..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Τρίτη 9 Απριλίου 2019

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του ΚΚΕ για την τρέχουσα κατάσταση και το μέλλον των εκπαιδευτικών και μαθητών των Σχολών ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ


 ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: Η τρέχουσα κατάσταση και το μέλλον των εκπαιδευτικών και μαθητών των Σχολών ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ. 

Η κατάσταση στις ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ είναι τραγική, ενώ το μέλλον μαθητών και εκπαιδευτών είναι άδηλο.

Η υλικοτεχνική υποδομή των σχολών ΕΠΑΣ είναι απαράδεκτη και απαξιωτική τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς καθώς το μάθημα γίνεται σε ακατάλληλα κτίρια, σε επικίνδυνες για την ασφάλεια αίθουσες, με την ύπαρξη τουαλετών που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μαθητών και εκπαιδευτών, με απαρχαιωμένους υπολογιστές και μηχανήματα, με έλλειψη πρώτων υλών για την εφαρμογή των ειδικών μαθημάτων.



Επιπλέον, οι χιλιάδες μαθητές των σχολών (περίπου 6.500 είχε εξαγγείλει ο ΟΑΕΔ ότι θα εισάγονταν τη φετινή σχολική χρονιά) γίνονται αντικείμενα στυγνής εκμετάλλευσης, καθώς καλύπτουν θέσεις κανονικών εργαζομένων στο δημόσιο και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, με την ημέρα τους να ξεκινά στις 7 το πρωί και να τελειώνει στις 8 το βράδυ. Οι μαθητές παραμένουν απλήρωτοι από τον Δεκέμβριο, ενώ, όπως ενημερώνονται, δεν προβλέπεται να τους καταβληθούν οι επιδοτήσεις τουλάχιστον μέχρι το Μάιο, λόγω της μη έκδοσης της ΚΥΑ που καθορίζει τις αμοιβές τους.

Την ίδια στιγμή η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών είναι ωρομίσθιοι και αναπληρωτές, οι ελαστικές μορφές εργασίας αποτελούν την κανονικότητα. Στις σχολές (50 ΕΠΑΣ και 23 ΙΕΚ) το μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό είναι περίπου 400 άτομα όπου μεγάλο μέρος απασχολείται με αποσπάσεις στη Διοίκηση του ΟΑΕΔ και σε διευθυντικές θέσεις ΕΠΑΣ και ΙΕΚ. Έτσι οι ωρομίσθιοι, τουλάχιστον τριπλάσιοι των μονίμων, παραμένουν επί σειρά ετών (κάποιοι πάνω από 20 χρόνια) υπό καθεστώς ομηρίας, υπό το  καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας, με την αβεβαιότητα αν θα καταφέρουν να λάβουν έστω και το πενιχρό επίδομα ανεργίας που απαιτεί 125 ένσημα το διάστημα που κλείνουν οι Σχολές κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. 

'Όμως τόσο οι αναπληρωτές όσο και οι ωρομίσθιοι ζουν υπό την σκιά του εάν θα επαναπροσληφθούν την επόμενη σχολική χρονιά, καθώς κάθε έτος αλλάζουν τα κριτήρια μοριοδότησης κατά το δοκούν. Ευρωπαϊκή Ένωση και κυβερνήσεις διαχρονικά ανοιγοκλείνουν δομές της τεχνικής εκπαίδευσης με κριτήριο την καλύτερη ανταπόκριση στην κερδοφορία των επιχειρήσεων.

 Έτσι, η επικείμενη αξιολόγηση των δομών τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, μετά το 2020, αφήνει στον «αέρα» το «τι μέλλει γενέσθαι» με τους εκπαιδευτές, τους μαθητές αλλά και τους αποφοίτους των Σχολών ενώ παραμένει και η ανάγκη άμεσης συνδρομής του κράτους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αντίξοες συνθήκες τόσο στις κτηριακές υποδομές όσο και η υλικοτεχνική ανεπάρκεια.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα Υπουργός τι μέτρα θα λάβει ώστε:

Να πληρωθούν άμεσα οι σπουδαστές και να διασφαλιστούν τα δικαιώματά τους. Να μπει τέλος στο καθεστώς της πάμφθηνης και απλήρωτης εργασίας. 

Να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα ασφάλειας των Σχολών ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ και η διδασκαλία σε σύγχρονες δημόσιες κτιριακές υποδομές.

Να δοθεί στήριξη στα εργαστήρια των σχολών και την υποδομή τους, για να γίνεται ουσιαστικά η σύνδεση θεωρίας και πράξης για όλους τους μαθητές. Να παρέχεται δωρεάν ο εξοπλισμός που απαιτείται και να μην τον αγοράζουν οι μαθητές. Καμία εμπλοκή εταιρειών και ιδιωτών, σύγχρονα βιβλία με την ευθύνη του κράτους.

Να διασφαλιστεί το μέλλον των μαθητών αλλά και των αποφοίτων των Σχολών και το πτυχίο να είναι η μόνη προϋπόθεση για την πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα.

Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί των Σχολών ΕΠΑΣ/ΙΕΚ ΟΑΕΔ. Να σταματήσει η ομηρία και τα παιχνίδια με τις διαρκείς και κατά το δοκούν αλλαγές στα κριτήρια μοριοδότησης.

Οι βουλευτές

Γιάννης Γκιόκας
Γιάννης Δελής
Χρήστος Κατσώτης
Γιώργος Λαμπρούλης
Διαμάντω Μανωλάκου
Μανώλης Συντυχάκης

Κοινοβουλευτικό Τμήμα KKE-Κ.Ο. Κ. Μακεδονίας μέσω gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog