..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ: Κοκορομαχίες στην συνέπεια των μνημονιακών επιταγών.


Με τη ΝΔ να «κονταροχτυπιέται» με τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος από τους δύο είναι πιο συνεπής στις μνημονιακές επιταγές, όπως είδαμε τη βδομάδα που μας πέρασε, καταρρίπτονται και οι τελευταίοι μύθοι ότι μέσα σε αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο μπορεί να βελτιωθεί η ζωή του λαού.

Είναι χαρακτηριστικός ο καβγάς ανάμεσα στη σημερινή και την προηγούμενη κυβέρνηση γύρω από τις «υπεραποδόσεις» του προϋπολογισμού, γύρω από την «αποτελεσματικότητά» τους δηλαδή στο στράγγισμα του λαϊκού εισοδήματος. Ενας καβγάς που στήθηκε με αφορμή την εκτέλεση του προϋπολογισμού και είναι αρκετά διαφωτιστικός για να αντιληφθεί κανείς μέχρι πού φτάνει η κοροϊδία γύρω από την «έξοδο από τα μνημόνια», για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θυμήθηκε να ...γιορτάσει και τον ένα χρόνο...

Μαζί του βέβαια γιορτάζουν και οι βιομήχανοι για την τζάμπα εργατική δύναμη που τους παρέχεται, οι τραπεζίτες για τη γενίκευση των πλειστηριασμών, οι εφοπλιστές για τις δεκάδες φοροαπαλλαγές, συνολικά η εργοδοσία για τις σχέσεις εργασίας - λάστιχο που έγιναν πια θεσμός.



                    Κοκορομαχία για την υλοποίηση των μνημονίων

Και σαν να μην έφτανε η κοκορομαχία τους για το ποιος μπορεί να εγγυηθεί καλύτερα τα ματωμένα πλεονάσματα, ήρθαν και οι ανάλογες «επετειακές» παρεμβάσεις της Κομισιόν για να πείσουν και τον πιο δύσπιστο.

Με τους εκατοντάδες μνημονιακούς νόμους να παραμένουν άθικτοι, με το αντιλαϊκό πλαίσιο να ενισχύεται από τις πρώτες κιόλας νομοθετικές πρωτοβουλίες της ΝΔ, με τα «ραντεβού» των «αξιολογήσεων» να είναι ήδη κλεισμένα για τα επόμενα τρίμηνα και με τον προγραμματισμό του Γιούρογκρουπ να προϊδεάζει για τα νέα μέτρα, οι εκπρόσωποι της ΕΕ δεν μπορούσαν να είναι πιο σαφείς: «Συνεχίστε στο δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ», ήταν η σύστασή τους προς τη ΝΔ, μια σύσταση που περιχαρείς μάλιστα τα παπαγαλάκια του ΣΥΡΙΖΑ φόρεσαν σαν παράσημο στο πέτο για να αποδείξουν ότι επάξια μπορεί το κόμμα τους να παριστάνει τον «γκουρού» των μνημονίων.

Γι' αυτό και η ΝΔ, στην προσπάθειά της να περάσει πάνω από τον «πήχη» του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αφήνει μέρα να πάει χαμένη. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης διαφημίζει στους δανειστές την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να προφυλάξει και να εμπλουτίσει το μνημονιακό οπλοστάσιο ώστε να πάρει ως αντάλλαγμα μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο για το μεγάλο κεφάλαιο.

Ακριβώς δηλαδή όπως έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ όταν διαπραγματευόταν τη διευθέτηση του χρέους. Αυτή του την αποφασιστικότητα ξεκίνησε να περιφέρει ο πρωθυπουργός σε συναντήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες, όπως με τον Εμ. Μακρόν τη βδομάδα που μας πέρασε και έπεται και συνέχεια.

Τι επιβεβαιώνεται λοιπόν για μια ακόμα φορά από την αντιλαϊκή κλιμάκωση της ΝΔ στο στρωμένο έδαφος που παρέλαβε; Οτι το «μνημόνιο των μνημονίων», αυτό που τσακίζει τις λαϊκές ανάγκες, που επιβάλλει θυσίες δίχως τέλος, είναι η πολιτική στήριξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτός είναι ο δρόμος που υπηρετείται από όλες τις κυβερνήσεις, είτε «φιλελεύθερες» είτε «σοσιαλδημοκρατικές» και «αριστερές». Γι' αυτό οι δημοσιονομικοί «κόφτες» είναι «ένα το κρατούμενο» σε όλες τις Συνθήκες της ΕΕ, ενώ ενσωματώνονται ακόμα και στα Συντάγματα των κρατών - μελών, σφίγγοντας όλο και περισσότερο τον στενό κορσέ γύρω από τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες και αποδεικνύοντας πόσο κούφια λόγια είναι τα περί «τέλους των μνημονίων».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 24-25/ 08/2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog