..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

ΒΡΕΤΑΝΙΑ – ΕΕ Διαμάχη και για το εμβόλιο κατά της πανδημίας

Φορτηγό με παρτίδες του εμβολίου βγαίνει απο το εργοστάσιο της Pfizer στο Βέλγιο με κατεύθυνση την Βρετανία
Πηγή: Associated Pres

Η σφοδρή ενδοαστική διαμάχη που μαίνεται μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ, με αφορμή το Brexit, αποτυπώνεται ανοικτά πλέον και στην υπόθεση του εμβολίου κατά της πανδημίας SARS-CoV-2. Η σπουδή της Βρετανικής κυβέρνησης να εμφανιστεί ως πρωτοπόρα στην καταπολέμηση της πανδημίας, με την έγκριση του εμβολίου των εταιριών BioΝtech/Pfizer και με κύριο σημείο την δήλωση του Βρετανού υπουργού Υγείας Ματ Χάνκοκ ότι το Brexit ευνόησε την άμεση έγκριση του εμβολίου, προκάλεσε την αντίδραση χωρών της ΕΕ, με προεξάρχουσα την Γερμανία.

«Ενώ έως και τις αρχές της φετινής χρονιάς ήμασταν μέλη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), χάρη στο Brexit μπορέσαμε να πάρουμε μια απόφαση βασισμένη στις βρετανικές ρυθμιστικές αρχές και όχι με το ρυθμό των Ευρωπαίων, που προχωρούν πιο αργά», είπε ο Ματ Χάνκοκ. «Κάνουμε όλοι τους ίδιους ελέγχους ασφαλείας και ακολουθούμε τις ίδιες διαδικασίες, όμως καταφέραμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία χάρη στο Brexit», ανέφερε, πυροδοτώντας όπως όλα δείχνουν τα αντανακλαστικά της αστικής τάξης της ΕΕ.

Το Βερολίνο έσπευσε να εκφράσει την δυσαρέσκειά του για την ταχύτητα έγκρισης του εμβολίου κατά του κορονοϊού, την ώρα που σχεδιάζει την παράταση του μερικού lockdown τουλάχιστον μέχρι τις 10 Γενάρη. «Αυτή είναι η δική μας βάση, από την οποία δεν θα απομακρυνθούμε ούτε στην πανδημία», δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ, παραπέμποντας στις διαδικασίες έγκρισης των εμβολίων που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τις ευρωπαϊκές διαδικασίες υπερασπίστηκε και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, δηλώνοντας ότι «το θέμα δεν είναι να είναι κανείς πρώτος, αλλά να έχουμε ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο». Η διαδικασία ωστόσο, τόνισε, πρέπει να προχωρήσει «όσο το δυνατόν ταχύτερα». Ανέφερε επίσης ότι η επιτυχία δεν είναι και τόσο... βρετανική, δεδομένου ότι η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech «χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ».

O υπουργός Ανάπτυξης της Βρετανίας, Άλοκ Σαρμά έγραψε στο Twitter ότι «η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα που χορηγεί το εμβόλιο και τα επόμενα χρόνια θα θυμόμαστε αυτή τη στιγμή ως την ημέρα που το Ηνωμένο Βασίλειο ανέλαβε το βάρος της ανθρωπότητας απέναντι σε αυτήν την ασθένεια». Στον βρετανό υπουργό, έσπευσε να απαντήσει ο γερμανός πρέσβης στο Λονδίνο, Αντρέας Μιχαέλις, γράφοντας και αυτός στο Twitter: «Γιατί είναι τόσο δύσκολο να αναγνωρίσει κανείς αυτό το βήμα προς τα εμπρός ως μια θαυμάσια διεθνή προσπάθεια και επιτυχία;» Παρότι η γερμανική εταιρία Biontech συνέβαλε αποφασιστικά στην δημιουργία του εμβολίου, δεν πρόκειται για εθνικό θέμα, αλλά για ευρωπαϊκό και διατλαντικό, πρόσθεσε ο γερμανός διπλωμάτης.

Την βρετανική «σπουδή» καταδίκασε και ο ειδικός για θέματα Υγείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πέτερ Λίζε, λέγοντας ότι «μια πιο ενδελεχής εξέταση είναι καλύτερη από μια βιαστική έγκριση έκτακτης ανάγκης». Ο Π. Λίζε, ιατρός ο ίδιος, περιέγραψε την τόσο γρήγορη έγκριση ως «προσπάθεια να αποπροσανατολισμού από τις αποτυχίες της κυβέρνησης Τζόνσον στην κρίση του κορονοϊού».

Για «ευφορία εμβολίων» έκανε λόγο από την πλευρά του ο επικεφαλής της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολίων (Stiko) Τόμας Μέρτενς, ο οποίος, μιλώντας στην Rheinische Post, προειδοποίησε ότι «θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για την ακριβή εξέταση των στοιχείων που απαιτούνται για την έγκριση», ενώ τόνισε ότι ο εμβολιασμός του συνόλου του πληθυσμού στην Γερμανία δεν θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021. «Ακόμη και εάν μπορούμε να εμβολιάζουμε 150.000-200.000 άτομα την ημέρα, θα χρειαστούν 100 μέρες για να εμβολιαστούν έως 15 εκατομμύρια άνθρωποι», διευκρίνισε ο Τ. Μάρτενς. Η δήλωση του φανερώνει πως το εμβόλιο δεν αποτελεί από μόνο του λύση χωρίς τη θωράκιση των συστημάτων Υγείας, που είναι στο «κόκκινο» σε πάρα πολλά κράτη της ΕΕ και όχι μόνο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εκατόμβες νεκρών.  

(Με πληροφορίες από: Deutsce Welle, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog