..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

ΣΧΟΛΕΙΑ «Ετοιμη» και «ικανοποιημένη» η κυβέρνηση, που δεν έχει λάβει μέτρα προστασίας

Περισσότερα από 25.000 κρούσματα μαθητών και εκπαιδευτικών έχουν καταγραφεί σε δυο μέρες

 Να ...βλογάει τα γένια της συνεχίζει η κυβέρνηση, επιμένοντας ότι «το άνοιγμα των σχολείων έχει πετύχει». Την ίδια στιγμή, η άρνησή της να λάβει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και των μορφωτικών δικαιωμάτων προκαλεί όλο και μεγαλύτερη ανησυχία και οργή σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Στη λογική της «ατομικής ευθύνης» και της «εξοικονόμησης», η κυβέρνηση παρέχει ως μοναδικό μέτρο την «αυτοδιάγνωση», η οποία στην πραγματικότητα διαπιστώνει τη διασπορά, που θα συνεχίζεται όσο στις σχολικές μονάδες θα ισχύουν τα «πρωτόκολλα» υπερμετάδοσης και οι μαθητές στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλο σε τάξεις - κλουβιά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα self tests που έγιναν σε μαθητές και εκπαιδευτικούς πριν από τη χτεσινή προσέλευση στο σχολείο εντοπίστηκαν σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας 9.688 κρούσματα, εκ των οποίων περίπου 1.000 αφορούν εκπαιδευτικούς και τα υπόλοιπα μαθητές. Δηλαδή περίπου 9.700 μαθητές και εκπαιδευτικοί που προχτές ήταν στα σχολεία, στη συνέχεια διαγνώστηκαν θετικοί... Θυμίζουμε ότι πριν από το πρώτο κουδούνι μετά τις γιορτές είχαν εντοπιστεί 15.547 θετικά self tests, δηλαδή σε δυο μέρες τα σχολεία μετράνε 25.000 κρούσματα.

Επιχειρώντας να απαντήσει στην εύλογη ανησυχία που δημιουργείται, η κυβέρνηση διευκρινίζει μέσω του υπουργείου Υγείας ότι «όσοι έχουν αρνητικό τεστ αντιγόνου δεν μεταδίδουν», ενώ προχωρά και στην «επιστημονική» διαπίστωση ότι «δεν εμφανίζονται όλοι οι θετικοί ταυτόχρονα. Η επώαση της νόσου δεν έχει κοινή ημερομηνία έναρξης, άρα λογικό είναι να μην εμφανιστούν ταυτόχρονα. Ανά πάσα στιγμή μπορούν να υπάρχουν θετικά self tests»...

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πραγματικότητα ο αριθμός εκπαιδευτικών και μαθητών που απουσιάζουν από τις σχολικές αίθουσες είναι αρκετά μεγαλύτερος, καθώς πέρα από τα self tests υπήρχαν εκπαιδευτικοί και μαθητές που ήδη νοσούσαν, άλλοι που βρίσκονται σε καραντίνα επειδή ήρθαν σε επαφή με κρούσμα, ή μαθητές που οι γονείς τους δεν τους έχουν στείλει στο σχολείο, καθώς η έλλειψη μέτρων προστασίας τους δημιουργεί ανησυχία.

Εξάλλου, για να περιοριστεί η έκταση της πανδημίας μέσα στα σχολεία δεν αρκεί η διαπίστωση της μεγάλης διασποράς. Χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα, όπως αυτά που διεκδικούν εδώ και δύο χρόνια γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί και τα οποία απορρίπτονται ως «κοστοβόρα» από την κυβέρνηση: Αραίωση μαθητών στις τάξεις, κατάργηση των συγχωνεύσεων, προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας, δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ για όλους με ευθύνη του ΕΟΔΥ κ.λπ.

                              «Ετοιμη» και «ικανοποιημένη» η κυβέρνηση

«Το άνοιγμα των σχολείων έχει πετύχει. Βασίστηκε η απόφαση αυτή σε ένα πολύ καλά μελετημένο σχέδιο», ισχυρίστηκε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό.

Το «καλά μελετημένο» σχέδιο της κυβέρνησης, βέβαια, προέβλεπε ότι τα κενά των νοσούντων εκπαιδευτικών θα καλυφθούν από αναδιάταξη δυναμικού, τη στιγμή που αυτά τα κενά έρχονται να προστεθούν σε ήδη υπάρχοντα που ακόμα και μέχρι τις γιορτές δεν είχαν καλυφθεί. Το υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει σε προσλήψεις τριμηνιτών αναπληρωτών από την ερχόμενη βδομάδα, ενώ ισχυρίζεται προκλητικά - διά στόματος Αλ. Κόπτση, γενικού γραμματέα του υπουργείου - ότι «δεν μπορούσες να πάρεις νωρίτερα εκπαιδευτικούς τους οποίους θα είχες να κάθονται στο γραφείο και αν προκύψει θέση να την καλύψουν». Φαίνεται ότι για την κυβέρνηση τα χιλιάδες κενά που ήδη υπήρχαν, και δεν σχετίζονταν με την πανδημία, δεν χρήζουν κάλυψης...

«Τα μαθήματα στις τάξεις γίνονται κανονικά», ισχυρίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ και ο Αλ. Κόπτσης σε συνέντευξή του είπε ότι «έχουμε διαρθρώσει ένα πρόγραμμα αναπλήρωσης των κενών σε επίπεδο σχολικής εβδομάδας, σε επίπεδο διεύθυνσης, γι' αυτό και χθες δεν παρουσιάστηκε καμία αρρυθμία»...

                                                           Οδηγίες για τα σχολεία

Σύμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες του ΕΟΔΥ για τα σχολεία, όπως δημοσιοποιήθηκαν χτες, διευκρινίζεται ότι σε περίπτωση θετικού self test σε μαθητή, εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό, προκειμένου να εκδοθεί πιστοποιητικό νόσησης δεν χρειάζεται PCR (μοριακός έλεγχος) αλλά rapid. Για τους δε ανεμβολίαστους ή μη νοσήσαντες εντός 3μήνου εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό απαιτείται και PCR για έκδοση πιστοποιητικού νόσησης.

Για την επιστροφή στο σχολείο, ύστερα από 5 μέρες μετά το θετικό τεστ, για τους συμπτωματικούς απαιτούνται απυρεξία 24 ωρών και άνω και βελτίωση συμπτωμάτων. Αν πρόκειται για μαθητές και εμβολιασμένο προσωπικό θα πρέπει να έχουν αρνητικό self test την 6η μέρα, ενώ ανεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες εντός 3μήνου εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό πρέπει να έχουν αρνητικό rapid test την 6η΄μέρα. Αντίστοιχα είναι τα μέτρα και για τους ασυμπτωματικούς.

Για την επιστροφή στο σχολείο μετά από νόσηση, γονείς και εκπαιδευτικοί θα πρέπει να πληρώσουν και για μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (ΚΝ95, Ν95, FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον 10 μέρες από το θετικό τεστ ή την έναρξη των συμπτωμάτων..

πηγή ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 12012022        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog