα, δεν έχουν περάσει παρά λίγοι μήνες απ' όταν ολοκληρώθηκε μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ στην Ανατ. Ευρώπη, με σενάρια σύγκρουσης αν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία ή σε κάποια άλλη χώρα.

Ο μεγαλύτερος όγκος των αμερικανικών στρατευμάτων που προωθήθηκαν στα πεδία της «πρόβας πολέμου» πέρασε από την Αλεξανδρούπολη, το αναβαθμισμένο ορμητήριο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο της ελληνοαμερικανικής «Στρατηγικής Συμφωνίας», που έχει τη σφραγίδα και της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης.

Τον κρίσιμο ρόλο της Αλεξανδρούπολης αλλά και της Σούδας στον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό απέναντι στη Ρωσία επιβεβαιώνουν με κάθε αφορμή Αμερικανοί αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, τοποθετώντας την Ελλάδα στο κάδρο μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής κλιμάκωσης με επίκεντρο την Ουκρανία.

Χαρακτηριστικά, ο πρώην ανώτατος συμμαχικός διοικητής Ευρώπης του ΝΑΤΟ, Τζ. Σταυρίδης, δήλωνε το περασμένο Σάββατο ότι «η Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας μέλος της Συμμαχίας (...) Συμμετείχε καθοριστικά στις επιχειρήσεις της (...) Είμαι σίγουρος ότι αυτό θα συνεχιστεί», σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να διατεθούν για επιχειρησιακούς σκοπούς οι βάσεις της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης αν υπάρξει κλιμάκωση στην Ουκρανία.

Για το ίδιο θέμα, ο επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ διαβεβαίωνε την ίδια μέρα σε συνέντευξή του ότι «αναγνωρίζουμε πλήρως τα σημαντικά στρατηγικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας», προσθέτοντας διπλωματικά ότι «δεν είναι συνετό να μιλάμε δημόσια για πιθανές κινήσεις τακτικής».

Είναι φανερό δηλαδή ότι η Ουκρανία όχι μόνο δεν «κείται μακράν», αλλά η ελληνική κυβέρνηση, για λογαριασμό της αστικής τάξης της χώρας και με τη στήριξη των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και άλλων κομμάτων, αναλαμβάνει ρόλο, τόσο διπλωματικά όσο και στρατιωτικά, στην αντιπαράθεση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία. Αυτό επιβεβαιώνουν τόσο η «ετοιμότητα» στην οποία βρίσκονται οι βάσεις στην Ελλάδα όσο και η κινητικότητα που αναπτύσσει η ελληνική διπλωματία για λογαριασμό του ΝΑΤΟ.

Καθόλου τυχαία, ο Ν. Δένδιας επισκέφτηκε χτες στην Ουκρανία τα γραφεία της Ειδικής Αποστολής Επιτήρησης του ΟΑΣΕ, γεγονός που χαιρέτισε ένθερμα ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, ως «ένα σημαντικό και πολύ ευπρόσδεκτο μήνυμα υποστήριξης για το σημαντικό έργο της Ειδικής Αποστολής στην Ουκρανία».

Οι εξελίξεις στην περιοχή είναι ραγδαίες και τίποτα καλό δεν προμηνύουν για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς. Η Ρωσία προειδοποιεί για την αξιοποίηση της Αλεξανδρούπολης από τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς και την εντάσσει στους πιθανούς στόχους, αν η κατάσταση οξυνθεί. Το ίδιο ισχύει και για τις ΝΑΤΟικές ναυτικές δυνάμεις που περιπολούν στη Μαύρη Θάλασσα, όπου επίσης συμμετέχει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Η κυβέρνηση και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις του ευρωατλαντικού τόξου, που παρουσιάζουν την εμπλοκή σ' αυτούς τους επικίνδυνους σχεδιασμούς ως εγγύηση τάχα για την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή, αναλαμβάνουν τεράστια ευθύνη. Εκθέτουν τον λαό σε μεγάλους κινδύνους για συμφέροντα ξένα προς τα δικά του και καλλιεργούν εφησυχασμό, όταν στην περιοχή σιγοκαίει το φιτίλι του πολέμου.

Ηρθε λοιπόν η ώρα να απαντήσει ο λαός, πριν είναι πολύ αργά! Να διεκδικήσει μαζικά, οργανωμένα, μαχητικά, απ' άκρη σ' άκρη της χώρας να κλείσουν τώρα οι ΝΑΤΟικές βάσεις, να επιστρέψουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις από κάθε είδους αποστολή των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. 

Να απεμπλακεί η χώρα από τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, που τη μετατρέπει σε θύτη άλλων λαών και τον ελληνικό λαό σε θύμα των ανταγωνισμών που οξύνονται.

από την στήλη του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ η άποψή μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog