ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Θέμα: Προβλήματα εργαζόμενων στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Είκοσι δύο εργαζόμενοι, στο «ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ», με έδρα το Δήμο Θεσσαλονίκης, εργάζονται ως επικουρικό προσωπικό, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, από τα έτη 2014 και 2015 και συνέχισαν, με παρατάσεις που δόθηκαν, για τα έτη 2016, 2017, 2018. Οι απολύτως αναγκαίες παρατάσεις που πήραν αυτοί οι εργαζόμενοι, καθώς και οι υπόλοιποι επικουρικοί εργαζόμενοι του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης στα υπόλοιπα ΚΕΝΤΡΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ (ΚΚΠ) πανελλαδικά, αποδεικνύουν ότι οι εργαζόμενοι αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και αυτού του ιδρύματος και θα έπρεπε να εργάζονται σε αυτό με μόνιμη και σταθερή δουλειά, με αξιοπρεπείς μισθούς και πλήρη δικαιώματα.
Αντίθετα με τα παραπάνω οι εργαζόμενοί αυτοί παραμένουν όλα αυτά τα χρόνια όμηροι και αυτής της κυβέρνηση που εκμεταλλεύεται την ανάγκη τους να εργαστούν, ενώ παράλληλα παραμένουν απλήρωτοι από τον Αύγουστο του 2018, αφού σε συνάντηση, στις 05.08.2018, με την Πρόεδρο του Κ.Κ.Π. Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τους ανακοινώθηκε η απόφαση του Δ.Σ. για στάση πληρωμών από τον μήνα Αύγουστο του 2018.
Οι εργαζόμενοι τον Δεκέμβριο του 2018, σύμφωνα με τον Νόμο 4578/2018, έλαβαν ακόμα μια παράταση ενός έτους, με υπόσχεση ότι από δω και πέρα θα πληρώνονται κανονικά, χωρίς όμως να αποπληρωθούν τα δεδουλευμένα τους.
Παραμένουν όμως, μέχρι και σήμερα, απλήρωτοι από τον Αύγουστο του 2018, ενώ παράλληλα η διοίκηση του Κ.Κ.Π. Π.Κ.Μ., αφήνει να αιωρείται ότι την απόφαση της στάσης πληρωμής την έλαβαν γιατί οι συμβάσεις τους μπορεί να είναι άκυρες, εξαναγκάζοντας, ουσιαστικά τους απλήρωτους εργαζόμενους να προβούν σε ασφαλιστικά μέτρα. Απλήρωτοι παραμένουν και για τα εξαιρέσιμα από τον Ιούλιο του 2018.
Παράλληλα με τα παραπάνω οι εργαζόμενοι στο Κ.Κ.Π. Π.Κ.Μ βιώνουν τραγικές συνθήκες εργασίας και διαμονής. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Άγιου Δημήτριου και του Ι.Α.Α. Φιλύρου που δεν διαθέτουν Τ.Ε. Νοσηλευτές και γιατρούς. Ήδη από το τέλος του 2016 αποφασίστηκε από τη διοίκηση του Κ.Κ.Π. Π.Κ.Μ η «προσωρινή» αναστολή θέσεων Τ.Ε. Νοσηλευτών. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι το Π.Α.Α.Π.Α. Θεσσαλονίκης λειτουρ¬γεί και χωρίς ιατρική κάλυψη για περιστατικά παιδιών που προκύπτουν εντός του χώρου και σε περιπτώσεις διακομιδής τους με το ΕΚΑΒ, κάνει την κατάσταση ακόμα χειρότερη.
Μετά τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για:
• Την άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων των επικουρικών εργαζόμενων με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.
• Την άμεση μονιμοποίηση των 22 επικουρικών εργαζόμενων καθώς εργάζονται στο Κ.Κ.Π.Κ.Μ. από τις 14 Οκτωβρίου 2014 με συμβάσεις, χωρίς διακοπή, δηλαδή πάνω από 24 μήνες γεγονός που και τυπικά σύμφωνα με τον νόμο αποδεικνύει ότι εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και όχι επείγουσες.
• Την πλήρη στελέχωση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής και εύρυθμη λειτουργία του, καλύπτοντας πλήρως τις σύγχρονες ανάγκες των ασθενών του.
Ο βουλευτής
Γιάννης Δελής
Κ.Ο. Κεν. Μακεδονίας - Κοινοβουλευτικό με mail.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου