..

Kαι μεις τι περιμένουμε. Ότι οι κουφοί παραχωρήσεις θα μας κάνουν; Οι αχόρταγοι κάτι θα μας δώσουν; Ότι οι λύκοι θα μας ταϊσουνε αντί να μας καταβροχθίσουν; Ότι από φιλία θα μας προσκαλέσει η τίγρης να της βγάλουμε τα δόντια; Τέτοια περιμένουμε; (Μπ. Μπρεχτ)

Σάββατο 9 Μαρτίου 2019

Αλ. Τσίπρας: Ξεπουλάμε το γεωθερμικό δυναμικό της χώρας και την ΔΕΠΑ

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Με επείγουσες διαδικασίες συνεχίζεται η ιδιωτικοποίηση τομέων της Ενέργειας

Με την ιδιωτικοποίηση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας και της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) συνεχίζει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας απαρέγκλιτα τις κατευθύνσεις της ΕΕ, να παραδίδει στους επιχειρηματικούς ομίλους υποδομές και πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, στο πλαίσιο και της «απελευθέρωσης» του στρατηγικού τομέα της Ενέργειας.

Οι σχετικές ρυθμίσεις ψηφίστηκαν την Τετάρτη 6 Μάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής και μάλιστα με τις συνοπτικές διαδικασίες του επείγοντος, οι οποίες περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Ερευνα, εκμετάλλευση και διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας, σύσταση Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, ιδιοκτησιακός διαχωρισμός δικτύων διανομής φυσικού αερίου και άλλες διατάξεις».

Οσον αφορά τη ΔΕΠΑ, θα εφαρμοστεί το γνωστό μοντέλο ιδιωτικοποίησης που εφαρμόζει ο ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο προβλέπει την παραχώρηση της εμπορίας στους ιδιώτες, επειδή εκεί είναι τα κέρδη, καθώς και την παραμονή των υποδομών και του κόστους στο κράτος και κατ' επέκταση στις πλάτες του λαού. Προβλέπεται δηλαδή το σπάσιμο της ΔΕΠΑ σε δύο εταιρείες, ενώ μένουν «στον αέρα» πάνω από 100 εργαζόμενοι που δουλεύουν σε εργολάβους, αφού δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη γι' αυτούς.



Για τη γεωθερμική ενέργεια διαμορφώνεται το θεσμικό πλαίσιο για την αξιοποίηση αυτού του δυναμικού από ιδιώτες, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι προωθείται σε συνδυασμό με τη διάλυση του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), αφού στο άρθρο 5 προβλέπεται ότι ουσιαστικά το έργο του το αναλαμβάνουν επιχειρηματικοί όμιλοι, οι οποίοι μάλιστα θα μπορούν πλέον να εκμισθώνουν ολόκληρες περιοχές για έρευνα και εκμετάλλευση.

Στη διάρκεια της συζήτησης στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, ο αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης με σαφήνεια ανέφερε ότι το μπαράζ των ιδιωτικοποιήσεων θα συνεχιστεί κανονικά στη «μεταμνημονιακή εποχή» της «δίκαιης ανάπτυξης», λέγοντας ότι «είναι ένα από τα θέματα τα οποία είχαν συμφωνηθεί με το κλείσιμο του τρίτου προγράμματος. Είναι μία από τις δεσμεύσεις».

Στο νομοσχέδιο κατατέθηκε αργά χτες το βράδυ και η τροπολογία για την ιδιωτικοποίηση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, με νέους ευνοϊκότερους όρους για τους επιχειρηματικούς ομίλους, μετά την κήρυξη του πρόσφατου διαγωνισμού ως «άγονου».

Το «πρόβλημα» για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, από όσα ειπώθηκαν στην Επιτροπή, ήταν για το μοντέλο ιδιωτικοποίησης που επέλεξε η κυβέρνηση. Ο εισηγητής της ΝΔ, Κ. Σκρέκας, για παράδειγμα, είπε ότι μια αδύναμη ΔΕΠΑ - αφού δεν θα έχει και την υποδομή - «δεν θα μπορεί να προσελκύσει επενδυτές» και πρότεινε ιδιωτικοποίηση με την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου. 

Αντίστοιχη ήταν η πρόταση του ειδικού αγορητή του ΠΑΣΟΚ, Γ. Αρβανιτίδη, ο οποίος έκανε λόγο για «κακή ιδιωτικοποίηση». Ο Γ. Σαχινίδης από τη ναζιστική Χρυσή Αυγή επιδόθηκε σε «εποικοδομητικές» προτάσεις για την «αξιοποίηση της γεωθερμίας» και ζήτησε «να δοθεί προτεραιότητα και ευκαιρία να συμμετάσχουν στη διαδικασία ελληνικές εταιρείες, με την παροχή κατάλληλων κινήτρων»...

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 07032019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΣΟΧΗ

Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε.

Το ιστολόγιο bellos blogspot.com εκφράζουν απολύτως οι αναρτήσεις που αναφέρουν την υπογραφή bellosblog. Αναρτήσεις άλλων ή αναδημοσιεύσεις ή σχόλια που δημοσιεύονται σ'αυτό το ιστολόγιο, εκφράζουν αυτούς που τα υπογράφουν και όχι απαραίτητα το bellosblog